Νιώθουμε πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση, γιατί το Μουσείο Καρόλου Κουν είναι βήμα για να γίνει κάτι σπουδαίο για το Θέατρο Τέχνης, τον πολιτισμό και τον κόσμο», δηλώνει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙ-
ΝΗ» η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, Μαριάννα Κάλμπαρη.
Αφορμή η επικείμενη στέγαση του μουσείου σε κτίριο ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος για την αξιοποίηση των ακινήτων του που βρίσκονται στην Πλάκα. «Θα είναι ο χώρος που θα προβάλλει τα σπουδαιότερα κειμήλια της υλικής κληρονομιάς που άφησε ο Κάρολος Κουν. Και μέσω αυτών, θα μπορούμε να διαδίδουμε και να κρατάμε ζωντανή για τις επόμενες γενιές τη μνήμη και το έργο του, παράλληλα με το καλλιτεχνικό έργο που συνεχίζουν οι σκηνές του Θεάτρου Τέχνης με τις παραστάσεις τους», υπογραμμίζει.
Έπειτα από ογδόντα ένα χρόνια από την ημέρα που ο Κάρολος Κουν ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης «το 1942, μέσα στην Κατοχή, σε μια καμαρούλα, στη Νεάπολη», κατά την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το κτίριο της οδού Διοσκούρων 7 γίνεται η στέγη που θα φιλοξενήσει την πολύτιμη κληρονομιά του. «Είναι τόσο ωραίο το σημείο που βρίσκεται ο χώρος, δίπλα σε άλλα παρόμοια κτίσματα και πολύ κοντά στο Μουσείο του Ελύτη και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη», συνεχίζει η κυρία Κάλμπαρη.
Παράλληλα, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, το Θέατρο Τέχνης επιχορηγείται με 95.000 ευρώ για τη δημιουργία υποδομών που απαιτούν η καταγραφή, συντήρηση και σωστική διατήρηση της συλλογής εικαστικού και ενδυματολογικού υλικού που δημιουργήθηκε για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης. Υλικό πολύτιμο, καθώς το Θέατρο Τέχνης συνεργάστηκε με σπουδαίους εικαστικούς, όπως ο Τσαρούχης, ο Μόραλης, ο Φωτόπουλος, ο Μυταράς και πολλοί άλλοι. Μια ολοκληρωμένη, σπάνια συλλογή, που κινδυνεύει από φθορά, καθώς φυλάσσεται σε ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους και επιτέλους θα μπορέσει να στεγαστεί μαζί με προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου δασκάλου στο νέο μουσείο. «Ελπίζουμε να είναι έτοιμο όσο πιο γρήγορα γίνεται, σε δύο τρία χρόνια. Όταν ξέρεις ότι υπάρχει ο χώρος, βάζεις πιο μεγάλο στόχο και κινείς όσο πιο γρήγορα τα πράγματα», καταλήγει η κυρία Κάλμπαρη.
*Έφη Παπαζαχαρίου/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Παρασκευή 19 Μαΐου