Αυτές είναι οι ζωτικές δεξιότητες που θα χρειαστείτε για να πετύχετε στους χώρους εργασίας του μέλλοντος

Μια έκθεση που ανατέθηκε από την Dell, προβλέπει ότι το 85 τοις εκατό των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030 δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί

Οι ψηφιακές τεχνολογίες μεταμορφώνουν τον τρόπο που εργαζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς. Είναι αναπόφευκτο ορισμένα από τα πιο απαιτητικά επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας να βρίσκονται ακόμη στα στάδια ανάπτυξής τους ή ακόμη και να υπάρχουν.

 

Μια έκθεση που ανατέθηκε από την Dell, προβλέπει ότι το 85 τοις εκατό των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030 δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί.

Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τι σημαίνει αυτό για τα σετ δεξιοτήτων που έχουμε βελτιώσει από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσής μας. Οι δεξιότητες που αναπτύχθηκαν από άτομα που μπήκαν στο εργατικό δυναμικό πριν από μια δεκαετία θα εξακολουθούν να είναι επίκαιρες στο μέλλον; Και πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε αν δεν είναι;
Οι άνθρωποι ανησυχούν για την πιθανή απαξίωση της απασχόλησής τους και για το τι μπορούν να κάνουν για να το καταπολεμήσουν. Μια μελέτη από το Ινστιτούτο McKinsey έχει εντοπίσει πάνω από 50 «θεμελιώδεις δεξιότητες» που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ευδοκιμήσουν στον μελλοντικό κόσμο της εργασίας.

Φυσικά, πολλές από αυτές τις ιδέες έχουν τις ρίζες τους στη χρήση της τεχνολογίας, αλλά ένας εκπληκτικός αριθμός από αυτές μας ενθαρρύνει να αγκαλιάσουμε τις ήπιες δεξιότητές μας και να προσθέσουμε αξία στους χώρους εργασίας πέρα από την αποτελεσματικότητα που προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι αλγόριθμοι.

Εδώ είναι οι οκτώ κορυφαίες δεξιότητες που θα χρειαστείτε για να προσαρμόσετε στο μέλλον

 

1. Αντιμετώπιση της αβεβαιότητας

Η προσαρμοστικότητα ήταν πάντα προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό υψηλής ποιότητας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να παραμένετε ήρεμοι απέναντι σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα εργασίας και προκλήσεις, και οι τελευταίοι 18 μήνες έχουν αποδείξει πόσο σημαντικό μπορεί να είναι αυτό.

Αν και μπορούμε να ελπίζουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας COVID-19, οι επιχειρήσεις θα αναζητούν άτομα που χρησιμοποίησαν αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες προς όφελός τους. Άνθρωποι που μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν και δεν επέτρεψαν στα ερωτηματικά να παραμείνουν στα καθημερινά πρότυπα εργασίας να τους αποσπάσουν την προσοχή από την εκπλήρωση σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Όπως είναι λογικό, η φύση της παγκόσμιας κατάστασής μας δεν το έκανε πάντα δυνατό, και αυτό είναι εντάξει. Εάν ξεπεράσατε το COVID-19, μπορείτε να αντιμετωπίσετε προβλήματα που προκαλούν έστω και ένα κλάσμα αυτής της αβεβαιότητας.

Είτε ήσασταν μέλος ενός γραφείου χιλιάδων που εγκλιματίζονται στην εργασία στο σπίτι, είτε μιας μικρής ομάδας που συνεργάστηκε διεθνώς, υπάρχουν μικρές νίκες που θα αναγνωρίζονται από τους μελλοντικούς εργοδότες σας για τα επόμενα χρόνια.

2. Κατανόηση των προκαταλήψεων

Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε καθημερινά βασίζεται σε αλγοριθμικές ή κοινωνικές προκαταλήψεις που συχνά είναι ασυνείδητες – λειτουργούν χωρίς να γνωρίζουν ότι υποστηρίζουν επιβλαβή στερεότυπα.

Πραγματικά παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, όπου οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερους από 200 εκατομμύρια νοσοκομειακούς ασθενείς εξέφρασε έντονη προτίμηση για την παροχή επιπλέον ιατρικής περίθαλψης σε λευκούς έναντι των μαύρων.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται συνεχώς για να προσδιορίσει πώς μπορούμε ακόμη και τον αγωνιστικό χώρο, αλλά αυτή δεν είναι μια ανόητη προσέγγιση, καθώς είναι εγγενώς μέρος του προβλήματος. Οι άνθρωποι προσθέτουν αξία σε αυτή τη διαδικασία στην καθημερινή τους απασχόληση, επειδή κατανοούν ενεργά αυτά τα ζητήματα και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συμπόνια για να αλλάξουν με τρόπο που η τεχνολογία αποτυγχάνει.

Καταβάλλοντας τη δουλειά για να κατανοήσετε πώς αυτές οι αντιλήψεις μπορούν να εισχωρήσουν στα πράγματα που φτιάχνουμε και χρησιμοποιούμε, δείχνετε στους μελλοντικούς εργοδότες ότι γνωρίζετε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τεχνολογία αυτόν τον αιώνα.

3. Ψηφιακή ευφράδεια

Ένα αδιανόητο για τις μάζες των ανθρώπων που αναζητούν κορυφαίες θέσεις εργασίας που πληρώνονται καλά και που τονώνουν το μυαλό μας. Τόσο πολύ, η McKinsey βρήκε την ψηφιακή ικανότητα για να δείξει αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως την ισχυρότερη απόδειξη καλής ποιότητας εκπαίδευσης.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα επανεκπαίδευση σε έναν τομέα που σχετίζεται με την τεχνολογία (αν και τα ποσοστά απασχόλησης και οι μισθοί είναι σταθερά υψηλά), αλλά να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να πλοηγηθείτε στα ψηφιακά προγράμματα που σχετίζονται με τον τομέα σας και να τα χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Οι περισσότερες εργασίες γραφείου απαιτούν τη χρήση ψηφιακών προγραμμάτων και συστημάτων πληροφοριών εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, η επίγνωση του τρόπου χρήσης συστημάτων πληροφοριών, ο τρόπος ψηφιακής συνεργασίας μέσω λογισμικού επικοινωνίας cloud όπως το GSuite και το Slack και η γνώση στον προγραμματισμό υπολογιστών είναι όλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ξεχωρίσετε ανάμεσα σε μια θάλασσα ανθρώπων με περιορισμένη, ξεπερασμένη ψηφιακή τεχνογνωσία.

4. Αυτογνωσία και αυτοδιαχείριση

Η κατανόηση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών μας είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίζουμε πότε να ζητάμε βοήθεια και να γνωρίζουμε πότε να βοηθάμε τους άλλους.

Με αυτόν τον τρόπο, το μελλοντικό αφεντικό σας είναι σε θέση να προσδιορίσει τι φέρνετε στην ομάδα σας. Αν κάτι δεν είναι στη ζώνη άνεσής σας, μην υποσχεστε υπερβολικά και υποσχεθείτε. Εάν παρουσιαστεί μια ευκαιρία να εκθαμβώσετε τους ανθρώπους με τις γνώσεις σας σε μια σχετική θεματική περιοχή, θα σας θυμούνται γι’ αυτό.

Το βάρος είναι τελικά στους εργοδότες να το εφαρμόσουν – η έκθεση McKinsey συνδέει αυτές τις δεξιότητες με ιδανικά όπως η ακεραιότητα και η κατανόηση των συναισθημάτων και των ορίων μας. Πρέπει να δοθεί στους εργαζόμενους ο χώρος να το κάνουν διαφορετικά, κάτι που δεν συμβαίνει χωρίς τη σωστή κουλτούρα στο χώρο εργασίας.

5. Αλφαβητισμός στον κυβερνοχώρο

Αυτό πηγαίνει χέρι-χέρι με μια σειρά από δεξιότητες που αναφέρει η McKinsey ως βασικές, όπως η ψηφιακή ευχέρεια. Η ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε, να αναζητούμε και να δημιουργούμε περιεχόμενο χρησιμοποιώντας ψηφιακές πλατφόρμες μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την αξία των δεδομένων και γιατί χρειάζεται προστασία.

Οι εταιρείες έχουν μια ηθική και οικονομική υποχρέωση να προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών – έχει αυξανόμενη σημασία για τους νομοθέτες και διαβρώνει την εμπιστοσύνη εάν δεν τηρηθεί. Υπάρχει λόγος για τον οποίο η Amazon επιβλήθηκε πρόστιμο 746 εκατομμυρίων ευρώ για τη μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων GDPR στην Ευρώπη πέρυσι.

Εξάλλου, τα δεδομένα είναι απολύτως παντού και συχνά τα υπογράφουμε μέσω κρυφών μνήμων και cookies χωρίς να αναγνωρίζουμε τι πραγματικά σημαίνει αυτό. Το να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με το γιατί είναι σημαντικό και ποιες δομές υπάρχουν που το αφήνουν ευάλωτο στη δημιουργία βλάβης, θα γίνει όλο και πιο σχετικό με έναν αριθμό τομέων.

6. Σύνθεση διαφορετικών μηνυμάτων

Μερικοί εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν καθημερινές εργασίες εντατικής έρευνας καταλήγουν να νιώθουν ότι ο εγκέφαλός τους αντιμετωπίζει υπερφόρτωση πληροφοριών.

Μελέτες που διερευνούν «τρομακτικά επίπεδα εξουθένωσης των εργαζομένων», ειδικά στους Millenials, συνδέουν τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους και μια κουλτούρα όπου είναι αδύνατο να ξεφύγεις από ατελείωτες ομάδες (συχνά αναξιόπιστων) μηνυμάτων.

Το να μπορείς να «συνθέτεις» διαφορετικά μηνύματα ως τρόπο επίδειξης της κριτικής σκέψης και των δυνατοτήτων επικοινωνίας είναι μια αυξανόμενη επιθυμία για πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Αυτό σημαίνει να τραβήξετε πληροφορίες που ήδη γνωρίζετε και να τις συνδυάσετε με νέες ιδέες, προκειμένου να προκύψουν ομοιότητες και διαφορές.

Είναι απαίτηση σχεδόν όλων των θέσεων εργασίας και θα συνεχίσει να το κάνει καθώς ενθαρρύνεται η κριτική σκέψη για την καταπολέμηση των επιζήμιων επιπέδων παραπληροφόρησης.