Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό καθηγητή ιατρικής Ναντίρ Αρμπέρ

Στο επίκεντρο της συνάντησης το νέο φάρμακο για τον κορωνοϊό

Συνάντηση με τον Ισραηλινό καθηγητή Ιατρικής Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία για τον κορωνοϊό, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19.

 

 

 

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στον κ. Νετανιάχου την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που είχαν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες. Την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών, είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Ισραηλινού καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ.

 

 

Στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρύτερης συνεργασίας και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ενώ κατά την έναρξη ο κ. Αρμπέρ μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη και τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

 

mitsotakis israilinos kathigitis kontozamanis

 

 

Ακολουθεί, σε ανεπίσημη μετάφραση, ο διάλογος κατά την έναρξη της συνάντησης

Κ. Μητσοτάκης: Πείτε μου πώς εξελίσσεται η μελέτη;

Σ. Τσιόδρας: Πρόκειται για μια νέα μελέτη στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό. Η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης Φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα.

Κ. Μητσοτάκης: Πόσα είναι τα νοσοκομεία που συμμετέχουν;

Σ. Τσιόδρας: Προς το παρόν μιλάμε για τρία Ιατρικά Τμήματα σε δύο νοσοκομεία το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» και το νοσοκομείο «Σωτηρία». Έχουμε δύο τμήματα στο «Σωτηρία» και ένα στο «Αττικόν». Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης Φάσης 2 ελπίζουμε να ακολουθήσει η μεγάλη μελέτη Φάσης 3 σε διεθνές επίπεδο, υπό το συντονισμό του Καθηγητή κ. Arber, ο οποίος είναι ο ερευνητής που ξεκίνησε με αυτήν την πρωτοπόρα ιδέα και είναι πίσω από την εφεύρεση.

 

kiriakos mitsotakis israilinos kathigitis sotiris tsiodras kontozamanis