Ο Λαβρόφ συζητά για την ασφάλεια και το εμπόριο με τον Ινδό ομολογό του

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε σήμερα συνομιλίες με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ στο Νέο Δελχί, μία ημέρα πριν συμμετάσχει στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 20 (G20), όπως δήλωσαν Ινδοί και Ρώσοι αξιωματούχοι.

Οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάσταση της ασφάλειας στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και συζήτησαν θέματα που αφορούσαν τη χρήση των τοπικών νομισμάτων για τον διακανονισμό των εμπορικών τους συναλλαγών κατά τη συνάντησή τους που διήρκησε μια ώρα, δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος.

Ο Λαβρόφ συνάντησε επίσης τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και αναμένεται να συναντήσει τους ομολόγους τους από την Κίνα, το Μπαγκλαντές και τη Νότια Αφρική αργότερα σήμερα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

“Θα παροτρύνουμε τους συναδέλφους μας που έχουν εποικοδομητική στάση στην G20 να στραφούν σε εθνικά νομίσματα, να ευθυγραμμίσουν τους μηχανισμούς εκκαθάρισης και διακανονισμού και να δημιουργήσουν ανεξάρτητα σχέδια ασφάλισης και διόδους μεταφοράς”, ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στο Νέο Δελχί ενόψει των συναντήσεων. “Θα περιγράψουμε με λεπτομέρειες τις ενέργειες της Ρωσίας να μειώσει αυτές τις απειλές και να διαφοροποιήσει τους ξένους οικονομικούς δεσμούς της και τους διαδρόμους μεταφοράς”.

Η Ινδία έχει αρνηθεί να κατηγορήσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ επιδιώκει διπλωματική λύση και αυξάνει σημαντικά τις προμήθειές της σε ρωσικό πετρέλαιο.

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Λαβρόφ είχε στόχο να συναντήσει τουλάχιστον επτά υπουργούς Εξωτερικών σήμερα πριν από το δείπνο στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι από 40 χώρες.

“Η συνάντηση της G20 έδωσε στη Ρωσία την ευκαιρία να έχει απευθείας επαφές με πολλές χώρες που επιθυμούν και επιλέγουν να συνεχίσουν το εμπόριο με τη Ρωσία”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στην G20 περιλαμβάνονται οι πλούσιες χώρες της G7 καθώς επίσης μεταξύ άλλων η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία. Η Ινδία έχει επίσης προσκαλέσει εννέα άλλες χώρες ως ειδικούς προσκεκλημένους.

Υπουργοί από τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Μάλτα και ο ύπατος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσαν σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί ότι η επιτυχία της συνάντησης της G20 θα κριθεί από το τι θα επιτευχτεί αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανίας