Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Μπαχρέιν όπου παρευρίσκεται στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ «Manama Dialogue» συναντήθηκε την Κυριακή με το Βρετανό ομόλογό του, Τζέιμς Κλέβερλι.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συνάντηση με τον κ. Κλέβερλι λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Τον είχα συναντήσει ως Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Τρας, τον ξανασυναντώ ως Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Σούνακ. Κάναμε μια κατόπτευση της κατάστασης μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και των θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Σαχέλ, στη Βόρειο Αφρική, στην περιοχή του Κόλπου».
Εξάλλου, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην εισήγηση που έκανε στο πλαίσιο του «Manama Dialogue».
«Είχα την ευκαιρία στο πλαίσιο του «Manama Dialogue» να διατυπώσω ξανά, στο πάνελ που συμμετείχα, τις πάγιες ελληνικές θέσεις τόσο για την κατάσταση στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όσο και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το μέλλον της περιοχής», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Προετοιμάζεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μπαχρέιν και η υπογραφή οκτώ συμφωνιών
Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε μιλήσει για τους στενούς δεσμούς Ελλάδας – Μπαχρέιν, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου του Μπαχρέιν, Αμπντελατίφ αλ – Ζαγιάνι.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Δένδιας προετοιμάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μπαχρέιν και την υπογραφή επίσης άλλων οκτώ συμφωνιών.
Περαιτέρω όπως είπε, συζήτησε με τον ομόλογό του θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια από το Μπαχρέιν
«Ήταν για μένα σήμερα μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ στο Μπαχρέιν, στο πλαίσιο του «Manama Dialogue». Είχα την τιμή μαζί με τον ομόλογό μου να υπογράψουμε δυο Συμφωνίες μεταξύ του Βασιλείου του Μπαχρέιν και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τη συνεργασία των Διπλωματικών Ακαδημιών και για τα διπλωματικά διαβατήρια, ώστε να διευκολυνθούν οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών μας.
Επίσης, στη διμερή συνάντηση κάναμε μια μακρά ανάλυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Προετοιμάζω την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μπαχρέιν και την υπογραφή επίσης άλλων οκτώ Συμφωνιών ανάμεσα στο Βασίλειο και την Ελληνική Δημοκρατία.
Και από εκεί και πέρα, είχαμε μια συνολική κατόπτευση του κόσμου: τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα προβλήματα στην Ευρώπη, στην ασφάλεια, στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά επίσης, τα προβλήματα στην Αφρική, στην υποσαχάρια Αφρική, στον Αραβικό Κόλπο. Και γενικά κάναμε μια πλήρη ανάλυση.
Είχα δε την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τα ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την τουρκική προκλητικότητα. Καταλήγω λέγοντας ότι οι σχέσεις μας με το Βασίλειο του Μπαχρέιν και με τις χώρες του Κόλπου είναι μια ιστορία επιτυχίας. Έχουμε δημιουργήσει έναν στενό δεσμό, έναν δεσμό που επιτρέπει τις αμοιβαίες επενδύσεις και την επικοινωνία μεταξύ των λαών μας».