Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται μέσω των καταγγελιών που ολοένα και πληθαίνουν για την «Κιβωτό του Κόσμου» και το ηγετικό στέλεχος, τον πατέρα Αντώνιο. Γονείς που δεν τους επέτρεπαν να δουν τα παιδιά τους, ξύλο, τιμωρίες, ασέλγεια, κλίμα φόβου και τρομοκρατίας σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους, απλήρωτη εργασία και ένα διοικητικό συμβούλιο με φίλους και συγγενείς, συνθέτουν την εικόνα ενός οργανισμού που φαίνεται πως συμπεριφερόταν όλα αυτά τα χρόνια ως κράτος εν κράτει.
Τα στόματα ανοίγουν και όσα καταγγέλλονται αλλάζουν πλήρως την εικόνα που είχε καλλιεργηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA o πατέρας Αντώνιος κυκλοφορούσε με άνδρες γύρω του σε ρόλο σωματοφυλάκων.
Πρόκειται για άτομα που υπήρξαν φιλοξενούμενοι ως παιδιά στην Κιβωτό. Παιδιά που προέρχονταν από κακοποιητικά περιβάλλονται και βρέθηκαν να φιλοξενούνται στην «Κιβωτό» και στη συνέχεια παρέμειναν εκεί ως εργαζόμενοι και «φύλακες» του πατέρα Αντωνίου. Μάλιστα φέρεται πως οι άνθρωποι αυτοί συμπεριφέρονταν ιδιαίτερα σκληρά στα παιδιά των δομών.
Το ΔΣ ως οικογενειακή υπόθεση
Το ΔΣ του οργανισμού επίσης είναι ένα ζήτημα που μπαίνει στο μικροσκόπιο των αρχών, αν και όπως φαίνεται καθυστερημένα. Ο ιδρυτής και εμπνευστής του οργανισμού ο πατέρας Αντώνιος δεν έχει θέση στο ΔΣ. Αλλά αυτοί που το απαρτίζουν φαίνεται να έχουν μία ιδιαίτερα στενή σχέση μαζί του. Πρόεδρος του ΔΣ είναι η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, Γενικός Διευθυντής ένας πρώην φιλοξενούμενος ως ανήλικος στη δομή με καταγωγή από το Ιράν. Μέλος του ΔΣ αλλοδαπός που μένει πολύ κοντά στον πατέρα Αντώνιο, και άλλοι που δεν φαίνεται να έχουν σχέση με τον εμπνευστή του οργανισμού.
Μάλιστα φαίνεται πως αυτό το ΔΣ συγκροτήθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2022 λίγο μετά από την καταγγελία εργαζόμενου της δομής στον Βόλο για ξυλοδαρμό φιλοξενούμενου από στέλεχος της οργάνωσης που βρισκόταν πολύ κοντά στον πατέρα Αντώνιο. Υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος όταν είπε ότι θα πάει στην αστυνομία απολύθηκε από τη δομή γιατί όπως τον πληροφόρησαν με τις πράξεις του παρέσυρε και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις.
Παιδιά αποκλεισμένα από τους γονείς τους
«Δεν με άφηναν να δω το παιδί μου», είναι μία φράση που ακούγεται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα για τον εν λόγω οργανισμό. Πέρα από τα παιδιά που μιλούν και αναφέρουν ότι δεν τους άφηναν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους, γονείς καταγγέλλουν ότι παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειές τους, δεν μπορούσαν πλέον να μιλήσουν με τα παιδιά τους.
Χαρακτηριστική είναι η ιστορία των Σύρων προσφύγων που καταγγέλλουν ότι από τη στιγμή που τα τέσσερα παιδιά τους πήγαν στην Κιβωτό – και χωρίστηκαν μάλιστα σε δύο διαφορετικές δομές- δεν τους άφηναν να τα δουν και να τους μιλήσουν.
Η Αμαλία Κολονέλου, μίλησε στο Mega για τη δική της σοκαριστική εμπειρία με την Κιβωτό. Η ίδια, άνεργη μεγαλώνοντας μόνη το παιδί της και χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, δεν είχε τη δυνατότητα να προσφέρει στο 2,5 ετών παιδί της ούτε καν το φαγητό του και απευθύνθηκε στη δομή του οργανισμού στον Κολωνό.
Συνάντησε μία κοινωνική λειτουργό της δομής που της ανακοίνωσε ότι για να γίνει δεκτή η κόρη της στο βρεφονηπιακό τμήμα, για να της πληρώνουν το μισό ενοίκιο και για να της δίνουν τρόφιμα, εκείνη ως αντάλλαγμα θα έπρεπε να εργάζεται εθελοντικά ως μαγείρισσα. Οι ίδιοι κανόνες ίσχυαν και για άλλους γονείς. Η δομή φιλοξενούσε τα παιδιά και οι γονείς εργάζονταν χωρίς να πληρώνονται.
Απλήρωτη εργασία
«Τους είπα ότι αυτή είναι μεσοβέζικη λύση. Μου είπαν εάν φύγετε από εδώ δεν θα σας δίνουμε το ενοίκιο ούτε τρόφιμα» αναφέρει. Η ίδια τελικά δούλεψε ως μαγείρισσα στη δομή. Ωστόσο ούτε το φαγητό που της προσέφεραν ήταν ικανοποιητικό, μιας και τους έδιναν ληγμένα τρόφιμα, ούτε το φαγητό που ετοίμαζαν για τα παιδιά και τους εργαζόμενους ήταν κατάλληλο.
«Όταν ερχόταν στο σπίτι, ερχόταν και ήταν πεινασμένο γιατί πάνω μαγειρεύαμε φασόλια μαυρομάτικα και σαλάτες πατάτες για τα παιδάκια 2,5, 5 και 10 ετών γιατί έκαναν λέει νηστεία» περιγράφει η 50χρονη.
Το ίδιο δεν ίσχυε για το φαγητό του πατέρα Αντωνίου και των καλεσμένων του, καθώς υπήρχε ξεχωριστό μενού. «Yπήρχαν περίοδοι που μαγειρεύαμε κρέας, για τα παιδιά σπανίως, για τους υπόλοιπους ναι. Υπήρχε ειδική διατροφή για τον πατέρα Αντώνιο και όταν είχε καλεσμένους ή επώνυμους τα πράγματα αλλάζανε εντελώς» λέει η ίδια.
Τα τραύματα που ακολουθούν τα παιδιά
Αν και η ίδια εργάζονταν στην Κιβωτό δεν της επέτρεπαν να βλέπει την κόρη της. Όσο καιρό το παιδί πήγαινε στο βρεφονηπιακό τμήμα η συμπεριφορά του είχε αλλάξει τελείως. «Έτρωγε τα νύχια του και τα μαλιά του όταν γυρνούσε σπίτι. Το παιδί ήταν δυστυχισμένο και αγχωμένο».
Μια μέρα εισέβαλε αιφνιδιαστικά στο τμήμα που ήταν η κόρη της. «Επειδή έβλεπα ότι το παιδί άλλαζε συμπεριφορές μπήκα και είδα μπάχαλο, βρωμιά πολύ, τα παιδιά γυμνά, άλλα άρρωστα να κλαίνε και μια παιδαγωγός που δεν ήταν πάνω από 20 ετών και δεν ξέρω αν είχε την απαραίτητη εκπαίδευση» αποκαλύπτει.
Όλη αυτή τη φρίκη η 50χρονη την μετέφερε στα οικεία της πρόσωπα. Κανείς δεν την πίστεψε και αποφάσισε να παρει το παιδί της από την δομή του Κολωνού. Σήμερα η μικρή είναι 14 ετών. Οι μνήμες και οι εικόνες δυστυχώς την ακολουθούν.