Σε κοινή δήλωση που αναγνώστηκε στο Κοινοβούλιο σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία, την οποία αποτελούν τα κόμματα Συνεχίζουμε την Αλλαγή, Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Υπάρχει Τέτοιος Λαός και Δημοκρατική Βουλγαρία, κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ να παραιτηθεί.
Η κυβερνητική πλειοψηφία κατέγραψε τους λόγους για το αίτημά της, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου στον γενικό εισαγγελέα, οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2020 που ζητούσαν την παραίτησή του, μεταξύ άλλων, και η αποτυχία των εισαγγελέων να ερευνήσουν την υψηλού επιπέδου διαφθορά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα κυρώσεις κατά της Βουλγαρίας βάσει του αμερικανικού νόμου Μαγκνίτσκι.
Τη δήλωση ανέγνωσε ο ηγέτης του κόμματος Συνεχίζουμε την Αλλαγή, Αντρέι Γκιούροφ, και ακολούθησε το δυνατό χειροκρότημα των βουλευτών.
Ο Ιβάν Γκέσεφ απέρριψε τη δήλωση ως ένα τρικ για δημοσιότητα. Όταν τον πλησίασαν δημοσιογράφοι καθώς πήγαινε σε συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που αναμένεται να εκλέξει νέο πρόεδρο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο γενικός εισαγγελέας είπε: “Σήμερα δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε τη βουλγαρική πολιτική. Και ακόμη λιγότερο όταν αυτό είναι πιθανόν μια πράξη διαχείρισης κρίσης”. Αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Εν τω μεταξύ, η Εισαγγελία εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι η δήλωση στη Βουλή ήταν “μια απαράδεκτη και κατάφωρη καταπάτηση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης”. “Αυτή η πολιτική πράξη αποτελεί παράδειγμα κατάφωρης παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Η πολιτική δήλωση αποδεικνύει ότι οι φόβοι της ηγεσίας της Εισαγγελίας, όπως εκφράστηκαν επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένης μιας επιστολής προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πρεσβείες των κρατών μελών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, για τον αυξανόμενο κίνδυνο σοβαρής και μη αναστρέψιμης υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της εισαγγελικής υπηρεσίας ως μέρος του δικαστικού συστήματος και ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω από το κράτος δικαίου ως βασική αρχή στην ΕΕ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, ο βουλευτής Τομά Μπίκοφ του πρώην κυβερνώντος GERB-UDF είπε ότι η θέση του κόμματός του είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με δηλώσεις αλλά με νόμους. “Εάν παρατηρηθεί διάκριση των εξουσιών, δεν είναι αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να ζητήσει την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα”, δήλωσε προσθέτοντας ότι το GERB είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για μια δικαστική μεταρρύθμιση, εάν αυτό στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων του συστήματος αντί στην απομάκρυνση ορισμένων ανθρώπων και την αντικατάστασή τους με “δικούς μας”.