Πότε χρονολογείται το αρxαιότερο φιλί στο στόμα;

1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα

Το φιλί ξεκινάει πολύ πίσω στους αιώνες. Οι πρώτες καταγραφές φιλιών εντοπίζονται στην Ινδία, την Ασσυρία. Και την Ελλάδα. Οι Ρωμαίοι το έλεγαν «savium» -είναι το γαλλικό φιλί, με τη γλώσσα-, ενώ πολλάκις έχει συζητηθεί ότι στην Ευρώπη το διέδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Μέχρι τώρα μάλιστα η πρώτη καταγραφή του ανθρώπινου ερωτικού φιλιού προερχόταν από χειρόγραφο της Εποχής του Χαλκού στην Ινδία – του 1500 π.Χ. Όχι πια. Νέες επιστημονικές έρευνες πιστοποιούν με ντοκουμέντα, με γραπτά και πήλινα πλακίδια, ότι το φιλί συνηθιζόταν ακόμα και στις πρώτες κοινωνίες της Μεσοποταμίας! Αυτό τεκμηριώνεται βάσει αρχαίων κειμένων από το 2500 π.Χ., οπότε διαπιστώνονται καταγραφές φιλιών, κάτι που δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη των μελετητών.

Το παλαιότερο φιλί λοιπόν πλέον χρονολογείται πριν από περίπου 4.500 χρόνια στην αρχαία Μέση Ανατολή, δηλαδή 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Αυτά υποστηρίζει «φρέσκια» επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης που δημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος του έγκριτου περιοδικού «Science». Εκεί επισημαίνεται ότι φιλί έδιναν τα παντρεμένα ζευγάρια, αλλά θεωρείτο και μέρος της έκφρασης επιθυμιών ανύπαντρων ερωτευμένων.

Ο δόκτωρ Troels Pank Arbøll, ειδικός στην ιστορία της ιατρικής στη Μεσοποταμία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εξηγεί τα νέα στοιχεία της έρευνας: «Στην αρχαία Μεσοποταμία, το σημερινό Ιράκ και τη Συρία, οι άνθρωποι έγραφαν σε σφηνοειδή γραφή σε πήλινες πλάκες και κάποιες από αυτές περιέχουν ξεκάθαρα παραδείγματα ότι το φιλί θεωρούταν μέρος της ρομαντικής οικειότητας και πρακτικής».

Επιπλέον, ο δρ Arbøll τονίζει ότι «υπάρχει σημαντικό σύνολο ιατρικών κειμένων από τη Μεσοποταμία, μερικά από τα οποία αναφέρονται σε ασθένεια με συμπτώματα που θυμίζουν τον ιό του απλού έρπητα 1. Αυτό ενισχύει περαιτέρω ενδείξεις για τη διάδοση αυτής της τόσο ιδιαίτερης πρακτικής: του ερωτικού φιλιού στο στόμα».

 

*Γιώργος Βαϊλάκης/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Τρίτη 23 Μαΐου