Quantcast

Γκάρι Λίνεκερ: Ο γκολτζής που γονάτισε και το BBC

Παραμένει έως και σήμερα ο πρώτος σκόρερ της Αγγλίας σε Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου, με 10 γκολ, και ο τέταρτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Αγγλίας, με 48 τέρματα

Όταν είναι γεννημένος πρωταγωνιστής, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα πετύχεις με ό,τι και αν καταπιαστείς. Έτσι και ο Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος, εκτός από θρύλος του ποδοσφαίρου, έγραψε και συνεχίζει να γράφει την ξεχωριστή του ιστορία ως sportscaster, στο Νησί. Μάλιστα, η αξία του και το αποτύπωμά του στις αθλητικές μεταδόσεις είναι τέτοια, ώστε το BBC αναγκάστηκε να αλλάξει την αρχική του απόφαση να τον απομακρύνει από τις μεταδόσεις.

 

Οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες και από συναδέλφους του, αλλά και από το φίλαθλο κόσμο, κι έτσι η απομάκρυνση κράτησε μόλις λίγες ώρες. Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την επιτυχία σε όλους τους τομείς του ποδοσφαίρου, και οι Άγγλοι φίλαθλοι -παραφράζοντας το ρητό που λέγεται συχνά για τους Γερμανούς- έγραψαν στο Twitter: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό άθλημα που στο τέλος κερδίζει… ο Λίνεκερ». O «πόλεμος» που ξέσπασε μετά την απόλυση του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και το αιχμηρό tweet που έκανε και άναψε φωτιές.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ όμως ο θρύλος του ποδοσφαίρου, που έχει ταυτιστεί τόσο με τους σχολιασμούς σε ποδοσφαιρικούς αγώνες;

Ο Άγγλος διεθνής ποδοσφαιριστής Γκάρι Ουίνστον Λίνεκερ γεννήθηκε 30 Νοεμβρίου 1960. Αγωνιζόταν ως κεντρικός επιθετικός και ήταν ένας από τους καλύτερους Άγγλους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Παραμένει έως και σήμερα ο πρώτος σκόρερ της Αγγλίας σε Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου, με 10 γκολ, και ο τέταρτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Αγγλίας, με 48 τέρματα.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την ομάδα της πόλης του, τη Λέστερ Σίτι, το 1978. Έμεινε στο σύλλογο επτά χρόνια ως επαγγελματίας και βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει δύο φορές την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, την Πρέμιερ Λιγκ, το 1980 και ξανά το 1983. Τη σεζόν 1984-85 ήταν ο πρώτος σκόρερ στο αγγλικό πρωτάθλημα μαζί με τον Κέρι Ντίξον, με 24 γκολ. Η εκτελεστική του δεινότητα, αλλά και η κλήση του στην Εθνική, άρχισε να προξενεί το ενδιαφέρον μεγαλύτερων ομάδων.

Ο Λίνεκερ μεταγράφεται το 1985 στην τότε πρωταθλήτρια Έβερτον. Πετυχαίνει 30 γκολ σε 41 εμφανίσεις τη σεζόν 1985-86 για την ομάδα του, η οποία χάνει, ωστόσο, στο τέλος τόσο το Πρωτάθλημα για δύο βαθμούς από τη Λίβερπουλ, όσο και το Κύπελλο, με 3-1 στον τελικό από την ίδια ομάδα.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Λίνεκερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, όπου και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ, είχε ως επακόλουθο τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα, η οποία δαπάνησε 2.200.000 στερλίνες για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Ο Λίνεκερ έμεινε στην Μπαρτσελόνα τρία χρόνια. Κατά τον πρώτο χρόνο του στη Βαρκελώνη πέτυχε 21 γκολ σε 41 αγώνες. Σε μία από τις καλύτερες βραδιές της καριέρας του στην Ισπανία, πέτυχε ένα χατ τρικ με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τις επόμενες σεζόν κατέκτησε ένα Κύπελλο Ισπανίας, το 1988, και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, το 1989, με την ομάδα του. Το 1989 αποχώρησε από την Ισπανία, όταν ο Γιόχαν Κρόιφ άρχισε να τον χρησιμοποιεί ως δεξιό μέσο, και τον Ιούλιο επέστρεψε στην Αγγλία για λογαριασμό της Τότεναμ . Έμεινε στην ομάδα τρεις χρονιές και τη βοήθησε να κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας το 1991, κερδίζοντας στον τελικό με 2-1 τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Έκλεισε την πλούσια καριέρα του στην Ιαπωνία, όπου αγωνίστηκε για δύο χρονιές, από το 1992 έως το 1994, με τη φανέλα της Ναγκόγια Γκράμπους, για λογαριασμό της οποίας πέτυχε 9 γκολ σε 23 συμμετοχές.

Ντεμπούτο

Ύστερα από πολλά χρόνια ο Γκάρι Λίνεκερ, σε μια σπάνια συνέντευξή του στο «Four Four Two» θέλησε να ξεχωρίσει κάποια παιχνίδια, τα οποία έμειναν στη μνήμη το καθένα για διαφορετικό λόγο. Πρώτο στη λίστα του, αυτό στις 24 Απριλίου του 1979, μεταξύ της Νοτς Κάουντι και της Λέστερ, όπου και πέτυχε το πρώτο του γκολ: «Το ντεμπούτο μου με τη Λέστερ ήταν κάπως αδιάφορο. Πέτυχα το πρώτο μου γκολ ύστερα από επτά παιχνίδια, μια κρύα νύχτα στο Meadow Lane. Η Λέστερ ήταν κοντά στον πάτο της παλιάς δεύτερης κατηγορίας, όμως κατάφερα να σκοράρω και να δώσω τη νίκη. Ένιωθα ότι θα βρεθώ εκτός βασικής ενδεκάδας, καθώς τα γκολ δεν έρχονταν, κι εκείνο ήταν ανακούφιση. Τα πάντα ακολούθησαν έπειτα από εκείνο το βράδυ».

Ως γνήσιος Βρετανός, δεν θα μπορούσε να μην είχε μέσα σε αυτή τη λίστα και ένα παιχνίδι με την εθνική ομάδα. Μάλιστα, εκ νέου διάλεξε ένα το οποίο ήταν με την πλάτη στον τοίχο και πιο συγκεκριμένα αυτό με την Πολωνία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986: «Έπρεπε να κερδίσουμε και, μετά την ήττα από την Πορτογαλία και την ισοπαλία με το Μαρόκο, η κριτική ήταν πολύ σκληρή. Έτσι, ο Μπόμπι Ρόμπσον έκανε αλλαγές. Θα μπορούσα εύκολα να βρεθώ εκτός ενδεκάδας, όμως με προτίμησε αντί του Μπίρσντλεϊ και του Χέιτλι. Ήταν η πρώτη φορά που δύο περιφερειακοί επιθετικοί ξεκίνησαν. Και δούλεψε. Πέτυχα χατ τρικ στα πρώτα 34’ και περάσαμε. Εκείνο το παιχνίδι με βοήθησε πολύ να πάρω μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα».

Έπειτα από το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο άσος της Εθνικής Αγγλίας δεν μπορούσε να ασχοληθεί με κάτι άλλο πέρα από το ποδόσφαιρο. Αυτή τη φορά, όμως, σε ένα άλλο πόστο και συγκεκριμένα σε αυτό των μεταδόσεων. Αν και στην Ελλάδα δεν βλέπουμε συχνά κάτι τέτοιο, στην Αγγλία είναι πάγια τακτική οι παλαίμαχοι να έχουν ενεργό ρόλο στις αθλητικές εκπομπές.

Ο Λίνεκερ ασχολήθηκε για πρώτη φορά, στις αρχές του 2000, με τις μεταδόσεις πηγαίνοντας στο Sky Sports, ενώ τα τελευταία χρόνια μεταπήδησε στο BBC.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα εκεί, αφού απολύθηκε και γύρισε πίσω σε χρόνο-ρεκόρ.

Αιτία για την αποχώρησή του ήταν ένα tweet που έκανε ο ίδιος, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική που επρόκειτο να εφαρμόσει το βρετανικό κράτος κατά των μεταναστών. Ο παρουσιαστής έκανε λόγο για μια ρητορική που μοιάζει αρκετά με αυτή που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του ’30.

Η επιστροφή

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν παρουσιαστής πρόκειται να επιστρέψει στα καθήκοντά του.
Η είδηση έγινε γνωστή από τον ίδιο τον Λίνεκερ, ο οποίος έκανε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο BBC: «Χαίρομαι που βρήκαμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε. Υποστηρίζω αυτή την απόφαση και ανυπομονώ να επιστρέψω στον αέρα».

Ο Τιμ Ντέιβι, γενικός διευθυντής του BBC, επισήμανε: «Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή ήταν μια δύσκολη περίοδος για το προσωπικό, τους συντελεστές, τους παρουσιαστές και -το πιο σημαντικό- το κοινό μας. Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό. Θέλω να επιλυθούν τα θέματα και το αθλητικό μας περιεχόμενο να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Ο Γκάρι είναι ένα πολύτιμο κομμάτι του BBC και ανυπομονώ να επιστρέψει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο». Η απόφαση αυτή του BBC δείχνει πως βάζει τέλος στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό «αέρα» σχετικά με το κατά πόσον οι εργαζόμενοί του είναι σε θέση να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους στα social media ή όχι.

 

Το µεγαλύτερο µποϊκοτάζ που έχει συµβεί στο σταθµό

 

ΤΟ BBC αιτιολόγησε την απόφασή του να απολύσει τον Γκάρι Λίνεκερ βάσει ενός όρου, σύμφωνα με τον οποίο κανείς από τους εργαζομένους δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζει ανοιχτά τις πολιτικές του θέσεις. Κανείς, όμως, δεν φάνηκε να πείστηκε. Χαρακτηριστικό είναι πως, ύστερα από τη δημοσίευση της υπόθεσης, ξεκίνησε ένα κύμα μποϊκοτάζ, το οποίο σκέπασε τα πάντα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αγγλία.

Αυτός που άνοιξε το χορό ήταν ο συμπαρουσιαστής του -κι επίσης πρώην ποδοσφαιριστής-Ίαν Ράιτ (φωτό αριστερά), ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται να απέχει από το τηλεοπτικό πρόγραμμα, ως ένδειξη συμπαράστασης στον Γκάρι Λίνεκερ. Ο ίδιος είχε κάνει γνωστή τη θέση του μερικά λεπτά νωρίτερα μέσω του podcast «Wrighty’s House». «Εάν το κάνουν, εάν διώξουν τον Γκάρι από το BBC, σας το λέω, είμαι εκτός. Δεν πρόκειται να μείνω εκεί. Στη δική του προσωπική πλατφόρμα μπορεί να λέει ό,τι θέλει, έτσι ακριβώς όπως θέλει» σημείωσε ο ίδιος. Την ίδια κίνηση έκανε και ο έτερος συμπαρουσιαστής Άλαν Σίρερ (φωτό δεξιά). Η υπόθεση, όμως, δεν έμεινε εκεί, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο αρκετοί δημοσιογράφοι του BBC Sport, ακόμη και ομάδες της Premier League, αποφάσισαν να απέχουν από τις καθιερωμένες δηλώσεις και συνεντεύξεις ύστερα από τη λήξη των ματς. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα έμεινε χωρίς εκπομπές, ενώ στη θέση του «Match of the Day» προβλήθηκε ένα 25λεπτο πρόγραμμα, μόνο με τις φάσεις των ματς και χωρίς κανέναν απολύτως σχολιασμό.

Όπως επισήμαναν δημοσιογράφοι στο «Athletic», το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν το πιο χαώδες στην ιστορία του φορέα. Το BBC δημοσίευσε μια ανακοίνωση, ζητώντας ουσιαστικά συγγνώμη για όλη αυτή την αναταραχή που προέκυψε, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα λυθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

 

*Μιχάλης Πρέκας/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On time Σαββατοκύριακο 25-26 Μαρτίου