Quantcast

Oι τρεις όροι που συνέτριψε ο Τζόρνταν – Όταν η συµφωνία µε τη Nike έγινε ο Νο1 λόγος για το σνοµπάρισµα του All Star Game το 1985

Το άποντο συµβόλαιο, το σαµποτάζ και η αλλαγή του «παιχνιδιού» µε τις εταιρείες

Το All Star Game του ΝΒΑ στη Γιούτα, που κορυφώθηκεµε το παιχνίδι των αστέρων τα ξηµερώµατα της ∆ευτέρας 20 Φεβρουαρίου, επανέφερε µνήµες από εκείνη την «άγουρη» διοργάνωση του 1985 στο «Hoosier Dome» της Ινδιανάπολης, ενώ ο Μάικλ Τζόρνταν είχε ξεκινήσει να αλλάζει το µάρκετινγκ στα σπορ.

Τα Air Jordan έκαναν 130 εκατ. δολάρια παγκοσµίως σε πωλήσεις το 2019. Το «Forbes» ανέφερε ότι τα παπούτσια του ΛεΜπρόν Τζέιµς, που τα ξηµερώµατα της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, έκαναν τέσσερις φορές λιγότερα χρήµατα. Η ειδοποιός διαφορά µεταξύ των δύο, βέβαια, είναι ότι ο Μάικλ Τζόρνταν είχε αποσυρθεί 16 χρόνια από την ενεργό δράση – 21 αν θεωρήσει κάποιος ότι το πραγµατικά τελευταίο παιχνίδι του ήταν ο έκτος τελικός του ΝΒΑ, ο οποίος κρίθηκε µε δικά του κλέψιµο και σουτ, µεταξύ Σικάγο Μπουλς και Γιούτα Τζαζ στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Αυτά τα έσοδα ήρθαν έναν χρόνο πριν από τη µετάδοση του «Last Dance», του απίθανου ντοκιµαντέρ που το ESPN επέσπευσε για τον Απρίλιο του 2020, κατά την πρώτιστη και πλέον αξιοµνηµόνευτη καραντίνα λόγω της πανδηµίας του κορονοϊού, οπότε δεν γίνεται να αποδοθεί στην άψη της στιγµής και τη δηµοσιότητα που έφερε η σειρά. Ο Τζόρνταν δεν θεωρείται απλώς ο κορυφαίος παίκτης µπάσκετ όλων των εποχών, είναι εκείνος που άνοιξε την αγορά.

Το 1984, όταν έκανε τη συµφωνία µε τη Nike, ο Τζόρνταν, που την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 έκλεισε τα 60 του, έκανε συµφωνία 500.000 δολαρίων ανά χρόνο, η οποία περιείχε κάτι απίστευτο για την εποχή: τη δική του µάρκα. Μαζί πήρε µετοχές αλλά και δικαιώµατα επί των πωλήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο γνωστοί αθλητές του µπάσκετ που είχαν συµφωνήσει µε αθλητικές εταιρείες, πρώτον, έπαιρναν πολύ λιγότερα και, δεύτερον, διαφήµιζαν τα παπούτσια τους χωρίς να τα υπογράφουν. Επίσης, είναι ενδεικτικά τα ποσά: ο συµπαίκτης του στο Νορθ Καρολάινα, Τζέιµς Γουόρθι, είχε συµφωνήσει στα 150.000 δολάρια, ο Μάτζικ Τζόνσον και ο Λάρι Μπερντ έπαιρναν κοντά στα 75.000 από την Converse. 

Το παράδοξο είναι πως ο Τζόρνταν έκανε τη συµφωνία µε τη µικρή, τότε, εταιρεία αθλητικών ειδών χωρίς να έχει σκοράρει έστω δύο πόντους στο πρωτάθληµα. ∆εν ήταν καν Νούµερο 1 στο ντραφτ, αφού, πλην του Χακίµ Ολάζουον, του Νιγηριανού που έπαιζε στο Κολέγιο του Χιούστον, την περίφηµη «Φάι Σλάµα Τζάµα», τον προσπέρασε και ο Σαµ Μπούι, που, ακριβώς, πέρασε και δεν ακούµπησε. Η Nike τον έκανε απευθείας τον σταρ της καµπάνιας της. Αλλά αυτό δεν συνέβη χωρίς να του βάλει τρεις όρους, τους οποίους ο Τζόρνταν έπρεπε να αποδεχθεί υπό τη µορφή κινήτρου. Αν δεν κατόρθωνε να πιάσει ένα από τα τρία προαπαιτούµενα σε βάθος τριετίας, η Nike θα είχε το δικαίωµα να διακόψει το συµβόλαιό της µαζί του. Ο Τζόρνταν έπρεπε να κερδίσει το βραβείο του ρούκι της χρονιάς ή να σηµειώσει σε µία από τις τρεις πρώτες σεζόν του πάνω από 20 πόντους κατά µέσο όρο ή να κάνει, µέσα σε τρία χρόνια, συνολικές πωλήσεις πάνω από 4 εκατοµµύρια δολάρια. Μέσα στο 1985, το νούµερο 23 των Σικάγο Μπουλς δεν ανησυχούσε για το µέλλον του µε την εταιρεία. Εγινε ο ρούκι της χρονιάς, έβαλε 28,2 πόντους (µε 6,5 ριµπάουντ και 5,9 ασίστ) την πρώτη σεζόν του στο ΝΒΑ και τα παπούτσια του έκαναν, µόνον τον πρώτο χρόνο, 126 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις.

Με δικά του ρούχα

Είχε φέρει την επανάσταση. Η Nike τον είχε ντύσει από την κορφή ως τα νύχια µε τα ρούχα της.

Στο All Star Game του 1985 ο Τζόρνταν έκανε κάτι που προσέβαλε όλους τους βετεράνους: πήγε στον διαγωνισµό καρφωµάτων φορώντας ρούχα που διαφήµιζε και όχι τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς, που τη χρησιµοποίησε µόνο στον τελικό γύρο. Οι κριτές, παίκτες του ΝΒΑ, τον κράτησαν δεύτερο, πίσω από τον Ντοµινίκ Γουίλκινς, ενώ στο παιχνίδι των αστέρων φαίνεται ότι υπήρξε συνεννόηση µεταξύ των παικτών για να τον σνοµπάρουν.

Ο Μάτζικ Τζόνσον και ο Αϊζάια Τόµας είχαν κανονίσει να µαρκάρουν ο ένας τον άλλον, ενώ ο Τζορτζ Γκέρβιν, αστέρας των Σαν Αντόνιο Σπερς, θα αναλάµβανε τον Τζόρνταν. Ο ρούκι πήρε ελάχιστα την µπάλα, έκανε 9 σουτ και έβαλε 7 πόντους. Ο ίδιος, µουδιασµένος, γύρισε στο Σικάγο, όπου διαπίστωσε ότι οι σωλήνες του σπιτιού του είχαν φρακάρει µε πάγο, αφού είχε κλείσει τη θέρµανση πριν φύγει για την Ινδιανάπολη, προκειµένου να κάνει οικονοµία.

∆εν ήταν παρά µόνο όταν οι δηµοσιογράφοι ξεκίνησαν να κάνουν ερωτήσεις που κατάλαβε την αλήθεια και θύµωσε. Οµως, η µεγάλη δικαίωση ήρθε στα playoffs του 1986. Οι Μπουλς µπορεί να «σκουπίστηκαν» στον πρώτο γύρο απέναντι στους πρωταθλητές Σέλτικς, αλλά όχι πριν ο Τζόρνταν βάλει 63 πόντους στο δεύτερο παιχνίδι, στο θρυλικό «Boston Garden», µατς όπου οι Μπουλς έχασαν 135-131 στην παράταση. Και µπορεί η ήττα να του κόστισε, όµως ο Λάρι Μπερντ στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε το ιστορικό «ήταν ο Θεός µεταµφιεσµένος σε Μάικλ Τζόρνταν».

Αυτό δεν αποτέλεσε παραµυθία για τον παίκτη, που αργότερα θα καταδυνάστευε το πρωτάθληµα και θα αποδεικνυόταν ο πλέον σκαιός τύραννός του, όµως, σιγά-σιγά, οι βετεράνοι θα του απέδιδαν τους επαίνους που έπρεπε γι’ αυτά που έκανε. Η αντίστροφη µέτρηση για τον Μάικλ Τζόρνταν, που τώρα είναι αναγνωρίσιµος ως παγκόσµια φιγούρα, είχε αρχίσει.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 18/2