Αισιόδοξος ο Στουρνάρας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έως τo 2020

«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 2,5%»

Ο κ. Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 1,9%, όπως και ότι το 2020 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί καταγράφοντας ρυθμούς 2,3-2,5%.

Η νέα κυβέρνηση υιοθετεί μια πολιτική φιλική προς την επιχειρηματικότητα, δίνει έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων.Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, που τα παρομοίωσε με βρόγχο που πνίγει το τραπεζικό σύστημα, καθώς ξεπερνούν το 40%.

«Το σχέδιο “Ηρακλής” που εκπόνησε η κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος. Δεν αρκεί όμως, με δεδομένο τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνει τα 75 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΤτΕ επεξεργαζόμαστε λύσεις που αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα, μαζί με τα ζητήματα που θέτει η αναβαλλόμενη φορολογία», ανέφερε για το θέμα ο κ. Στουρνάρας.

 

Παρά την αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και μείωση των προσπαθειών, καθώς οι προκλήσεις μπροστά μας είναι ακόμη πολλές. Με δεδομένους τους δημογραφικούς περιορισμούς, η πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και η αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων, κυρίως των άμεσων ξένων επενδύσεων που βοηθούν την κάλυψη του επενδυτικού κενού χωρίς δανεισμό, είναι μονόδρομος για την αύξηση της παραγωγικότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερόμενος στη διεθνή διάσταση της κρίσης, εξήρε την πολιτική και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διάρκεια των προηγούμενων ετών, υποστήριξε ωστόσο ότι απαιτούνται και άλλα μέτρα για την εμβάθυνση της ΟΝΕ έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις εναπομένουσες προκλήσεις και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μια μελλοντική κρίση, όταν και εάν αυτή έρθει. Η εμβάθυνση μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, με την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων, ανέφερε.