Δημοσιεύτηκε η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΟΣΑ

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε την η απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020.

Με την απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης καθορίζεται το ύψος του επιδόματος, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, αλλά και η διαδικασία για τη χορήγησή του. Ως τις 20 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες αίτηση επιδόματος θέρμανσης κι εν συνεχεία θα τους πιστώνεται το ποσό. Οι διασταυρώσεις θα γίνουν εκ των υστέρων, έτσι ώστε τα 68 εκατ. ευρώ του κονδυλίου να καταβληθούν ως το τέλος του έτους.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της φετινής διαδικασίας είναι ότι αποσυνδέεται η επιδότηση από την επιφάνεια των κατοικιών, ενώ για το επίδομα θα απαιτείται η αγορά πολύ μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου, σε σχέση με το περσινό σύστημα. Για παράδειγμα, πέρσι ένας άγαμος στην Α’ Ζώνη (Βόρεια Ελλάδα), για να πάρει το μάξιμουμ της επιδότησης, δηλαδή 320 ευρώ, θα έπρεπε να προμηθευτεί 2.000 λίτρα πετρελαίου, άρα να πληρώσει περίπου 2.000 ευρώ. Φέτος, το επίδομα του ανέρχεται, μεν, στα 250 ευρώ, αλλά αρκεί η αγορά πετρελαίου αξίας τουλάχιστον 500 ευρώ.

Σε κάθε δικαιούχο του επιδόματος θέρμανσης χορηγείται επίδομα από 80 έως 250 ευρώ για αγορές πετρελαίου θέρμανσης ανάλογα τον νομό κατοικίας ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου θέρμανσης υπολογισθείσας αξίας, μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του ανωτέρου επιδόματος, από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019. Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. Για τον καθορισμό της υπολογισθείσας αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,042 ευρώ ανά λίτρο.


 

Σχετικά με το ποιοι το δικαιούνται, το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Επιπλέον, χορηγείται επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Επιπρόσθετα, το επίδομα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Η λίστα περιέχει και κάποιες εξαιρέσεις, όπως τα ιδρύματα, την θέρμανση της επαγγελματικής στέγης, τους ΜΚΟ οργανισμούς αλλά και τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Τέλος, καθορίζονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως για παράδειγμα το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και η αξία της ακίνητης περιουσίας.