Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.
«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.
«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.
Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.
«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.
Εξαπλώνεται η παραλλαγή «Όμικρον»
Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες, με τον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση κρουσμάτων στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «εισαγωγή» αυτού του στελέχους. Η Βρετανία αποφάσισε δε να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις με την πανδημία.
Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό ότι εντοπίστηκαν 13 κρούσματα της Όμικρον μεταξύ των επιβατών δύο πτήσεων που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή από τη Νότια Αφρική. Εξετάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 600 επιβάτες και εντοπίστηκαν 61 κρούσματα της Covid-19. «Μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ.
Μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, πιθανώς και στην Ελβετία.
Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, εξήγησε σήμερα ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με Όμικρον είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η Δρ Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.
Γαλλία: Εντοπίστηκαν οκτώ πιθανά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον
Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντόπισε οκτώ πιθανά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ασθενείς ήρθαν στη Γαλλία από την περιοχή της νότιας Αφρικής. Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη παραλλαγή.
Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα για όλους
Τα πιο δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από το Ισραήλ: η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών στη χώρα και θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η απαγόρευση, που θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα ισχύσει για 14 ημέρες. Οι αρχές ελπίζουν ότι στο διάστημα αυτό θα δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η Ιαπωνία κλείνει τα σύνορά στους αλλοδαπούς
Η Ιαπωνία κλείνει από αύριο τα σύνορά της σε όλους τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες, για να αποφύγει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού στο έδαφός της, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, μόλις τρεις εβδομάδες αφού χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς, επιτρέποντας την είσοδο σε ξένους επιχειρηματίες, φοιτητές και ασκούμενους.
«Θα απαγορεύσουμε τις (νέες) εισόδους αλλοδαπών από όλο τον κόσμο από την 30ή Νοεμβρίου», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα σε δημοσιογράφους.
Οι Ιάπωνες που επιστρέφουν από εννέα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής και από τις χώρες όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της Όμικρον θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε «αυστηρή απομόνωση» σε τοποθεσίες που θα τους υποδεικνύονται, διευκρίνισε ο κ. Κισίντα.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εξήγησε πως το μέτρο λαμβάνεται για να αποφευχθεί «το χειρότερο σενάριο» και ότι η απαγόρευση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη μέχρι νεοτέρας.
Η Ιαπωνία, η οποία επέβαλε περιορισμούς στα σύνορά της από την εκδήλωση της πανδημίας, χαλάρωσε στις αρχές του Νοεμβρίου τα μέτρα για τα στελέχη επιχειρήσεων, τους φοιτητές και τους ασκούμενους, αλλά συνέχισε να είναι αυστηρή με τους τουρίστες.
Τα δύο πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στον Καναδά
Το υπουργείο Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι εντοπίστηκαν, για πρώτη φορά, δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού· πρόκειται για δύο πρόσωπα τα οποία είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία.
Οι δύο ασθενείς έχουν τεθεί σε απομόνωση στην Οτάβα και οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της επαρχίας Οντάριο.
Το καναδικό υπουργείο Υγείας προεξοφλεί ότι θα εντοπιστούν και άλλα κρούσματα της Όμικρον, που χαρακτηρίστηκε την περασμένη εβδομάδα «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).