Τσιόδρας: Πού επικεντρώνονται οι νέες έρευνες για τη θεραπεία του κορωνοϊού

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Επέστρεψε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

 

 

Την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την επιδημία, Σωτήρης Τσιόδρας.

 

 

Επιστρέφοντας μετά από 70 μέρες στις τηλεοπτικές οθόνες, σε μία έκτακτη ενημέρωση, λόγω του σταθερά αυξημένου αριθμού μολύνσεων στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας έκρουσε «κόκκινο καμπανάκι» και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων.

 

 

Ταυτόχρονα, ενημέρωσε για τα τελευταία δεδομένα των τελευταίων δύο μηνών όσον αφορά την διαγνωστική, την θεραπευτική και την πρόληψη της νόσου.

 

 

«Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε όπως το φάρμακο tocilizumab σε μελέτη φάσης ΙΙΙ ασθενών με σοβαρή πνευμονία», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

 

 

Αναφερόμενος στην χλωροκίνη τόνισε ότι «ο γρίφος συνεχίζεται», και ότι «υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα στις περισσότερες μελέτες και κάποια θετικά αποτελέσματα από μεγάλη μελέτη στην Ισπανία».

 

 

Όσον αφορά στη δεξαμεθαζόνη, ένα είδος κορτιζόνης, ένα φτηνό και γνωστό φάρμακο, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «φαίνεται να μειώνει τους θανάτους σε μια μεγάλη κλινική μελέτη η οποία αφορούσε σοβαρά περιστατικά και περιλαμβάνεται και στον δικό μας αλγόριθμο».

 

 

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε την προμήθεια των μελών της ΕΕ και του ΗΒ με τριάντα χιλιάδες θεραπευτικά σχήματα από το μόνο έως σήμερα εγκεκριμένο φάρμακο για την θεραπεία της νόσου την ρεμντεσιβίρη.

 

 

Η ποσότητα αυτή αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες τους και την κατανομή που θα προτείνεται μετά την συμβουλή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Νόσων το ECDC.

 

 

Τσιόδρας: Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο μεγάλο όπλο στην θεραπεία της νόσου

 

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε επίσης στα μονοκλωνικά αντισώματα σημειώνοντας ότι «μπορεί να είναι το νέο μεγάλο όπλο στην θεραπεία της νόσου». «Έχουν ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα μεγάλες κλινικές μελέτες. Οι μελέτες αυτές τρέχουν παράλληλα με μελέτες που αφορούν τα φυσικά μας αντισώματα, τον ορό, δηλαδή, από ανθρώπους που ξεπέρασαν την νόσο και χορηγούνται ήδη και στην πατρίδα μας, σε μια μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών», είπε.

 

 

Αναφέρθηκε σε μελέτη για την κολχικίνη, ένα καρδιοπροστατευτικό φάρμακο «που έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μελέτες στην πατρίδα μας συνεχίζεται και φαίνεται ότι παρόμοια αποτελέσματα έχουν και άλλοι ερευνητές του εξωτερικού».

 

 

Τέλος, μίλησε για την αβιπταντίλη (aviptadil) η οποία όπως είπε «ήδη δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε σοβαρά περιστατικά, μπλοκάροντας τον πολλαπλασιασμό του ιού στα κύτταρα του πνεύμονα αλλά και έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα στα μονοκύτταρα».

 

 

Τσιόδρας: Δεν υπάρχει μαγική λύση τώρα για την εξαφάνιση του κορωνοϊού -Τι είπε για το εμβόλιο

 

Ο κ. Τσιόδρας χαιρέτησε τη συνεργασία του επιστημονικού κόσμου μπροστά στην απειλή του ιού τόνισε ωστόσο ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία «δεν υπάρχει μαγική λύση» για την εξαφάνιση του ιού, «ενώ υπάρχει η ελπίδα για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δημοσιεύσεις αρχικών μελετών από διεθνείς ομάδες επιστημόνων τις οποίες είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες».

 

 

«Κάποια από αυτά τα εμβόλια είναι στα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών που διεξάγονται για να δείξουν την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη της νόσου», είπε ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο αλλά για πρώτη φορά στα παγκόσμια επιστημονικά χρονικά φτάσαμε σε αυτές τις τελευταίου σταδίου μελέτες πάρα πολύ γρήγορα γιατί αυτές οι μελέτες πρέπει να τηρούν συγκεκριμένα πρότυπα και κανόνες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας πριν αδειοδοτηθεί και κυκλοφορήσει το εμβόλιο».

 

 

Καταλήγοντας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε σχετικά με το εμβόλιο ότι θα «πρέπει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μεγάλες μελέτες στην Νότια Αφρική, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Άπω Ανατολή θα μας δώσουν γρήγορα τέτοια θετικά αποτελέσματα.