Quantcast

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός με 140 εκδηλώσεις σε 66 αρχαιολογικούς χώρους

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού οι 70 παραγωγές του προγράμματος σε 51 περιφερειακές ενότητες

Ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» καλεί για δεύτερη χρονιά το κοινό σε μία γιορτή της Τέχνης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Έπειτα από την ιδιαίτερη επιτυχία και τη θερμή ανταπόκριση που, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, βρήκαν από το κοινό οι εκδηλώσεις του 2020, το φετινό καλοκαίρι, με την αισιοδοξία που παρέχει το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία», μας φέρνει ξανά κοντά ώστε να απολαύσουμε δράσεις Πολιτισμού στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της χώρας.

Οι φετινές 140 εκδηλώσεις και δρώμενα ξεδιπλώνουν για δύο μήνες, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, έναν πολύχρωμο ιστό σε ναούς, κάστρα, μνημεία, ιερά νησιά, αρχαίες πόλεις, γεφύρια και μουσεία. Χώρους που επέλεξε η επιτροπή αξιολόγησης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002. Οι εκδηλώσεις ενώνονται μαζί με τους ιστορικούς χώρους και δημιουργούν έναν αγωγό σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν του σύγχρονου πολιτισμού.

Οι προτάσεις που επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ drasis.culture.gr, συγκροτούν ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα.

Κάθε ξεχωριστό δρώμενο συνδυάζει διάφορους τομείς τέχνης: Μουσική, Θέατρο, Χορός, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/performances, Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους μπλέκονται μεταξύ τους και δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα που θα απολαύσουν όλες οι ηλικίες, οι παλιές και οι νέες γενιές. Ο θεσμός έρχεται να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός σημαντικού πολιτιστικά καλοκαιριού, προσφέροντας, με ασφάλεια και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας.

Παράλληλα, δημιουργεί συνθήκες απασχόλησης σε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους στον Πολιτισμό, καλλιτέχνες, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, γεγονός αναγκαίο και ανακουφιστικό, καθώς ήταν από εκείνους που έπληξε ιδιαίτερα η πανδημία. Η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς στις δράσεις συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της περιφέρειας και στην ανάπτυξη της πολιτιστικής της ταυτότητας, μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συνολικά 70 παραγωγές, προϋπολογισμού άνω των 2.000.000 ευρώ (1.800.000 + ΦΠΑ= 2.232.000 ευρώ), θα παρουσιαστούν σε περισσότερες από 140 παραστάσεις, συναυλίες και εικαστικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Αναλυτικά, οι παραστάσεις που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα είναι: 27 θεατρικές, 15 μουσικές, 8 χορού, 8 μουσικού θεάτρου, 6 παιδικού θεάτρου, καθώς και 6 εικαστικές δράσεις.

Όλες οι παραγωγές αναπτύχθηκαν από τις προτάσεις πρωτότυπης δημιουργίας που επιλέχθηκαν από την αρμόδια επιτροπή. Προτάσεις βασισμένες σε έναν από τους εξής θεματικούς άξονες, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και συνθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας: Μυθολογία, Τραγικά σπαράγματα, Βυζάντιο, Μεσαίωνας – Αναγέννηση – Μπαρόκ, Κλασικισμός – Ρομαντισμός, Παγκόσμια και Ελληνική Λογοτεχνία, Η πόλις.

Μυθολογία

Η ελληνική μυθολογία ως πηγή έμπνευσης για άπειρες αφηγήσεις, ποιήματα, πίνακες, όπερες, μουσικά έργα κ.ο.κ. από τους Λατίνους συγγραφείς μέχρι τις μέρες μας. Ένας θεματικός άξονας που διαπερνά όλα τα είδη Τέχνης και προσφέρεται για καινούργιες ερμηνείες.

Τραγικά σπαράγματα

Από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των αρχαίων πολιτισμών που έχουν σωθεί και που οι σύγχρονοι δημιουργοί καλούνται να ερμηνεύσουν, να συμπληρώσουν, να φανταστούν την οργανικότητά τους ή να επινοήσουν σύγχρονα πλαίσια. Μια εξαιρετική πρώτη ύλη για καινούργια έργα στο χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, των εικαστικών.

Βυζάντιο
Το εκκλησιαστικό δράμα ή η ποίησή του, εφαλτήρια σύγχρονων αναγνώσεων, σε μια παράδοση που σπάνια συνδέεται με την καλλιτεχνική δημιουργία. Σε επίπεδο μουσικής, υπάρχει πρόσφορο έδαφος σύνδεσης τόσο με λαϊκά είδη μουσικής της Ελλάδας και των Βαλκανίων, αλλά και με τη θρησκευτική μουσική της Μεσαιωνικής Δύσης.

Μεσαίωνας – Αναγέννηση – Μπαρόκ

Τρεις ιστορικές και καλλιτεχνικές περίοδοι με αμέτρητο πλούτο και ισχυρή σύνδεση με την Ελλάδα. Το θέατρο, η μουσική, η μυθολογία, αλλά και η φιλοσοφία και οι επιστήμες του αρχαίου κόσμου μεταμορφώνονται σε κύριους πολιτισμικούς πυλώνες της Δύσης, διαμορφώνοντας το νεότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Κλασικισμός – Ρομαντισμός

Από την αναγέννηση του συμβόλου του Προμηθέα, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, μέχρι τις συνθέσεις του Μπετόβεν, του Σούμπερτ και του Λιστ, με θέμα τον Τιτάνα, η καλλιτεχνική δράση της Δύσης λειτουργεί ουσιαστικά με μια επείγουσα επανερμηνεία του κλασικού πολιτισμού. Και η σημαντικότητας της θέσης της Ελλάδας, ως σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής έμπνευσης, αυξάνεται.

Παγκόσμια και Ελληνική Λογοτεχνία
Η Ελλάδα ως ιδέα, ως πηγή νοσταλγίας ή ως ιστορικό σύμπλεγμα. Η συσχέτιση πολυμεσικών μορφών τέχνης με τον χώρο, τον τόπο και με συγκεκριμένα κείμενα της κλασικής, αλλά και της σύγχρονης γραμματείας, είναι ένας πρωτότυπος και ευέλικτος τρόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας με ευρύτατη αποδοχή στο σύγχρονο κοινό.

Η πόλις
Ως θεματική -αρχαία, σύγχρονη και μελλοντική. Ο Πολίτης, η Πολιτική και η Τέχνη αποτελούν όρους που διαπερνούν τον παγκόσμιο πολιτισμό, με ιδιαίτερη επιτακτικότητα τα τελευταία χρόνια. Νέες ερμηνείες για τις σχέσεις χώρου, αρχιτεκτονικής, υποκειμενικότητας και πολιτικής εμπειρίας, λειτουργούν ως αφετηρία για τη δημιουργία σύγχρονων έργων.

Στις παραγωγές του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», η σύγχρονη τέχνη αξιοποιεί χώρους μοναδικούς, σύμβολα της Ιστορίας μας, όπως η αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Δήλος, η Μονεμβασιά, ο Μυστράς, το Παλαμήδι, για να δώσει το στίγμα της. Παράλληλα όμως, οι παραγωγές φτάνουν σε σημαντικούς, μοναδικούς ιερούς τόπους, όπως το Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, η αρχαία Όλυνθος, η Τύλισος, η Ευρωπός, τα αρχαία θέατρα των Γιτάνων, της Μίεζας και της Μεγαλόπολης.

Το φετινό οπτικοακουστικό μήνυμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», εμπνεύστηκαν άνθρωποι του ελληνικού κινηματογράφου, συμμετέχοντας με τη δική τους δημιουργική φωνή. Το σποτ γυρίστηκε στη Στοά του Ιερού και στο ναό της Αρτέμιδος του αρχαιολογικού χώρου της Βραυρώνας. Έτσι, συμβολικά, συμμετέχει η Αττική που φέτος δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, ακριβώς για να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έμφαση στην περιφέρεια και ταυτόχρονα, η κινηματογραφική τέχνη αναγγέλλει την έναρξη του φετινού προγράμματος.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι ο φορέας ο οποίος, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει αναλάβει την διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος για το 2021.

Οι Διευθύνσεις Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Αρχαιολογικών Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και οι συνεργαζόμενες Εφορείες Αρχαιοτήτων συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση του φετινού προγράμματος, ξεπερνώντας χρονικές δυσκολίες και ιδιαίτερες συνθήκες.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ευχαριστεί ιδιαίτερα και φέτος την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, τα μέλη της οποίας συμμετέχουν και στηρίζουν εθελοντικά τις εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στο πρόγραμμα

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» 2021

· 1. Αβδηρα – Ξάνθη

· 2. Αρχαία Κασσώπη (Αρχαία Αγορά) – Πρέβεζα

· 3. Αρχαία Μεσσήνη – Μεσσηνία

· 4. Αρχαία Πέλλα – Πέλλα

· 5. Αρχαία Τύλισος – Ηράκλειο

· 6. Αρχαίο Θέατρο Αργους – Αργολίδα

· 7. Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων – Θεσπρωτία

· 8. Αρχαίο Θέατρο Γυθείου – Λακωνία

· 9. Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος – Μαγνησία

· 10. Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας – Ροδόπη

· 11. Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης – Αρκαδία

· 12. Αρχαίο Θέατρο Μήλου – Μήλος

· 13. Αρχαίο Θέατρο Μίεζας – Ημαθία

· 14. Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας – Αρκαδία

· 15. Αρχαίο Θέατρο Σάμου – Σάμος

· 16. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Καβάλα

· 17. Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης – Αλεξανδρούπολη

· 18. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – Ηράκλειο

· 19. Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών – Βοιωτία

· 20. Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας – Ηλεία

· 21. Αρχαιολογικός Χώρος Αμφίπολης – Σέρρες

· 22. Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας: Ταφικά Μνημεία, Δεξαμενή Και Λουτρό ΙΙ – Χανιά

· 23. Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Κορίνθου – Κόρινθος

· 24. Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Ολύνθου – Χαλκιδική

· 25. Αρχαιολογικός Χώρος Βούντενης Πάτρας – Αχαΐα

· 26. Αρχαιολογικός Χώρος Γόρτυνας – Ηράκλειο

· 27. Αρχαιολογικός Χώρος Ιεράς Μονής Κοίμησης Θεοτόκου Δεσκάτης – Γρεβενά

· 28. Αρχαιολογικός Χώρος Ιερού των Μέσων – Μυτιλήνη

· 29. Αρχαιολογικός Χώρος Καλής Βρύσης – Δράμα

· 30. Αρχαιολογικός Χώρος Κάτω Ζάκρου – Λασίθι

· 31. Αρχαιολογικός Χώρος Λατούς – Λασίθι

· 32. Αρχαιολογικός Χώρος Σκάρκου Ιου – Ιος

· 33. Ασκληπιείο Κω – Κως

· 34. Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας – Λάρισα

· 35. Βασιλική Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών – Φλώρινα

· 36. Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου – Καρδίτσα

· 37. Γαλεριανό Συγκρότημα – Θεσσαλονίκη

· 38. Γεφύρι Αρτας – Αρτα

· 39. Γυμνάσιο Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Ολυμπίας – Ηλεία

· 40. Αγορά Κομπεταλιαστών – Δήλος

· 41. Διαχρονικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα – Εύβοια

· 42. Δίον Αρχαίο Θέατρο – Πιερία

· 43. Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης – Ιωάννινα

· 44. Επταπύργιο – Θεσσαλονίκη

· 45. Ευρωπός Αρχαία Πόλη – Κιλκίς

· 46. Κάστρο Αγίου Γεωργίου – Κεφαλονιά

· 47. Κάστρο Αρτας – Αρτα

· 48. Κάστρο Ζακύνθου – Ζάκυνθος

· 49. Κάστρο Λαμίας – Φθιώτιδα

· 50. Κάστρο Χίου – Χίος

· 51. Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών – Χαλκιδική

· 52. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Θεσσαλονίκη

· 53. Μουσείο Δράμας – Δράμα

· 54. Μυστράς Αρχαιολογικός Χώρος – Λακωνία

· 55. Νεμέα Αρχαιολογικός Χώρος – Κόρινθος

· 56. Νικόπολη – Πρέβεζα

· 57. Πλατεία Χρυσαφίτισσας, Κάστρο Μονεμβασιάς – Λακωνία

· 58. Ρωμαϊκή Αγορά, Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών – Φωκίδα

· 59. Ρωμαϊκό Ωδείο Αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου – Ρόδος

· 60. Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας – Αχαΐα

· 61. Τέμενος Οσμάν Σάχ, Αύλειος Χώρος – Τρίκαλα

· 62. Φορτέτζα, Θέατρο Ερωφίλη – Ρέθυμνο

· 63. Φρούριο Αντιρρίου – Αιτωλοακαρνανία

· 64. Φρούριο Παλαμηδίου – Αργολίδα

· 65. Χανιά Βενετσιάνικη Πόλη – Χανιά

· 66. Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

Χρήσιμες πληροφορίες
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Aπαιτείται προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ. Η προκράτηση είναι υποχρεωτική. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.