Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Την καταψήφισαν 156 βουλευτές, έναντι 143.
Έπειτα από την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, η αυλαία έπεσε με την ονομαστική, ηλεκτρονική, ψηφοφορία.
Ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές, από τους οποίους 156 ψήφισαν κατά της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 143 ψήφισαν υπέρ. Συμπερασματικά, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.
Μοναδικός απών από τους 300 βουλευτές ήταν ο Ανδρέας Πάτσης, διαγραμμένος από τη ΝΔ.
Η συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να «διασταυρώνουν τα ξίφη τους».
Μητσοτάκης: «Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ»
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εστίασε στη σύγκριση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. «Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ» είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρωτοφανείς ύβρεις εναντίον του. Τόνισε ότι επιδίδεται σε αυτό που ξέρει, δηλαδή στο να πυροβολεί τη χώρα και να ρίχνει λάσπη στην κυβέρνηση προκαλώντας διχασμό στην κοινωνία. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «πληγή για τη χώρα» και «ιθύνοντα νου του ρυπαρού δικτύου του παρακράτους».
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει ευθέως εάν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ λέγοντας ότι στον φάκελο που παρέλαβε ο ίδιος από τον κ. Ράμμο δεν υπήρχαν, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε φέιγ βολάν, ένα φάκελο που είχε τον χαρακτηρισμό του απόρρητου.
«Ακτινογραφία» της τριήμερης συζήτησης
Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση διήρκησε 34 ώρες, από τις μεγαλύτερες, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, οι οποίες έχουν διεξαχθεί σε αντίστοιχες προτάσεις.
Την πρώτη ημέρα, η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα, την δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα, προκειμένου να λάβουν τον λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι ομιλητές.
Μίλησαν 126 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 22 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου), μία πρώην γραμματέας ΚΟ (Αλέκα Παπαρήγα) ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής (Νίκος Βούτσης), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος και οι πολιτικοί αρχηγοί, συνολικά δηλαδή 164 ομιλητές.