Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε περιμένοντας να λάβετε απάντηση από μια θέση εργασίας

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να μειώσετε το άγχος ενώ περιμένετε να λάβετε απάντηση μετά από μια συνέντευξη για δουλειά

Η αναμονή για να λάβετε απάντηση από μια συνέντευξη για δουλειά μπορεί να είναι βασανιστική, αλλά υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστείτε από τα δύσκολα συναισθήματα. Ορισμένες φορές η ανυπομονησία κατά την αναμονή για μια προσφορά εργασίας μπορεί να οδηγήσει τους επαγγελματίες σε απερίσκεπτες αποφάσεις. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε περιμένοντας μια απάντηση σχετικά με μια πιθανή προσφορά εργασίας.

Παρακολούθηση. Για να ανακουφιστείτε από το άγχος της προσφοράς εργασίας, ρωτήστε τον υπεύθυνο πρόσληψης στην αρχική σας συζήτηση ποια είναι η τυπική διαδικασία πρόσληψης και πόσο καιρό μπορεί να πάρει. Ρωτήστε αν, πότε και πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε ένα σχέδιο παρακολούθησης και δεν θα μείνετε με την απορία.

Προσθέστε μια υπενθύμιση για να συνεχίσετε να επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο πρόσληψης στο ημερολόγιο, το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας. Όταν κάνετε follow up, ρωτήστε αν υπάρχει κάποια ενημέρωση, αν μπορείτε να τους δώσετε άλλες πληροφορίες και αν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις που μπορείτε να τους απαντήσετε.

Μην είστε επιθετικοί. Σύμφωνα με το Indeed, οι υποψήφιοι για εργασία περιμένουν έως και δύο εβδομάδες για να λάβουν απάντηση από έναν υποψήφιο εργοδότη. Η αναμονή κάνει τους περισσότερους ανθρώπους ανυπόμονους, αλλά αντισταθείτε στον πειρασμό να γίνετε επιθετικοί με τον υπεύθυνο πρόσληψης. Αυτό δεν θα συμβάλει θετικά στην επαγγελματική σας εικόνα και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να βλάψει τις πιθανότητές σας να πάρετε τη θέση εργασίας.

Εάν δεν σας έδωσαν συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για το πότε να επικοινωνήσετε μαζί τους, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μία εβδομάδα μετά τη συνέντευξή σας για να ρωτήσετε για την κατάσταση της θέσης. Ωστόσο, μην επικοινωνείτε επανειλημμένα με τον υπεύθυνο πρόσληψης.

Ενημερώστε για τις συστάσεις σας. Θα πρέπει να ενημερώσετε για κάθε αναφορά και τα στοιχεία τους που δώσατε στον υπεύθυνο πρόσληψης. Εξηγήστε τους τι περιλαμβάνει η θέση, ώστε να γνωρίζουν για τι πρέπει να μιλήσουν σε περίπτωση που επικοινωνήσουν μαζί τους. Η σύστασή τους θα ακούγεται πολύ πιο επαγγελματική και σχετική αν τους έχετε προετοιμάσει και γνωρίζουν τι πρέπει να πουν στον υποψήφιο εργοδότη για εσάς.

Ενημερώστε τον τηλεφωνητή σας. Βεβαιωθείτε ότι το μήνυμα του τηλεφωνητή σας ακούγεται επαγγελματικά, ώστε αν χάσετε μια κλήση από τον υπεύθυνο πρόσληψης, το μήνυμά σας να αφήσει καλή εντύπωση. Βεβαιωθείτε ότι ακούγεται αισιόδοξο και με αυτοπεποίθηση. Ζητήστε από κάποιον που εμπιστεύεστε να το ακούσει και να σας δώσει ανατροφοδότηση.

Μην λέτε ψέματα σχετικά με τις προσφορές εργασίας. Μην λέτε ψέματα στον υπεύθυνο προσλήψεων και μην υπαινίσσεστε ότι έχετε άλλη προσφορά εργασίας αν δεν έχετε. Ο υπεύθυνος πρόσληψης μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι μπλοφάρετε, είτε ερευνώντας την εταιρεία στην οποία υποτίθεται ότι έχετε προσφορά εργασίας είτε επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους προσλήψεων με τους οποίους συνεργάζεται. Η μόνη εντύπωση που θα αφήσει κάτι τέτοιο είναι ότι δεν είστε ειλικρινής επαγγελματίας, και αυτό δεν θα σας βοηθήσει να πάρετε μια προσφορά εργασίας. Αντιθέτως, ένας διευθυντής προσλήψεων δεν θα προσλάβει κάποιον που νιώθει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί.

Μην το πείτε στο αφεντικό σας. Εάν έχετε αυτή τη στιγμή μια θέση εργασίας, μην πείτε στο αφεντικό σας ότι περιμένετε μια άλλη προσφορά εργασίας. Μην αφήσετε να διαρρεύσει -είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε στις συζητήσεις σας- ότι σκέφτεστε να αναλάβετε μια νέα θέση εργασίας.

Ενημερώστε το προφίλ σας στο LinkedIn μόνο αφού αποχωρήσετε από την παλιά σας δουλειά, αν ανησυχείτε μήπως το αντιληφθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ανέντιμοι- απλώς δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή. Αν το αφεντικό σας γνωρίζει ότι ψάχνετε για νέα δουλειά, αυτό μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ και να καταλήξετε χωρίς δουλειά. Αντ’ αυτού, συνεχίστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή δουλειά στην τρέχουσα θέση σας, ενώ ψάχνετε παράλληλα.

Συνεχίστε να ψάχνετε. Ορισμένες φορές οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να σταματούν ή να διακόπτουν την αναζήτηση εργασίας μόλις περάσουν από συνέντευξη για μια θέση εργασίας. Είναι κουρασμένοι. Η διαδικασία της συνέντευξης ήταν αγχωτική. Είναι συγκλονισμένοι. Ωστόσο, οι αναζητούντες εργασία πρέπει να έχουν κατά νου ότι μια συνέντευξη δεν αποτελεί εγγύηση για μια θέση εργασίας. Ακόμη και αν αισθάνεστε ότι η θέση εργασίας για την οποία κάνατε αίτηση ταιριάζει απόλυτα σε εσάς, αν δεν σας έχει προσφερθεί η θέση ή δεν έχετε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να αποδεχτείτε τη θέση, πρέπει να συνεχίσετε την αναζήτηση και τη συνέντευξη για άλλες θέσεις εργασίας.

Άλλες κατάλληλες θέσεις μπορεί να σας προσπεράσουν αν περιμένετε παθητικά να σας καλέσουν για μια δεύτερη συνέντευξη. Η συνέχιση της υποβολής αιτήσεων σας βοηθά να είστε απασχολημένοι. Το μυαλό σας είναι σε άλλα πράγματα σε σχέση με την απλή αναμονή. Εξασφαλίζει επίσης ότι δεν βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι.

Μην παρακάμψετε τον υπεύθυνο πρόσληψης. Παρόλο που σας συνιστούμε να συνεχίσετε να ψάχνετε, μην παρακάμψετε τον υπεύθυνο πρόσληψης με τον οποίο έχετε ήδη μιλήσει, αν πιστεύετε ότι έχετε βρει καλύτερη δουλειά. Εάν ενδιαφέρεστε και για τις δύο θέσεις, αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία όπου μπορείτε να επιταχύνετε την προσφορά εργασίας και να διαπραγματευτείτε καλύτερα προνόμια ή μισθό.

Ωστόσο, αν απλώς έχετε βρει μια θέση εργασίας που σας ταιριάζει καλύτερα, επικοινωνήστε το αυτό στον πρώτο υπεύθυνο πρόσληψης. Ενημερώστε τον ότι εκτιμάτε τον χρόνο του, αλλά ότι θα προχωρήσετε με άλλη προσφορά εργασίας, ώστε να μην χρειάζεται πλέον να σας συμπεριλάβει στον κατάλογο των υποψηφίων για εργασία.

Να είστε υπομονετικοί. Αντισταθείτε στον πειρασμό να ελέγχετε το τηλέφωνό σας κάθε πέντε δευτερόλεπτα όταν περιμένετε μια προσφορά εργασίας. Προσπαθήστε να θυμάστε ότι ο υπεύθυνος πρόσληψης ή ο επαγγελματίας του ανθρώπινου δυναμικού πιθανότατα πήρε συνέντευξη από πολλούς άλλους υποψηφίους. Η συνέντευξη πολλών υποψηφίων και η σύγκρισή τους μεταξύ τους μαζί με τη συνολική καταλληλότητα για την εταιρεία απαιτεί χρόνο. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη της Glassdoor διαπίστωσε ότι η μέση διάρκεια της διαδικασίας συνέντευξης για δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 23,8 ημέρες.

Ένας καλός διευθυντής προσλήψεων δεν θα θέλει να πάρει μια γρήγορη απόφαση. Σεβαστείτε ότι θέλουν να κάνουν την καλύτερη επιλογή για τον οργανισμό τους και αυτό συνήθως δεν γίνεται αμέσως. Έχετε επίσης υπόψη σας ότι, ενώ εσείς περιμένετε, εκείνοι διεξάγουν τη διαδικασία της συνέντευξης και κάνουν παράλληλα τη δουλειά τους.

Συνεχίστε την έρευνα σχετικά με την εταιρεία. Όταν περιμένετε μια προσφορά εργασίας, αυτή είναι η ευκαιρία σας να εξετάσετε τις λεπτομέρειες της εταιρείας και να εδραιώσετε το ενδιαφέρον σας για την αποδοχή μιας θέσης. Ελέγξτε το δίκτυό σας για διασυνδέσεις που εργάζονται εκεί ή εργάστηκαν εκεί στο παρελθόν για να συγκεντρώσετε πληροφορίες σχετικά με την εταιρική κουλτούρα. Δείτε αν η εταιρεία δημοσιεύει ετήσιο απολογισμό για να αποκτήσετε μια αίσθηση της οικονομικής της κατάστασης.

Αντιμετωπίστε την απόρριψη με χάρη. Δυστυχώς, ακόμη και μετά από τη δέουσα επιμέλεια, ορισμένοι εργοδότες μπορεί να μην απαντήσουν ποτέ στα αιτήματα παρακολούθησης. Αντισταθείτε στον πειρασμό να κατηγορήσετε τον εαυτό σας ή να σκεφτείτε ότι δεν κάνατε αρκετά για να εξασφαλίσετε τη θέση εργασίας. Αποφύγετε να ξεσπάσετε στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης για την έλλειψη επικοινωνίας από την εταιρεία, καθώς, τελικά, αυτό επηρεάζει μόνο την επαγγελματική σας φήμη όταν άλλοι διευθυντές προσλήψεων βλέπουν τα προφίλ σας. Αντ’ αυτού, αποδεχτείτε ότι δεν ήσασταν ο κατάλληλος για την εταιρεία και συνεχίστε την αναζήτησή σας αλλού.

Μείνετε θετικοί. Ενώ περιμένετε μια προσφορά εργασίας, προγραμματίστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Κάντε διαλείμματα από την αναζήτηση εργασίας για να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας βοηθούν να παραμείνετε θετικοί και να μειώσετε το άγχος και το στρες για την προσφορά εργασίας, όπως μαθήματα γυμναστικής, να βρεθείτε με φίλους ή να ακούσετε αισιόδοξη μουσική.

 

 

Πηγή: usnews.com