Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νωρίτερα σήμερα την ενσωμάτωση της “φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής”, αποτέλεσμα της συνεργασίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αναπτυξιακής Πολιτικής και Οικονομικής Συνεργασίας.
“Δε ζητάμε επανάσταση, κάνουμε το αυτονόητο”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στις “κατευθυντήριες γραμμές για μια Εξωτερική και Αναπτυξιακή Πολιτική προσανατολισμένη στις ανάγκες και στα ίσα δικαιώματα των γυναικών”. Στο εξής, σημείωσε, η φεμινιστική πολιτική θα πρέπει να διαπερνά όλους τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής. Η υπουργός Αναπτυξιακής Πολιτικής Σβένγια Σούλτσε πρόσθεσε ακόμη ότι “όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της αδικίας, δεν μπορεί κανείς να λειτουργεί χωρίς το μισό δυναμικό – τις γυναίκες” και τόνισε ότι “εάν οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα, τότε θα υπάρχει λιγότερη πείνα, λιγότερη φτώχεια και μεγαλύτερη σταθερότητα”.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, έως το 2025 θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση προγραμμάτων που προάγουν την ισότητα, ενώ τουλάχιστον το 50% των διευθυντικών θέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να καλύπτονται από γυναίκες.
Το σχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από την κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι έκανε λόγο για πολιτική η οποία στοχεύει “λιγότερο στην επίτευξη διπλωματικής βελτίωσης και περισσότερο στη συναισθηματική ικανοποίηση των εγχώριων πολιτικών παραγόντων”, ενώ ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Γιούργκεν Χαρντ κατηγόρησε την Αναλένα Μπέρμποκ για διστακτικότητα στο θέμα των γυναικών του Ιράν: “Με μια άμεση και ξεκάθαρη τοποθέτηση στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων γυναικών του Ιράν, η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει δείξει τι σημαίνει φεμινιστική εξωτερική πολιτική στην πράξη”.