Με την φράση ότι η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ «μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου αλλά ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την στάση του για το συγκεκριμένο θέμα που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή από το πρωί της Παρασκευής, όταν υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων – ο πρώτος αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και ο δεύτερος για «ελλιπή χειρισμό», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, προανήγγειλε θεσμικές αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
O πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση, ενώ τόνισε ότι «η αλήθεια θα φανεί».
Η προαναγγελθείσα παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έπεισε την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τον ίδιον τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η Κουμουνδούρου εξαπέλυσε «πυρ ομαδόν» εναντίον του πρωθυπουργού και σε γραπτή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται «αλαζόνας, αμετανόητος και ψεύτης που δεν είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί».
Οι θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ
Την επαναφορά του ελέγχου των νόμιμων παρακολουθήσεων και από δεύτερο εισαγγελέα Εφετών προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την θωράκιση του πλαισίου που αφορά στη λειτουργία της ΕΥΠ.
Αυτήν την απόφαση έλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρώντας στην συγκρότηση μιας ακόμη ασφαλιστικής δικλείδας, που όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικά στελέχη, υπήρχε (ο έλεγχος και από δεύτερο εισαγγελέα Εφετών) και καταργήθηκε το 2018. Ο κ. Μητσοτάκης- σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη- είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει πλήρως και γρήγορα το τοπίο. Πυξίδα των αλλαγών που προωθούνται στο σχετικό πλαίσιο είναι δύο λέξεις: κανόνες και αποτελεσματικότητα. Στο νέο πλαίσιο δηλαδή θα υπάρχουν σαφείς και διακριτοί κανόνες αλλά και οι κανόνες αυτοί θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ σε μια άκρως σύνθετη και απαιτητική παγκόσμια συγκυρία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:
1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα
4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πρόθυμος να συζητήσει προτάσεις που «θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη».
Δείτε τη δήλωση του πρωθυπουργού:
Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
ΣΥΡΙΖΑ: Έπεισε ότι είναι ένοχος
«Για ένα πράγμα έπεισε ο κ. Μητσοτάκης με την κακοστημένη προσπάθεια της τηλεοπτικής του απολογίας. Ότι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τη σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καταλήγοντας πως «οι εξελίξεις τον έχουν ήδη προσπεράσει».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
Οι 48 ώρες προθεσμία που έδωσε στον εαυτό του για να απολογηθεί δεν αποκατέστησαν δυστυχώς ούτε στοιχειωδώς τη σχέση του κ. Μητσοτάκη με την αλήθεια. Εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος εκτός από ψεύτης. Ζήτησε ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους.
Συγκεκριμένα:
• Πρόσθεσε στα ψέματα του κ. Οικονόμου, του κ. Γεραπετρίτη, του κ. Πιερρακάκη, των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, που επί εβδομάδες αρνούνται τις παρακολουθήσεις, το τερατώδες ψέμα, ότι δεν γνώριζε τίποτε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Την οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει νόμιμη.
• Έπλεξε το εγκώμιο για τον εθνικό ρόλο της ΕΥΠ, αλλά στην προσπάθειά του να αποσείσει της δικές του ευθύνες δεν δίστασε να την εμφανίσει ως μια υπηρεσία όχι μόνο ανοργάνωτη, αλλά και εκτός ελέγχου.
• Δεν τόλμησε να προφέρει ούτε τη λέξη Predator, προσπαθώντας να αφήσει εκτός κάδρου διαπιστωμένες παρακολουθήσεις με το λογισμικό αυτό, που η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και την προμήθειά του από κρατικές υπηρεσίες.
• Αναφέρθηκε μόνο στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς και γιατί η ΕΥΠ αποφάσισε μια τέτοιου είδους πρωτοφανή ενέργεια. Δεν είπε, επίσης, κουβέντα για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως του Θ. Κουκάκη.
• Δεν απάντησε στο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πόσους ακόμα πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς και γιατί έχει θέσει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του.
• Εμφανίστηκε ως αναμορφωτής της ΕΥΠ, ενώ ο ίδιος έχει αρνηθεί με πείσμα όλες τις σχετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης. Διόρισε έναν έμπιστό του ως επικεφαλής της, αλλάζοντας ακόμα και τον νόμο. Στέρησε από την ΑΔΑΕ με νυχτερινή τροπολογία το δικαίωμα να ενημερώνει τους “στόχους” παρακολουθήσεων. Οργάνωσε την επιχείρηση απόκρυψης και ψέματος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Για να φτάσει ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου να εμπλέκει τρίτες χώρες στο σκάνδαλο, αλλά και να διοχετεύει άθλιες συκοφαντίες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Για ένα πράγμα έπεισε ο κ. Μητσοτάκης με την κακοστημένη προσπάθεια της τηλεοπτικής του απολογίας. Ότι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του.
Τελικώς: Δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δηλαδή να παραιτηθεί. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος, που προστίθεται στο πολιτικό έγκλημα των παρακολουθήσεων.
Ας είναι βέβαιος ότι η αλήθεια δεν θα κρυφτεί κάτω από το τσιμέντο της ελεγχόμενης ενημέρωσης και τη λάσπη του προπαγανδιστικού του μηχανισμού. Το απόστημα έσπασε και η αλήθεια θα βγει στο φως, θέλει δε θέλει. Οι εξελίξεις τον έχουν ήδη προσπεράσει.