Οι χειρότερες εποχές για αλλαγή εργασίας

Σκέφτεστε να αλλάξετε δουλειά; Είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τον πληθωρισμό. Εξαιτίας αυτού, σύμφωνα με έρευνα ανθρώπινου δυναμικού της Bamboo

Σκέφτεστε να αλλάξετε δουλειά; Είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τον πληθωρισμό.

 

Εξαιτίας αυτού, σύμφωνα με έρευνα ανθρώπινου δυναμικού της Bamboo, το 75% των εργαζομένων δηλώνει ότι θα σκεφτόταν να αφήσει τη δουλειά του για μια άλλη για αύξηση μισθού. Θέλουν μια δουλειά που να ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τις αξίες και τον τρόπο ζωής τους. Αν λοιπόν αναρωτιέστε αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε μια αλλαγή ή αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, εδώ είναι οι 10 περιπτώσεις όπου δεν θα συνιστούσαμε να αλλάξετε δουλειά:

 

1. Σε περίοδο ύφεσης

Όταν υπάρχει ύφεση, οι εταιρείες γενικά δεν αναζητούν νέο προσωπικό. Αντίθετα, κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν το κόστος τους. Όταν η οικονομία πέφτει, υπάρχει μια πιο σφιχτή αγορά εργασίας και λιγότερες ευκαιρίες για να βρείτε μια νέα δουλειά. Σημαίνει επίσης ανταγωνισμό με επαγγελματίες που μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.

Αντί να ψάχνετε για νέα δουλειά σε περίοδο ύφεσης, ζητήστε αύξηση στην τρέχουσα εργασία σας, ειδικά αν δεν έχετε λάβει αύξηση εδώ και αρκετό καιρό. Οι οργανισμοί προτιμούν να διατηρήσουν το ταλέντο τους παρά να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν κάποιον νέο. Απλώς κάντε το με τον σωστό τρόπο και να προσέχετε τι συμβαίνει. Επίσης, να είστε έτοιμοι να διαπραγματευτείτε.

2. Όταν τα χρήματα είναι το κίνητρό σου

Ενώ ένας υψηλότερος μισθός μπορεί να είναι ελκυστικός και ακόμη απαραίτητος για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς σας, δεν θα πρέπει να κάνετε αλλαγή εργασίας καθαρά για τα χρήματα. Αν σκεφτείς μόνο το οικονομικό κομμάτι της δουλειάς, μπορεί να το μετανιώσεις μακροπρόθεσμα. Ο μισθός δεν είναι το μόνο στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη για να βεβαιωθείτε ότι θα βρείτε μια δουλειά που αγαπάτε.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: Η περιγραφή της θέσης εργασίας ευθυγραμμίζεται με τις αξίες μου; Η δήλωση αποστολής της εταιρείας έχει απήχηση με το ποιος είμαι επαγγελματικά; Θα με βοηθήσει αυτή η δουλειά να διατηρήσω την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

3. Όταν βαριέσαι στη δουλειά

Η πλήξη στην εργασία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την εξάντληση, λόγω της έλλειψης κινήτρων. Ωστόσο, πριν εγκαταλείψετε τη δουλειά σας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι όλες οι δουλειές, ακόμα και οι ονειρεμένες, θα έχουν κάποιες κοσμικές εργασίες. Και υπάρχουν μερικοί πρακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καταπολεμήσετε την πλήξη και να νιώσετε καλύτερα για τα λιγότερο συναρπαστικά μέρη της δουλειάς σας. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να καταπολεμήσετε την πλήξη προτού τη σταματήσετε.

Διαλύστε τις κουραστικές σας εργασίες. Μπορείτε να το κάνετε αυτό δουλεύοντας τις βαρετές εργασίες σας διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας, αν είναι δυνατόν. Ή, δουλέψτε σε τέτοιου είδους εργασίες για ένα τετράγωνο χρόνου και μετά κάντε ένα διάλειμμα πριν συνεχίσετε.

Προσδιορίστε τι απολαμβάνετε στη δουλειά σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να πασπαλίζετε αυτές τις εργασίες όλη την ημέρα για να ενισχύσετε το κίνητρό σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Βρείτε ένα έργο πάθους, είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά, για να τονώσετε τη δημιουργική σας σκέψη. Για παράδειγμα, μια πελάτισσα ξεκίνησε μια λέσχη βιβλίου στο χώρο εργασίας της και μπόρεσε να παραμείνει αφοσιωμένη ενώ αλληλεπιδρά με συναδέλφους με παρόμοια ενδιαφέροντα.

4. Όταν νιώθετε καταβεβλημένοι

Όλοι οι επαγγελματίες έχουν βιώσει μια υπερφόρτωση εργασιών στη δουλειά τους σε ένα ή το άλλο σημείο και πιθανότατα έχουν βιώσει το αίσθημα της κατάθλιψης και της επιθυμίας να βγουν έξω από την πόρτα. Με τόσους πολλούς ανθρώπους που «ήσυχα παραιτούνται», μπορεί να φαίνεται δικαιολογημένο να το ρίξουμε εντελώς. Ωστόσο, μην δώσετε την ειδοποίησή σας ακόμα. Αν και θα πρέπει να προσέχετε την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, πρέπει να βάλετε τη δουλειά αν θέλετε να προχωρήσετε στον οργανισμό σας.

Πολλές φορές ο καθορισμός προτεραιοτήτων και η πραγματοποίηση προσαρμογών στη διαχείριση του χρόνου σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε σημαντικά τα αισθήματα υπερβολικής εργασίας. Καθορίστε προτεραιότητες για την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και πριν ξεκινήσετε τη δουλειά κάθε μέρα. Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να επιτευχθούν; Ζητήστε από τον διευθυντή σας να προσδιορίσει ποιες εργασίες είναι ευαίσθητες στον χρόνο για να μάθετε πού πρέπει να ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο σας.

5. Όταν βιώνεις μια αλλαγή ζωής

Λέγεται ότι κάποιος πρέπει να αποφεύγει να παίρνει σημαντικές αποφάσεις όταν είναι συναισθηματικός ή αναστατωμένος. Οι αλλαγές στη ζωή – όπως ο γάμος, η απόκτηση ενός παιδιού, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή η λήψη κακών ειδήσεων από το γιατρό σας – μας προκαλούν γενικά να νιώθουμε συναισθηματικοί.

Ενώ η εστίασή σας θα είναι κατανοητό στην προσωπική σας ζωή κατά τη διάρκεια αυτών των αλλαγών της ζωής, πολλοί οργανισμοί προσφέρουν βοήθεια στους υπαλλήλους τους. Αντί λοιπόν να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας εκείνες τις στιγμές, απευθυνθείτε στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού σας για να μάθετε ποια βοηθήματα είναι διαθέσιμα για εσάς. Ενημερώστε τον διευθυντή σας τι συμβαίνει για να δείτε πώς μπορεί η ομάδα σας να σας υποστηρίξει.

6. Μετακομίζεις

Αποφασίσατε να μετακομίσετε; Το να ψάχνετε για ένα νέο μέρος για να ζήσετε και να μετακινηθείτε μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό. Αντί να προσπαθείτε να αναζητήσετε δουλειά και σπίτι ταυτόχρονα, δώστε προτεραιότητα σε ποιο είναι πιο σημαντικό για εσάς. Εάν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην αναζήτηση σπιτιού, περιμένετε να αλλάξετε δουλειά μέχρι να μετακομίσετε. Επιπλέον, μην υποθέσετε ότι πρέπει να παρατήσετε τη δουλειά σας μόνο και μόνο επειδή μετακομίζετε έξω από την πόλη.

Η εξ αποστάσεως εργασία έχει γίνει πιο συνηθισμένη μετά την πανδημία. Εάν αισθάνεστε σίγουροι ότι θα μπορούσατε να κάνετε τη δουλειά σας από απόσταση, ετοιμάστε μια παρουσίαση και ζητήστε να μιλήσετε με το αφεντικό σας. Δείξτε τους το σχέδιό σας για εργασία στη νέα σας τοποθεσία και ρωτήστε ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες στον οργανισμό σας. Εάν ο ακριβής ρόλος σας δεν είναι διαθέσιμος, θα μπορούσατε να μεταβείτε σε έναν νέο ρόλο με την εταιρεία σας που είναι απομακρυσμένος; Εάν η εταιρεία δεν έχει απομακρυσμένους ρόλους, θα ήταν πρόθυμη να σας αφήσει να εργαστείτε εξ αποστάσεως για μια δοκιμαστική περίοδο;

7. Πριν πάτε διακοπές.

Θα κάνετε επιτέλους τις διακοπές των ονείρων σας; Είτε πρόκειται για οικογενειακό ταξίδι είτε για μήνα του μέλιτος, δεν είναι η καλύτερη ιδέα να βρίσκεστε στο κυνήγι εργασίας ή να αλλάξετε δουλειά εν μέσω προγραμματισμένων διακοπών. Εάν επρόκειτο να αλλάξετε δουλειά και λίγο μετά να κάνετε διακοπές, μπορεί να μην αισθάνεστε ότι μπορείτε να αποσυνδεθείτε εντελώς από το νέο εργασιακό σας περιβάλλον και μπορεί να μην είστε αρκετά συνδεδεμένοι ούτε ως νέος υπάλληλος. Αυτό δεν είναι δίκαιο για τον νέο σας εργοδότη ή για τους ταξιδιωτικούς σας συνεργάτες.

Περιμένετε μέχρι να επιστρέψετε από τις διακοπές σας για να ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας ή προγραμματίστε την ημερομηνία έναρξης της νέας εργασίας σας αφού εγκατασταθείτε ξανά. Θα μπορείτε να απολαύσετε πλήρως τις διακοπές σας και στη συνέχεια να δώσετε την πλήρη προσοχή σας στην αναζήτηση εργασίας μετά την επιστροφή σας. Εάν ξεκινάτε μια νέα δουλειά μετά από διακοπές, μπορεί να νιώσετε καλύτερα ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια για να ξεκινήσετε εκ νέου.

8. Περνάς μια κακή μέρα

Όλοι είχαμε μια κακή ή δύο μέρες στη δουλειά. Είτε πρόκειται για ένα έργο που πήγε στραβά είτε για διαφωνία με έναν συνάδελφο, μπορεί να φαίνεται ότι η ευκολότερη διέξοδος είναι να τα παρατήσετε. Αλλά προτού το κάνετε, αναγνωρίστε ότι το να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις και να επαναφέρετε τα έργα σε καλό δρόμο είναι απαραίτητο για την επαγγελματική επιτυχία σε οποιονδήποτε ρόλο. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, κάντε κάτι χαλαρωτικό και ξεκινήστε την επόμενη εργάσιμη μέρα φρέσκια. Στη συνέχεια, κάντε ένα σχέδιο για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις ηγετικές σας δεξιότητες και τις δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων στην εργασία.

Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε κακές μέρες στη δουλειά τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό είναι ανησυχητικό. Προσδιορίστε τις επαγγελματικές σας αξίες για να δείτε εάν η δουλειά σας ευθυγραμμίζεται με αυτές τις αξίες.

9. Ξεκίνησες την τρέχουσα δουλειά σου πολύ πρόσφατα

Πολλοί επαγγελματίες βιώνουν «σοκ μετατόπισης» μετά την ανάληψη νέας εργασίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παραίτησης. Αυτός ο όρος αναφέρεται στο να ξεκινήσετε μια νέα δουλειά και στη συνέχεια να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι αυτό που περιμένατε. Αν και δεν πρέπει να μένετε σε μια δουλειά όπου είστε πραγματικά άθλιοι, η αναζήτηση εργασίας δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος δράσης. Αυτό μπορεί να βλάψει την επαγγελματική σας φήμη με την πάροδο του χρόνου και στην πραγματικότητα να σας δυσκολέψει να βρείτε δουλειά εάν οι διευθυντές προσλήψεων δεν είναι σίγουροι ότι θα παραμείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν μπορείτε, μείνετε στην τρέχουσα εργασία σας για τουλάχιστον ένα χρόνο. Εστιάστε στις θετικές πτυχές της δουλειάς σας και ποιες δεξιότητες μπορεί να μπορέσετε να μάθετε ή να βελτιώσετε σε αυτή τη θέση που θα σας προετοιμάσουν για την επόμενη δουλειά σας.

10. Όταν δεν έχεις σχέδιο καριέρας

Η Έκθεση Joblist για το 2ο τρίμηνο του 2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες Job Market έδειξε ότι περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ανθρώπους που εγκατέλειψαν την προηγούμενη εργασία τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παραίτησης μετανιώνουν για την απόφασή τους. Πριν κάνετε μια επαγγελματική κίνηση, είναι σημαντικό να έχετε ένα πλάνο σταδιοδρομίας. Ποια είναι η ιδανική καριέρα σου; Πού θέλετε να είστε στην καριέρα σας σε 10 χρόνια; Αυτού του είδους οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια πιο στρατηγική αλλαγή εργασίας αντί να καταλήξετε σε μια άλλη δουλειά που δεν σας αρέσει. Συνεργαστείτε με έναν μέντορα ή έναν προπονητή καριέρας για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα στρατηγικό σχέδιο καριέρας και να βρείτε μια δουλειά που αγαπάτε.