Χρήστος Μυτιλινιός
Το όνομα του Χρίστου Στυλιανίδη, φιγουράρει από εχθές σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε Ελλάδα και Κύπρο, ως ο πρώτος Υπουργός του νεοσύστατου Υπουργείου της Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να επικροτείται από διάφορους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρασκηνιακά.
Στην Ελλάδα όμως, ισχύει το αντίθετο.
Με το πρόσχημα τάχα της υπηκοότητας, συριζαίοι και φιλικά προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμητσοτακικοί (βλέπε Αντώναρος), έσπευσαν «χτυπήσουν» τον Χρίστο Στυλιανίδη και να κριτικάρουν εντόνως την επιλογή Μητσοτάκη. Ειρωνευόμενοι μάλιστα την αριστεία, αναρωτιούνται με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή Στυλιανίδη.
Ποιοι αναρωτιούνται τώρα γι’ αυτά τα κριτήρια;
Οι άνθρωποι που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με την Πολιτική Προστασία στο σύνολό της. Οι άνθρωποι που είχαν τόσο οργανωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, ώστε να χάσουν 100 ψυχές από μία πυρκαγιά στο Μάτι. Που χλευάζουν τις εκκενώσεις, ενώ μία εκκένωση θα έσωζε όλες εκείνες τις ψυχές που χάθηκαν. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται σήμερα και κουνάνε το δάκτυλο, ασκώντας κριτική για την επιλογή Στυλιανίδη.
Δεν είναι όμως ο Στυλιανίδης το πρόβλημά τους. Το μόνο που θέλουν είναι να υπενθυμίσουν ότι είναι εδώ μόνο για αντιπολίτευση και για καμία συναίνεση. Σε κανένα πρόσωπο, με καμία ιδιότητα δεν θα συναινέσουν και σε τίποτα. Εδώ δεν συναίνεσαν εχθές στην απόδοση τιμών στον Μίκη Θεοδωράκη.
Τώρα όσον αφορά στο πρόσωπο του κου Στυλιανίδη, δανείζομαι μικρό απόσπασμα του Μανώλη Καλατζή από το politis.com.cy και παραθέτω:
“Πατέρας” του rescEU
Βασικό κριτήριο για την επιλογή Στυλιανίδη υπήρξε η παραγωγική και πετυχημένη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είναι αδιαμφισβήτητη η συμβολή του στον τομέα της πανευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας. Ο Χρίστος Στυλιανίδης έχει αποδείξει πως μπορεί να χαράσσει πολιτικές και να τις υλοποιεί συμμετέχοντας ενεργά σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Δικό του έργο η δημιουργία του rescEU που αναβάθμισε σημαντικά τον τομέα της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, με συμμετοχή και συνέργεια όλων των κρατών μελών. Είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο στον τομέα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμοί, μεγάλα ατυχήματα) αλλά και υγειονομικών κινδύνων όπως η πανδημία του κορωνοϊού. Στην πραγματικότητα είναι το όργανο που θεσμοθετεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίνει άλλη διάσταση στη διαμόρφωση της πολιτικής προστασίας στα 27 κράτη μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ένα από τα 20 μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής υπό τον Γιούνκερ. Το rescEU δοκιμάστηκε και απέδειξε τη χρησιμότητά του σε πρόσφατες θεομηνίες σε χώρες της Ευρώπης και μόλις τον περασμένο Αύγουστο με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Με μετρήσιμο έργο
Ο Χρίστος Στυλιανίδης την πενταετία 2014-2019 ως επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση κρίσεων, χειρίστηκε επιτυχώς σημαντικές υποθέσεις ακόμα και πέραν των γεωγραφικών ορίων της ΕΕ, όπως την επιδημία του Έμπολα με την ιδιότητά του και ως Συντονιστής της ΕΕ. Ήταν αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ολόκληρο τον κόσμο και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Διαχειρίστηκε υγειονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, ενώ σχεδίασε και υλοποίησε επιχειρησιακά προγράμματα πολιτικής προστασίας. Επίσης δημιούργησε εργαλεία και κινητοποίησε πόρους για την ανασυγκρότηση περιοχών που επλήγησαν από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ήταν αυτή για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies) καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επιτρόπου, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας (Humanitarian and Development Nexus), “κλειδί” για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.
Υπήρξε επίσης εκ των ιδρυτών του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.
Ο «πατέρας» του προγράμματος RescEU λοιπόν είναι για τους συριζαίους ακατάλληλος για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, με πρόσχημα την υπηκοότητα. Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι ο άνθρωπος είναι Έλληνας ομογενής από την Κύπρο και λαμβάνει την ελληνική υπηκοότητα άμεσα, σήμερα κιόλας.
Φαίνεται θα τους ξένισε και πάλι, όπως πάντα, η έννοια του Έθνους.
Γιατί Ελλάδα και Κύπρος, είναι από κοινού, Έθνος ελληνικό.
Και πιστέψτε με, σε βάθος χρόνου, ο ιστορικός του μέλλοντος που θα εξετάσει πραγματικά το αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επελέγη αριστίνδην, τον Χρίστο Στυλιανίδη θα έχει ως κύριο σημείο αναφοράς…