Κοντοζαμάνης: «Επιτακτική η ανάγκη συνένωσης των κλινικών»

Απαντώντας στη Βουλή για τις αλλαγές που δρομολογούνται στη λειτουργία των ορθοπεδικών κλινικών του Ασκληπιείου Βούλας

Το μοντέλο του νέου υγειονομικού χάρτη και τις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας περιέγραψε, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για επιτακτική η ανάγκη συνένωσης των κλινικών.

 

 

Απαντώντας στη Βουλή για τις αλλαγές που δρομολογούνται στη λειτουργία των ορθοπεδικών κλινικών του Ασκληπιείου Βούλας, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μουζάλα, ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας των ορθοπεδικών κλινικών του νοσοκομείου.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, σήμερα στο Ασκληπιείο λειτουργούν συνολικά έξι ορθοπεδικές κλινικές (τμήματα), οι οποίες στελεχώνονται από δύο έως τρεις ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας Ορθοπεδικής, εννέα επικουρικούς ιατρούς και 21 ειδικευόμενους ιατρούς.

Η δύναμη των ανεπτυγμένων κλινών ανέρχεται σε 111, με μέση πληρότητα που δεν ξεπερνά το 50%.

«Αν αυτό δεν είναι κατασπατάληση δυνάμεων και ανθρώπινων πόρων τότε αναρωτιέμαι τι είναι», σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός, τονίζοντας πως «ούτε το ΕΣΥ δεν μπορεί άλλο να αντέξει τον συγκεκριμένο κατακερματισμό δυνάμεων, ούτε βεβαίως και οι πολίτες που απαιτούν την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας από ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας».

Η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας προβλέπει τη συνένωση των ορθοπεδικών τμημάτων προκειμένου, όπως είπε, να καταστούν λειτουργικότερα και πλήρως στελεχωμένα με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν και νέα τμήματα, όπως για παράδειγμα, πνευμονολογικό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Στις νέες Ορθοπεδικές Κλινικές θα προΐστανται Συντονιστές Διευθυντές, όπως θα προκύψουν από ανοικτή προκήρυξη. Αυτό θα γίνει και σε άλλες κλινικές. Προκηρύξεις θέσεων Συντονιστών, με ανοικτές διαδικασίες, από όργανο που θα θεσπιστεί και θα κρίνει τους υποψηφίους κατόπιν αξιολόγησης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Η ίδια διαδικασία είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα ακολουθηθεί και στις περιπτώσεις που ανατίθεται η διεύθυνση μίας κλινικής σε έναν γιατρό. Τόνισε, ότι η αξιολόγηση διασφαλίζει ότι θα έχουμε τους καλύτερους ιατρούς και αποτελεί μέτρο προσέλκυσης αξιόλογου ιατρικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.