Ελβετία: Πολιτική ασύλου παρόμοια με της Βρετανίας ζητά το μεγαλύτερο κόμμα -Τι ζητά για τα κέντρα υποδοχής

H UDC, το κόμμα της ριζοσπαστικής δεξιάς και μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελβετία, ζήτησε σήμερα να μεταφερθούν στο εξωτερικό οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, υιοθετώντας το σύστημα που θέλει να εφαρμόσει και η Βρετανία στη Ρουάντα

Εννέα μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, η Δημοκρατική Ένωση Κέντρου, που διαθέτει τους περισσότερους βουλευτές στην Κάτω Βουλή, ανέλυσε τη μεταναστευτική πολιτική του.

«Η Ελβετία δουλεύει για την εξαφάνισή της. Για αυτό πρέπει να βάλουμε επιτέλους τέλος σε αυτήν την άμετρη μετανάστευση, που είναι επιβλαβής για τη χώρα μας», είπε ο πρόεδρος του UDC, Μάρκο Κιέζα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι φτάνουν στην Ελβετία υπερβολικά πολλοί μετανάστες, αλλά και ότι δεν έρχονται οι καλοί», πρόσθεσε.

«Η Ελβετία να συμμετάσχει οικονομικά και διοικητικά στην οργάνωση των κέντρων υποδοχής» προτείνει η UDC

Η UDC θέλει οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου να υλοποιούνται σε μεταναστευτικά κέντρα που θα βρίσκονται εκτός της Ελβετίας. «Στο πλαίσιο αυτής της νέας πολιτικής αρωγής και προστασίας, η Ελβετία μπορεί να συμμετάσχει οικονομικά και διοικητικά στην οργάνωση κέντρων υποδοχής και προστασίας σε περιοχές που βρίσκονται σε κρίση», αναφέρεται σε ένα έγγραφο όπου αναγράφονται ως παράδειγμα οι προσφυγικοί καταυλισμοί του ΟΗΕ. Το κόμμα επικαλείται επίσης το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης που θέλει να στέλνει στη Ρουάντα τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι φτάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η UDC θεωρεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς η πιθανότητα συνεργασίας με κάποιες χώρες, όπως με τη Βρετανία, την Αυστρία ή τη Δανία.

Για να αποφευχθούν οι «παράτυπες αφίξεις» η UDC πιστεύει ότι θα έπρεπε να δημιουργηθούν ζώνες τράνζιτ όπου οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους, ιδίως στα αεροδρόμια. «Δεν θα βρίσκονταν επομένως σε ελβετικό έδαφος και θα μπορούσαν να σταλούν αμέσως πίσω στη χώρα από την οποία προήλθαν, στην περίπτωση αρνητικής απάντησης», αναφέρει η πρότασή της που προτείνει ως παράδειγμα και το σύστημα της Αυστραλίας.

Η Ελβετία σήμερα έχει 8,7 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων τα 2,2 εκατομμύρια είναι αλλοδαποί. Το 2022 υποδέχτηκε περίπου 24.500 αιτούντες άσυλο –αριθμός αυξημένος κατά περίπου 64% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά– καθώς και 75.000 Ουκρανούς στους οποίους έχει χορηγηθεί ειδικό καθεστώς προστασίας.

Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αιτούντες άσυλο είναι το Αφγανιστάν και η Τουρκία. Το υφυπουργείο Μετανάστευσης αναμένει ότι το 2023 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο θα αυξηθεί και θα κυμανθεί μεταξύ 24.000-40.000 ανθρώπων, χωρίς να υπολογίζονται σ’ αυτούς οι Ουκρανοί.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/kosmos/elbetia-thelei-politiki-asyloy-paromoia-me-bretania”>Ελβετία: Πολιτική ασύλου παρόμοια με της Βρετανίας ζητά το μεγαλύτερο κόμμα -Τι ζητά για τα κέντρα υποδοχής – iefimerida.gr</a></p>