Oμιλία απευθύνει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που ολοκληρώνεται απόψε με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Νέα πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των πολιτών. Από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε νέα μέτρα ύψους 660 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν απο την φορολόγηση των Ελληνικών Διυλιστηρίων.
Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες το κράτος θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού για τρόφιμα. Όπως είπε το μηνιαίο όριο αγορών 220 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέλος, έως 1.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά εισοδήματα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το μέτρο καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίζει 8.4 εκατ. πολίτες.
«10% ο πληθωρισμός, είπε, 10% καλύπτει το κράτος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νέο μέτρο θα έχει μηνιαίο όριο 220 ευρώ και προσαύξηση κατά 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος.
Πιο αναλυτικά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε: «Μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ανακούφιση όμως, έρχεται και για 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ».
Και προσέθεσε: «Προχωράμε σε μια νέα πρωτοβουλία για να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες η Πολιτεία θα καλυπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων: φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία».
Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο
Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, μεταξύ άλλων επεσήμανε επίσης ότι: «Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ» και συμπλήρωσε: «Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης».
«Είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας»
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στρέφοντας τα πυρά του στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Μιλήσατε 65 λεπτά, για το τι θα κάνετε στην περίπτωση που σας ξαναεμπιστευτεί ο ελληνικός λαός μιλήσατε μόνο 3 λεπτά», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
«Επιβεβαιώνεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας, κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του.
«Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία»
«Το 2021 ήταν καλύτερο από το 2022 και το 2022 ήταν καλύτερο από το 2021 και είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω πως το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του επισημαίνοντας: «Στη διεθνή ύφεση λοιπόν, εμείς απαντάμε με ανάπτυξη.
Οι εξαγωγές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όπως και οι επενδύσεις. Οι μεγάλοι οικονομικοί κολοσσοί προτιμούν την Ελλάδα. Οι εξαγωγές μας έχουν υπερβεί το 40%. Έχουμε αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης. Καταπολεμούμε την ανεργία. Προσθέσαμε 150.000 θέσεις το 2022. Από του χρόνου η οικονομία μας γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς η κυβέρνηση να παρεκκλίνει από τα δύο βασικά έργα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας. Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων αλλά τον πρώτο μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».
«Σε πείσμα όσων λέγατε, το καλάθι του νοικοκυριού, δούλεψε και δουλεύει», είπε ακόμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση», είπε.
Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα – Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα
«Στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση λοιπόν εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση καθώς διαφοροποιείται ο ίδιος ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αναφορά στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις. «Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβεται ουσιαστικά η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης», προσέθεσε.
Τόνισε, επίσης, πως ένα δίδαγμα της πανδημίας ήταν ότι η εξάρτηση από τομείς κρίσιμους και ευαίσθητους σε διεθνείς διακυμάνσεις, όπως ο Τουρισμός, μπορεί να κλυδωνίσει μια κοινωνία όπως η ελληνική. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αριθμοί δείχνουν ότι η ανάπτυξη καταπολεμά και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που δεν είναι άλλη από την ανεργία.
«Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνον το 2022. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022», εξήγησε.
Είπε ακόμη ότι «στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα».
Είπε ακόμη ότι «στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα».