Για ένα εξαιρετικό βιβλίο, προϊόν έρευνας του ρεπόρτερ που καταλαβαίνει τους μηχανισμούς της διπλωματίας, αλλά πιάνει και το σφυγμό των απλών ανθρώπων μίλησε στην παρουσίαση ο διευθυντής της εφημερίδας “ Καθημερινή”, Αλέξης Παπαχελάς.
Υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχασε απίστευτο πολιτικό κεφάλαιο για ένα θέμα που θα μπορούσε να έχει λυθεί και πρόσθεσε ότι το βιβλίο αναδεικνύει με καθαρό τρόπο τις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες για την επίλυσή του, όπως το “ Πακέτο Πινέιρο” και αναλύει σε μια περίοδο 30 ετών, πώς έγινε η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας όμηρος ενός ιδιότυπου εθνολαϊκισμού.
Την άποψη ότι το βιβλίο αποτελεί “ θησαυρό γνώσης” και “ πληρέστατη καταγραφή” του μακεδονικού ζητήματος διατύπωσε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο οποίος έγραψε και τον πρόλογο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγγραφέας βάζοντας το δάχτυλο στην πληγή της σλαβόφωνης μειονότητας στη χώρα μας, μας δίνει τα εργαλεία να καταλάβουμε γιατί η αναγγελία της δημιουργίας ενός κράτους με το όνομα Μακεδονία δεν αντιμετωπίστηκε με λογική και ψυχραιμία, αλλά ενέπνευσε πάθη στην πολιτική ζωή και κατέβασε τον κόσμο στον δρόμο.
Τον φόβο ότι η διαμάχη μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας θα συνεχιστεί, ίσως σε πιο έντονη μορφή, εξέφρασε ο διπλωμάτης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ορμώμενος από το κεφάλαιο του βιβλίου για τις σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων.
Εκτίμησε, δε, ότι η ελληνική διπλωματία θα έχει την ωριμότητα να μην αναμειχθεί στη διαμάχη, καθώς η Ελλάδα είναι φίλη και σύμμαχος και με τις δύο χώρες.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Τζίμας επισήμανε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να μπορέσουν οι κοινωνίες να αφήσουν πίσω τις ιστορικές διενέξεις και με εργαλεία τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, όπως των Πρεσπών, να εμπεδωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Μίλησε για την άγνοια που υπήρχε στην κοινή γνώμη όταν ξέσπασε το ζήτημα, οπότε και εκφράζονταν φόβοι ότι θα μας πάρουν τη Μακεδονία. Επισήμανε ότι εκείνο που τον συγκίνησε περισσότερο ήταν οι μαρτυρίες που συνέλεξε για το σλαβόφωνο στοιχείο στη δυτική Μακεδονία και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ρίξουμε το θέμα στο περιθώριο της ιστορίας.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι υπάρχουν φόβοι για γεωπολιτικές μεταβολές στα Βαλκάνια, που θα φέρουν συνοριακές αλλαγές. Το ερώτημα είναι, συμπλήρωσε, αν η χώρα μας είναι έτοιμη να διαβάσει σωστά τις εξελίξεις και πώς παρεμβαίνει.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο εκδότης, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, τόνισε ότι στο βιβλίο αρθρώνεται λόγος εθνικής αυτογνωσίας και πρόσθεσε ότι διαβάζεται και ως μυθιστόρημα, συναρθρώνοντας προσωπικές ιστορίες με επίσημες διαδικασίες και διαπραγματεύσεις πίσω από το προσκήνιο.
Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας “ Καθημερινή” Ξένια Κουναλάκη.
*Ο Σταύρος Τζίμας γεννήθηκε το 1954 στον Αυλότοπο Σουλίου Θεσπρωτίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Νέα, Ποντίκι. Καθημερινή, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (έως σήμερα) και υπήρξε συνεργάτης της Σουηδικής Ραδιοφωνίας. Έχει εκδώσει άλλα δύο βιβλία: «Στον αστερισμό του εθνικισμού- Ελλάδα και Αλβανία στη μετα-Χότζα εποχή» και «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις. Ελλάς- Σερβία- Ορθοδοξία».