Η Ελευσίνα γιόρτασε με «ζωντανό» σινεμά

Όσα έγιναν στο τριήμερο πανηγύρι με μουσική και κάμερες για τον πολιούχο της πόλης Άγ. Γεώργιο

Με ένα αλλιώτικο τριήμερο γιόρτασε τον πολιούχο της Άγιο Γεώργιο η πόλη της Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Live cinema γυρίσματα του Σύλλα Τζουμέρκα και της Γερμανίδας Έλκε
Λερενκράους με την Αγγελική Παπούλια, τον Αινεία Τσιαμάτη, αρκετούς ακόμα ηθοποιούς μετέτρεψαν την πόλη σε ζωντανό κινηματογραφικό πλατό.

Συναυλία πνευστών της μπάντας Αγία Φανφάρα, πυροτεχνήματα, ταχυδακτυλουργοί, παιχνίδια με κύκλους της βελγικής κολεκτίβας TimeCircus -που έφτιαξαν και την Κιβωτό Νεότητας The Ark-, έδωσαν το δικό τους χρώμα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, στη λιτανεία και το παραδοσιακό πανηγύρι που τώρα φέτος είχε ενισχυμένες καλλιτεχνικές δόσεις. Πολύς ο κόσμος, παρά τη βροχή που σταμάτησε έστω αργά το απόγευμα, πανέμορφη η πόλη, με τα λουλούδια, το λιμάνι με τα καΐκια, τους πεζόδρομους, τα ταβερνάκια, τα μπαράκια…

Κάμερες

Και στην κεντρική οδό Παγκάλου, κάμερες και συνεργεία έδιναν το κινηματογραφικό «τέμπο». Για τις δύο ταινίες που γυρίζονταν, στο κλείσιμο του τριημέρου, όπως σας γράψαμε, προσκλήθηκαν να δουν στην πρώτη μορφή τους ντόπιοι και καλεσμένοι: την ταινία«My mother Is A Saint» του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα που εμπνεύστηκε και δημιούργησε με τους συνεργάτες του, τον κριτικό κινηματογράφου και programmer Lorenzo Esposito και την ακαδημαϊκό και cultural practitioner Μαρία Χατζηχριστοδούλου (aka Maria X) – όλο αυτό το ξεχωριστό «Πανηγύρι» στον δημόσιο χώρο, με τη συμβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, αναφερόμαστε στο πόνημα της Γερμανίδας Έλκε Λερενκράους «Μothers And Daughters» σε συν-σκηνοθεσία της Γιούλας Μπούνταλη.

Παράλληλα με όσα «έτρεχαν» στους δρόμους της Ελευσίνας, τριάντα ταινίες, που παρουσίαζαν τις διαφορετικές εκδοχές του live cinema προβάλλονταν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι σκηνοθέτες Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Ελίνα Ψύκου, Ρηνιώ Δραγασάκη, Δημήτρης Κανελλόπουλος και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Και του χρόνου!

 

*Έφη Παπαζαχαρίου/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή τη Δευτέρα 24 Απριλίου