Quantcast

Θεσσαλονίκη: Πόσα είναι τα «ενεργά» κρούσματα κορωνοϊού

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Σε επιφυλακή για τον κορωνοϊό.

 

Ανησυχητική είναι η εξέλιξη του κορωνοϊού και στη Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα είναι περισσότερα ακόμα και από την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας.

 

 

Η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες συγχρωτισμού που δημιουργούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο GRTimes.gr η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αυτή τη στιγμή στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης υπάρχουν 65 ενεργά κρούσματα. Από αυτά τα εννέα νοσηλεύονται, ενώ τα υπόλοιπα 56 βρίσκονται σε καραντίνα κατ’ οίκον.

 

«Είμαστε καλύτερα από ό,τι η Αθήνα, αλλά χειρότερα από άλλες περιοχές και πρέπει να συμπεριφερθούμε αναλόγως. Αυτό συμβαίνει λόγω συγχρωτισμού, που είναι μεγαλύτερος στα αστικά κέντρα. Θα μπούμε σε λεωφορεία, σε σούπερ μάρκετ που έχει πιο πολύ κόσμο», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας.

 

 

Πρόβλημα οι ασυμπτωματικοί

 

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ασυμπτωματικά κρούσματα.

 

 

«Υπάρχουν κάποια κρούσματα που βρέθηκαν τυχαία. Ενημερώθηκα για περιστατικό έφηβης, η οποία προσήλθε σε νοσηλευτικό ίδρυμα για προγραμματισμένη επέμβαση και βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Όταν κάποιος έχει πυρετό, θα φυλαχτεί. Οι ασυμπτωματικοί διασπείρουν τον ιό χωρίς να γνωρίζουν ότι το κάνουν. Υπάρχουν αρκετοί ασυμπτωματικοί φορείς, κυρίως νέοι, οι οποίοι θα επισκεφτούν τους παππούδες τους», τόνισε.

 

 

Σε πορτοκαλί συναγερμό για τον κορωνοϊό

 

Σύμφωνα με τον κ. Νίτσα, η χώρα βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό και η χαλαρότητα που επιδεικνύει μερίδα πολιτών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αρκετοί πολίτες δεν φορούν μάσκα ούτε όταν επισκέπτονται ιατρεία.

 

 

«Είχαμε ξεκινήσει πριν από ένα μήνα με 10, 15, 20 κρούσματα και τώρα φτάνουμε τα 50. Ήδη το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρό τρόπο όλοι οι πολίτες, γιατί η οικονομία μας δεν αντέχει άλλο lockdown. Πρέπει να δείξουμε τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα για να μην αναγκαστούμε να φτάσουμε ως εκεί. Όσο οι νέοι χορεύουν στα μπιτς μπαρ και οι γέροι στα πανηγύρια έχουμε πρόβλημα. Εάν συνεχίσουμε έτσι, τα πράγματα δε θα πάνε καλά», ανέφερε.

 

 

Ο πρόεδρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για όλους, καθώς δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη κι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι, ιδιαίτερα οι νεότεροι.

 

 

«Και αρκετοί ηλικιωμένοι φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση, ωστόσο οι περισσότεροι έχουν φοβηθεί και τηρούν τα μέτρα, γι’ αυτό και δεν έχουμε πολλούς διασωληνωμένους ή μεγάλης ηλικίας νοσηλευόμενους. Παρά ταύτα, εάν αυξηθούν τα κρούσματα στους νεότερους, εκείνοι θα έρθουν κοντά και σε εκείνους που είναι μεγαλύτεροι», σημείωσε.

 

 

Τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό

 

Ο κ. Νίτσας υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα, με σωστή χρήση της μάσκας και τήρηση αποστάσεων και στους εξωτερικούς χώρους.

 

 

«Καλά έκανε η κυβέρνηση και αύξησε τα μέτρα και θεωρώ ότι σε όλους τους κλειστούς χώρους θα πρέπει να φορούμε μάσκα. Όμως, δεν πρέπει να είναι ο φόβος του προστίμου που να μας αναγκάζει. Δεν μπορεί η αστυνομία να βρίσκεται παντού. Πρέπει να είναι μία εσωτερική ατομική ευθύνη του καθενός», είπε.

 

 

Ο πρόεδρος επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας θα φανεί σε μία εβδομάδα με δέκα μέρες.

 

 

«Αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, θα είμαστε πολύ καλά. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα. Το ποια θα είναι αυτά θα το κρίνει η επιτροπή του υπουργείου, η οποία μας έχει δείξει ότι λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Βέβαια, δεν είναι μόνο τι θα μας πουν οι ειδικοί, είναι και τι θα κάνουμε εμείς», κατέληξε.