Quantcast

Θεσσαλονίκη: Τον Νοέμβριο του 2023 ξεκινά η κατασκευή του μουσείου Ολοκαυτώματος

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στις αρχές του 2026

Τον Νοέμβριο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του Μουσείο Ολοκαυτώματος στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αρχές του 2026 θα ανοίξει τις πύλες του, αποτελώντας όχι μόνο ένα δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ένα φάρο μνήμης αλλά και πολύ σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό για την ευρύτερη περιοχή της δυτικής εισόδου της πόλης, ξεπερνώντας τους 500 χιλιάδες επισκέπτες.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου μέχρι και την τελική φάση της ολοκλήρωσής του παρουσίασε ο Διευθύνων Σύµβουλος του Οµίλου «Σαµαράς & Συνεργάτες» Δηµήτριος Σαµαράς, που διαχειρίζεται και το πρότζεκτ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος – Οι προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Money Show Thessaloniki 2023.

mouseio-olokaftomatos-thessaloniki

Το Μουσείο, το οποίο ανήκει στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης θα ανεγερθεί σε οικόπεδο εμβαδού 3.166 τ.μ. και θα αποτελείται από έξι ορόφους και δύο επίπεδα υπόγειων χώρων. Θα καλύπτει συνολική επιφάνεια τα 9.000 τ.μ. με χώρους εκπαίδευσης, πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής. Για την εξυπηρέτηση της οδικής πρόσβασης έχει οριστεί όμορο ακίνητο 2.500 τ.μ. για υπαίθριο χώρο στάθμευσης με 75 θέσεις οχημάτων καθώς και τριών λεωφορείων.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Στόχος όλων των φορέων του έργου είναι η έκδοση της προέγκρισης της οικοδομικής άδειας που αποτελεί από τα πιο σημαντικά ορόσημα στην υλοποίηση του και έχει οριστεί να εκδοθεί μέχρι τα μέσα ή και το αργότερο τέλη Φεβρουαρίου. Η οριστική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και ακολούθως, θα εκδοθεί η οριστική οικοδομική άδεια του Μουσείου ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοπράτηση της κατασκευής του. Η ανάδειξη του γενικού εργολάβου και η έναρξη της κατασκευής του τοποθετείται τον Νοέμβριο του 2023 με στόχο την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2025.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στις αρχές του 2026 και η δημιουργία του, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σαμαράς, όχι μόνο θα αναβαθμίσει την περιοχή που έχασε 55.000 Εβραίους αλλά και θα τονώσει πολύ περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη όλης της δυτικής περιοχής. «Θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως προορισμό ιστορικής μνήμης ενώ η δημιουργία του βόρεια του λιμανιού της πόλης και στη δυτική είσοδο είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς εκεί επιβιβάζονταν χωρίς τη θέληση τους οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και μεταφέρονταν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς ενώ στο ίδιο σημείο προβλέπεται να δημιουργηθεί και το Πάρκο Μνήμης.

_______-_____________-____________-1280x720

Σημειώνεται ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανεγερθεί σε χώρο 10 στρεμμάτων γης που παραχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για την ανέγερσή του. Η υλοποίησή του θα συγχρηματοδοτηθεί κυρίως από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» όπου διαθέσουν και οι δύο από 10 εκατ. ευρώ ενώ το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει με 10 εξίσου εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στους δωρητές προστέθηκε πρόσφατα και ο Άλμπερτ Μπουρλά με ένα εκατ. δολ. που συνοδεύει το βραβείο Genesis για το 2022 που του απονεμήθηκε από το ίδρυμα Genesis Prize («Εβραϊκό Νόμπελ»). Με απόφαση, μάλιστα, της ελληνικής κυβέρνησης οι δωρητές του έργου απαλλάσσονται από το ΦΠΑ.

Ως προς την εξέλιξη των μελετών διοργανώθηκε διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη μουσειολόγων του έργου από τον οποίο αναδείχθηκε μελετητής η σύμπραξη του αμερικάνικου μουσειογραφικού γραφείου η Gallagher & Associates και ο διακεκριμένος μουσειολόγος Yitzchak Mais από το Ισραήλ με εκτεταμένη γνώση στην εβραϊκή ιστορία.

Στην σφαίρα της υλοποίησης έχει περάσει πλέον το Μουσείο Ολοκαυτώματος τόνισε σε δηλώσεις του Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογραμμίζοντας ότι για τη Θεσσαλονίκη η Δυτική Είσοδος αποτελεί το μέλλον και η μεγάλη – εμβληματική παρέμβαση σε αυτό το κομμάτι της πόλης είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης ενώ ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώµατος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Ιωάννης Μασούτης Πρόεδρος Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης και ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας CEO του Tor Hotel Group.

Πηγή: Thesstoday