Σκέρτσος: Έρχονται οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Ποιους αφορά

Υπό μελέτη βρίσκεται το σχέδιο για κατ΄ οίκον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ.

 

 

Η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών, αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

 

 

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα επιλυθεί το πρόβλημα με τον κατ’ οίκον εμβολιασμό που αντιμετωπίζουν όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και αφορά τις ηλικίες 80-89 ετών.

 

 

Ως προς τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας, που είναι 8,8 εκατ., πρώτη δόση έχει κάνει σχεδόν το 23%-24%, ενώ το 10% -από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως παρατήρησε- έχει κάνει και τη δεύτερη δόση. Και, μέσα στο Μάιο και τον Ιούνιο οι γραμμές εμβολιασμού αυξάνονται σε 1.500 σχεδόν, σε όλη τη χώρα.

 

 

Το τείχος ανοσίας πρέπει να υπερβεί το 70% του πληθυσμού, κάτι που προβλέπεται ότι «θα συμβεί προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο, το πρώτο τείχος ανοσίας είναι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού -αυτό το πιάνουμε τώρα, αρχές Μαΐου, γι’ αυτό έχουμε συνδέσει τη σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης με αυτό το χρονικό ορόσημο», εξήγησε ο υφυπουργός.

 

 

Υπογράμμισε επίσης τη σημαντική, όπως είπε, αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, τη σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη θετικότητας που είναι «ο πιο σημαντικός δείκτης που πρέπει να παρακολουθούμε ως προς τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

 

 

Πλέον, συμπλήρωσε, «βρισκόμαστε κάτω από το 4% που είναι το κατώφλι του συναγερμού για να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, βλέπουμε αποκλιμάκωση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις διασωληνώσεις, αυτά όλα είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη στρατηγική που επιλέξαμε τον τελευταίο μήνα για ελεγχόμενο άνοιγμα, ελεγχόμενη επαναλειτουργία, για “ανάσες” ελευθερίας που έπρεπε να δοθούν στον πολίτη για να τηρεί καλύτερα τα μέτρα».

 

Δεκάδες χιλιάδες ήδη τα ραντεβού για το AstraZeneca

 

Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χρησιμοποίησε το σύνθημα, «το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο», και εξειδικεύοντας στη συνέχεια, είπε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε ασφαλή εμβόλια σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Το μήνυμα είναι, “εμβολιαστείτε, είτε ανήκετε στην ομάδα 30-39 είτε στην ομάδα 40-45, ή στην ομάδα 45 -49″».

 

Ο ίδιος κάλεσε μάλιστα τους πολίτες όλων των παραπάνω ηλικιακών ομάδων «να τρέξουν, υπάρχουν πολλά, διαθέσιμα ραντεβού, ακόμη και αύριο μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος. Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για όλους όσοι θέλουν να θωρακιστούν από τον ιό, να απελευθερωθούν από αυτό το φόβο και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει».

 

Και, παρότι ο ίδιος έχει ήδη εμβολιαστεί, «αν ήταν στο χέρι μου, θα επέλεγα το εμβόλιο της AstraZeneca, γιατί θα επέλεγα να εμβολιαστώ το συντομότερο δυνατό».

 

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ενημέρωση που έχει ο υφυπουργός, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κλεισμένα ραντεβού από χθες το βράδυ, «υπάρχει ανταπόκριση των νεαρότερων ηλικιών γιατί αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να θωρακίσουν την υγεία τους, τους δικούς τους ανθρώπους, τους συναδέλφους τους στο χώρο εργασίας».