Η Γερμανία επιτρέπει να ακουστεί από μιναρέ το κάλεσμα του μουεζίνη για προσευχή

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που τίθεται σε εφαρμογή μαζί με την πόλη της Κολωνίας και επιβάλλει στις θρησκευτικές αρχές να ενημερώνουν τους κατοίκους αλλά να περιορίζουν την ένταση του ήχου του καλέσματος

Το κεντρικό τζαμί της Κολωνίας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, θα μεταδώσει για πρώτη φορά από αύριο, Παρασκευή, το κάλεσμα του μουεζίνη για προσευχή.

 

Το κάλεσμα του μουεζίνη θα ηχεί για πέντε λεπτά από τις 12:00 ως τις 15:00 βάσει της θέσης του ήλιου από το τζαμί Ditib, που βρίσκεται στη συνοικία Έρενφελντ.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που τίθεται σε εφαρμογή μαζί με την πόλη της Κολωνίας και επιβάλλει στις θρησκευτικές αρχές να ενημερώνουν τους κατοίκους αλλά να περιορίζουν την ένταση του ήχου του καλέσματος, που δεν θα πρέπει να ακούγεται παρά μόνο στην περίμετρο κοντά στο τζαμί.

Η πόλη έχει περίπου 100.000 μουσουλμάνους, αποτελούν δηλαδή το 10% του πληθυσμού της ενώ το τζαμί εγκαινιάσθηκε το 2018 από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με μιναρέδες ύψους 55 μέτρων και ένα μεγάλο τρούλο 36 μέτρων, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά στην Ευρώπη.

Η δήμαχρος της Κολωνίας, Χενριέτε Ρέκερ, δήλωσε για αυτή την πρωτοβουλία ότι πρόκειται για «μια ένδειξη σεβασμού» και «ένα παράδειγμα αμοιβαίας αποδοχής της θρησκείας».

Γερμανικές πόλεις έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως γι’ αυτού του είδους τα καλέσματα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, το γερμανικό κρατίδιο με το μεγαλύτερο πληθυσμό. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία αριθμεί από 5,3 ως 5,6 εκατομμύρια μουσουλμάνους, δηλαδή 6,4% ως 6,7% του πληθυσμού της.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς μ’ αυτό το συμβόλαιο με την πόλη της Κολωνίας. Είναι ένας σημαντικός σταθμός για να αντιληφθούν οι μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες ότι αποτελούν μέρος της κοινωνίας», υπογράμμισε μιλώντας στον τοπικό Τύπο ο Αμπντουραχμάν Ατασόι, αντιπρόεδρος της Τουρκοϊσλαμικής Ένωσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ditib).

Το σχέδιο αυτό είχε προκαλέσει επικρίσεις, ιδιαίτερα εξαιτίας των σχέσεων της Ditib με την Άγκυρα.

Η Ditib κατηγορείται τακτικά στη Γερμανία ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα του καθεστώτος του Ερντογάν επειδή διαχειρίζεται 900 τόπους λατρείας στη χώρα με ιμάμηδες προερχόμενους από την Τουρκία. Οι επικριτές της υποστηρίζουν μάλιστα ότι κατασκοπεύει τους αντιπάλους του τούρκου προέδρου.