Τρεις από τους έντεκα που αυτοαποκαλούνται «θεματοφύλακες του Συντάγματος» κρίθηκαν προφυλακιστέοι για την πρωτοφανή επίθεση στον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Αιγινίου την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προφυλακιστέοι κρίθηκαν με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ένας κάτοικος Ημαθίας 66 ετών και δύο ακόμη άνδρες 41 ετών.
Σε όλους τους υπόλοιπους επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, να εμφανίζονται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και να μην πλησιάσουν οποιαδήποτε σχολική μονάδα της χώρας, σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων.
Σε έναν άντρα και μία γυναίκα επιβλήθηκε επιπλέον η καταβολή εγγύησης 2.000 ευρώ.
Η απολογία τους
Κατά την απολογία τους, όλοι ισχυρίστηκαν ότι οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι «ψευδείς και κατασκευασμένες», ενώ ο 44χρονος αυτοαποκαλούμενος ακτιβιστής -στο απολογητικό του υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή παράλληλα με την δια ζώσης απολογία του- έκανε λόγο για «ψυχολογικό εκβιασμό» που υφίσταται καθημερινά το παιδί του που φοιτά στο 20 Δημοτικό σχολείο της περιοχής από τις «παράνομες ιατρικές πράξεις», όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τα self-test.
Για το περιστατικό της σύλληψης του διευθυντή του σχολείου και τα επεισόδια που σημειώθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποστηρίζει ότι δε συμμετείχε ενεργά καθώς βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από το χώρο των επεισοδίων, ενώ όλοι τους προσπάθησαν να μετακυλήσουν την ευθύνη των επεισοδίων στον ίδιο τον γυμνασιάρχη του σχολείου, ότι εκείνος ξεκίνησε πρώτος τους προπηλακισμούς εναντίον τους.
Υπενθυμίζεται πως στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας μπαίνει πλέον η δράση της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» καθώς και άλλων «ομάδων» σε περιφέρειες εκτός του νομού Αττικής.
Συγκεκριμένα, με παραγγελία της η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, ζητεί να ερευνηθεί αν η δράση των ομάδων αυτών έχει επεκταθεί και σε περιοχές της Αθήνας. Ακόμη, με την παραγγελία της η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητεί στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, να διερευνηθούν αδικήματα όπως είναι διέγερση σε ανυπακοή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία ακόμα και εγκληματική οργάνωση.
Θα αναζητηθεί, δηλαδή, στο πλαίσιο της έρευνας, αν τα μέλη των ομάδων αυτών, τα οποία όχι μόνο να αρνούνται τη πανδημία αλλά και έχουν φτάσει στο σημείο να προσβάλλουν θεσμούς και δικαιώματα, παραβιάζουν με τις πράξεις τους συγκεκριμένες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.