Στα συμβόλαια που διατηρεί η κατασκευάστρια του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, NSO κα τα οποία φτάνουν τα 22 σε επίπεδο ΕΕ, αναφέρεται δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο κάνει αναφορά και στην υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα, μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου που μετέβησαν στο Ισραήλ για να ερευνήσουν την υπόθεση ανακάλυψαν ότι υπάρχουν ενεργά συμβόλαια της NSO με 12 χώρες – μέλη της ΕΕ, ενώ στο παρελθόν αυτές έφταναν τις 14.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz σημειώνεται ότι: Εκπρόσωποι Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus επισκέφθηκαν πρόσφατα το Ισραήλ και πληροφορήθηκαν από το προσωπικό της NSO ότι η εταιρεία διατηρεί ενεργά συμβόλαια με 12 από τα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει των απαντήσεων της εταιρείας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, -οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση της Haaretz-, προκύπτει ότι η εταιρεία συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με 22 οργανισμούς ασφαλείας εντός της Ε.Ε.
Ταξίδι στο Ισραήλ
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα εκπρόσωποι της εν λόγω Εξεταστικής Επιτροπής επισκέφθηκαν το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να ενημερωθούν εις βάθος για την τοπική βιομηχανία κυβερνο-πολέμου και πραγματοποίησαν συναντήσεις και συζητήσεις με εργαζομένους της NSO, εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας και ισραηλινούς εμπειρογνώμονες.
Στο Ισραήλ μετέβη, στο πλαίσιο της, και Καταλανός ευρωβουλευτής, του οποίου το κινητό τηλέφωνο είχε παραβιαστεί από «πελάτη» της NSO αναφέρει το δημοσίευμα.
Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ακόμα ότι η συγκεκριμένη Εξεταστική Eπιτροπή συστήθηκε στον απόηχο της περυσινής παγκόσμιας δημοσιογραφικής πρωτοβουλίας Pegasus Project και αποστολή της είναι η εισαγωγή πανευρωπαϊκών κανονισμών για την απόκτηση, εισαγωγή και χρήση λογισμικού κυβερνο-πολέμου, όπως είναι το Pegasus. Ενόσω όμως τα μέλη της επιτροπής βρίσκονταν στο Ισραήλ, και ιδίως μετά την επιστροφή τους πίσω στις Βρυξέλλες, αποκαλύφθηκε ότι στην Ευρώπη υπάρχει επίσης μια καλά ανεπτυγμένη βιομηχανία κυβερνο-πολέμου, καθώς και ότι πολλοί από τους πελάτες της είναι τα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη.
Οι χώρες που έχουν συμβόλαια
Η Haaretz συνεχίζει αναφέροντας ότι κατά την επίσκεψη τους στο Ισραήλ, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να πληροφορηθούν την ταυτότητα των πελατών της NSO στην Ευρώπη στην παρούσα φάση κι εξεπλάγησαν, όταν ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα κράτη- μέλη της Ε.Ε. διατηρούν συμβόλαια με την εταιρεία: ειδικότερα, δεκατέσσερις χώρες έχουν συνεργαστεί με την NSO κατά το παρελθόν και τουλάχιστον δώδεκα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Pegasus, στο πλαίσιο νόμιμων παρακολουθήσεων κινητής τηλεφωνίας.
Όπως ενημέρωσε η εταιρεία, – σημειώνει το δημοσίευμα – στην παρούσα φάση η ίδια συνεργάζεται με 22 «τελικούς χρήστες», δηλαδή υπηρεσίες/ οργανισμούς ασφαλείας και πληροφοριών και αρχές επιβολής του νόμου, σε δώδεκα ευρωπαϊκά κράτη- σε κάποια δε εξ αυτών έχει περισσότερους από έναν πελάτες, καθώς όπως σημειώνεται τα συμβόλαια δε συνάπτονται με τις χώρες, αλλά με τις κατά τόπους υπηρεσίες/ οργανισμούς.
Πολωνία και Ουγγαρία διέκοψαν τη συνεργασία
Προσθέτει ακόμα ότι στο παρελθόν η εταιρεία είχε μάλιστα συνεργαστεί με δύο ακόμη κράτη, πλην όμως στην πορεία η συνεργασία αυτή διεκόπη. Η NSO δεν αποκάλυψε πάντως τα ονόματα των κρατών- «πελατών». Σύμφωνα με πηγές του κυβερνοχώρου οι χώρες, με τις οποίες διεκόπη η συνεργασία, είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, δεδομένου ότι πέρυσι εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των χωρών, στις οποίες το Ισραήλ επιτρέπει την πώληση τέτοιου λογισμικού. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, του ίδιου άρθρου, η Ισπανία δεν έχει διακόψει τη συνεργασία της.
Όπως σημειώνει ο δημοσίευμα η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει και μία λιγότερο σκοτεινή πλευρά: δυτικά κράτη λειτουργούν σύμφωνα βάσει νόμου και θέτουν υπό δικαστική εποπτεία την παρακολούθηση πολιτών, σε αντίθεση με δικτατορίες που προβαίνουν κρυφά σε χρήση τέτοιων υπηρεσιών.
Οργή των εταιρειών τεχνολογίας
Υπογραμμίζει δε ότι η NSO και άλλες παρόμοιες εταιρείες, ισραηλινές ή ευρωπαϊκές, βρίσκονται σε ανταγωνισμό ως προς την προσέλκυση νόμιμων πελατών. Σημειώνει ακόμα ότι το πεδίο αυτό των «νομίμων επισυνδέσεων» έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια την οργή εταιρειών τεχνολογίας όπως της Apple, που έχει δημιουργήσει το iPhone ή της Meta, -ως γνωστόν, το Facebook είναι ιδιοκτήτης του WhatsApp, μέσω του οποίου εγκαταστάθηκε το λογισμικό κατασκοπείας.
Οι ανωτέρω εταιρείες – τονίζει το δημοσίευμα – μήνυσαν την NSO για παγίδευση τηλεφώνων μέσω των πλατφορμών τους και διεξάγουν μάχη ενάντια σε εταιρείες λογισμικού κατασκοπείας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούσε λογισμικό παρόμοιο με το Pegasus, επ’ ονόματι Predator, εις βάρος και του επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός – υπενθυμίζεται στο άρθρο – υποστήριξε ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και είχε λάβει εισαγγελική έγκριση.
Το Predator
Η Haaretz σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το Predator κατασκευάζεται από την εταιρεία Cytrox, η οποία είναι καταχωρημένη στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Η Cytrox, όπως αναφέρεται, ανήκει στον Όμιλο Intellexa, ιδιοκτησίας του Tal Dilian, πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών. Η Intellexa, επισημαίνεται στο δημοσίευμα ότι είχε κατά το παρελθόν έδρα στην Κύπρο, ωστόσο μετέφερε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Ενώ η εξαγωγή του Pegasus της NSO – σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή – τελεί υπό την εποπτεία του ισραηλινού ΥπΑμ, δεν ισχύει το ίδιο και για τη δραστηριότητα των Intellexa και Cytrox.
Το δημοσίευμα τονίζει επίσης ότι εκτός από τις ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, αποδεικνύεται ότι υφίσταται ικανός αριθμός κατασκευαστών λογισμικού κατασκοπείας και στην ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το project Pegasus, δηλώνει στην Haaretz: «Αν μόνο μια εταιρεία έχει ως πελάτες της δεκατέσσερα κράτη- μέλη της Ε.Ε., μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλος είναι ο κλάδος αυτός συνολικά. Φαίνεται πως υπάρχει μια τεράστια αγορά για λογισμικά κατασκοπείας κι ότι οι κυβερνήσεις των κρατών- μελών είναι “καλοί” αγοραστές, -επιλέγουν ωστόσο να κρατούν το θέμα αυτό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».
Τα διλήμματα των εταιρειών όπως η NSO
Σύμφωνα με την εφημερίδα εταιρείες όπως η NSO αντιμετωπίζουν διλήμματα: η αποκάλυψη της ταυτότητας των κυβερνήσεων- «πελατών» τους, οι οποίες χρησιμοποιούν νομίμως τα λογισμικά τους, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της δημόσιας κριτικής από πλατφόρμες όπως η Citizen Lab, από τα ΜΜΕ ή από τα κοινοβούλια. Την ίδια στιγμή όμως ελοχεύει γι’ αυτές ο κίνδυνος να θέσουν σε διακινδύνευση μελλοντικές συμφωνίες- στη λογική τυχόν παραβίασης των όρων εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας με τους πελάτες τους.
Καταλήγοντας το άρθρο αναφέρει ότι η εταιρεία NSO δεν απάντησε σε αίτημα της Haaretz προκειμένου να τοποθετηθεί επί του ρεπορτάζ.