«Στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε έτοιμοι να είμαστε κυβέρνηση αύριο το πρωί », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.
Ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1
«Είμαστε απολύτως έτοιμοι να είμαστε κυβέρνηση αύριο το πρωί. Υπάρχει ανάγκη κοινωνική, πολιτική, οικονομική να φύγει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Όσο ταχύτερα φύγει τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες. Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πολίτες από τη χθεσινή διαχείριση της κακοκαιρίας;, ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜ: Θα μπορούσατε να τα κάνετε καλύτερα;
«Βέβαια. Θα είχαμε ακούσει την εισήγηση των τεσσάρων δημάρχων στο παράλιο μέτωπο εδώ και ένα μήνα και θα είχαμε ξεκινήσει τις ενέργειες που οι δήμαρχοι πρότειναν», υπογράμμισε ο κ. Ζαχαριάδης.
«Στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια και τόσες κυβερνήσεις δεν ξέρουμε τι κάνει ο δήμος, δεν ξέρουμε τι κάνει η Περιφέρεια. Εμείς προσπαθήσαμε να οριοθετήσουμε κάποιες αρμοδιότητες με τις αποκεντρωμένες, κάναμε μια αρχή, δεν το ολοκληρώσαμε αλλά αυτό ήταν η σημαία της εκλογής του κ. Μητσοτάκη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ο δεύτερος βαθμός του επιτελικού κράτους. Τώρα τι έχουμε Φθινόπωρο, μπάχαλο το κράτος του κ. Μητσοτάκη. Καλοκαίρι, μπάχαλο το κράτος του κ.Μητσοτάκη. Χειμώνα, μπάχαλο πάλι. …Κάνανε αυτά που έπρεπε στην Βαρυμπόμπη που κάηκε με τα αντιδιαβρωτικά; Όχι τα αντιπλημμυρικά που θέλουν δύο χρόνια, τα αντιδιαβρωτικά τα κάνανε; Δεν λεω ότι σε δύο μήνες θα γίνουν όλα τέλεια αλλά αυτοί λένε φύκια για μεταξωτές κορδέλες», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για τη δήλωση του κ. Οικονόμου για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κακοκαιρία, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «Δεν κοιτιούνται στον καθρέφτη, δεν ντρέπονται την ώρα που ο κόσμος περνάει αυτή τη δυσκολία να κάνουν αυτή την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση που εμείς προσπαθούμε να τους παρωθήσουμε!».
Για τη δικαστική δίωξη της κας Δούρου, ανέφερε: «Η Δικαιοσύνη έρευνα την υπόθεση, κάνει τη δουλειά της η Δικαιοσύνη. Από ότι βλέπω η παραπομπή είναι για πλημμελήματα. Όλη αυτή η τερατολογία περί του «κάψατε, καταστρέψατε» δεν το προχωράει ούτε η Δικαιοσύνη. Δεν είναι πλημμέλημα αυτές οι κατηγορίες, είναι κακουργήματα. … Όσοι κάνανε εκείνη την άθλια τυμβωρυχία εκείνες τις μέρες και τη χρησιμοποιήσανε για να γίνουν κυβέρνηση πρέπει να ντρέπονται. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, εγώ σαν πολιτικό πρόσωπο δεν θα παρέμβω σε αυτό, θέλω η Δικαιοσύνη να προχωρήσει μέχρι τέλους…».
Αναφορικά με την αποτίμηση του συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε: «Νομίζω ότι υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των αιτημάτων που βάζει η αυτοδιοίκηση συνολικά και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία για την επόμενη μέρα. Οι δήμαρχοι από όποια παράταξη και αν εκλέγονται και οι Περιφερειάρχες βάζουν το ζήτημα της χρηματοδότησης, της αποκέντρωσης των εξουσιών, των ανθρώπινων πόρων της διάκρισης των αρμοδιοτήτων. Εμείς είμαστε σε διάλογο με την αυτοδιοίκηση και το πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιήσουμε σαν κυβέρνηση έχει να κάνει με τα αιτήματα ένα προς ένα που βάζει ο αυτοδιοικητικός χώρος και είναι πάγια πρακτική εδώ και χρόνια στην ευρωπαϊκή αυτοδιοικητκη πραγματικότητα. Ο κ. Βορίδης παρόλο που διακηρύττει το αντίθετο έχει μια συγκεντρωτική λογική για το κράτος, απόλυτα σφιχτή και για αυτό άκουσε κριτική από όλες τις πλευρές και από όλες τις παρατάξεις της αυτοδιοίκησης».
Αναφορικά με την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, είπε: «Βεβαίως το δικό μας σύστημα είχε αδυναμίες, βεβαίως το δικό μας σύστημα δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί γιατί οι διοικήσεις βγήκαν 1 Σεπτεμβρίου του ’19 και εμείς ήμασταν ήδη στην αντιπολίτευση και μπλοκαρίστηκε η εφαρμογή όμως δεν ήταν ένα τέλειο σύστημα. Αναζητούμε για την επόμενη μέρα με προοδευτική κυβέρνηση ένα αναλογικό ευρωπαϊκό εκλογικό σύστημα που δεν θα έχει τις αδυναμίες. Θα δούμε ποιο σύστημα θα είναι, αυτό θα το συζητήσουμε με τον κόσμο της αυτοδιοίκησης. Αναλογικό, με συνεργασίες, χωρίς τις όποιες παθογένειες και τις όποιες αρρυθμίες είχε το προηγούμενο σύστημα που δεν ήταν απλή αναλογική ακριβώς. Ήταν απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων και πλειοψηφικό στο δήμαρχο και εκεί προέκυψε το πρόβλημα».