Σήμερα η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων

Τι συζητείται για το «Πάσχα στο χωριό»

Αυξάνεται η πίεση από την αγορά και την εκπαίδευση.

 

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα με στόχο να αξιολογήσει την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και κατόπιν αυτού να κάνει νέες εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

 

 

Οι επόμενες ημέρες και για την ακρίβεια η επόμενη εβδομάδα θα κυμανθεί σε επίπεδο «διορθωτικών» κινήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η ισχύουσα κατάσταση του lockdown θα σημειώσει μικρές διαφορές.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, η βάση της σημερινής συζήτησης είναι η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά στο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, την πλήρη λειτουργία των κέντρων αισθητικής και την κατάργηση του click inside. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα χθεσινά «μαθηματικά» της πανδημίας με τον αριθμό των διασωληνωμένων και τους θανάτους δεν περνούν απαρατήρητα από επιστήμονες και κυβέρνηση.

 

 

Επίσης, μεγάλο ζήτημα που παραμένει να προβληματίζει ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους είναι τα φροντιστήρια, η λειτουργία των οποίων αποτελεί αίτημα τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και του Παιδείας. Πρόκειται για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας στα σχολικά μαθήματα. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί εκτός από την πίεση της ίδιας της αγοράς υπάρχει και αυτή της ίδιας της κοινότητας της εκπαίδευσης καθώς τα φροντιστήρια αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα για πολλούς μαθητές ενόψει Πανελλαδικών εξετάσεων.

 

 

Απ’ την ατζέντα φυσικά δεν απουσιάζει το «Πάσχα στο χωριό» καθώς και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Τονίζεται όμως απ’ την πλευρά των ειδικών πως ανακοινώσεις για κάτι τέτοιο θα γίνουν εντός εκείνων των ημερών και όχι άμεσα.

 

 

Ωστόσο οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα:

 

 

– Σε εκείνους που θεωρούν ότι μόνο κακό δεν θα κάνει η μετακίνηση στην εξοχή, θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό και,

– Εκείνους που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια.

 

 

Υπάρχουν ενστάσεις, αφού από την πλευρά των επιστημόνων, φοβούνται μαζική φυγή σε χωριά και μικρότερες πόλεις που θα επιφέρει «ανακατάταξη» του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αποτελεί «τιτάνιο» έργο να πρέπει να ελεγχθεί κάθε αυτοκίνητο που θα περάσει από τα διόδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ταλαιπωρίας για τους οδηγούς.

 

 

Πάντως, σημαντικό ρόλο παίζουν τα self tests τα οποία, εάν και εφόσον επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, θα αποτελέσουν το… «διαβατήριο» εξόδου από τις πόλεις. Στο σημείο αυτό λοιπόν, η κυβέρνηση καταρτίζει την πρόταση που θα καταθέσει, εν καιρώ, στους επιστήμονες για το πώς οι πολίτες θα μπορούν να «εκδράμουν» για το Πάσχα.

 

 

Οι προτάσεις που έχουν πέσει είναι πολλές, ωστόσο αυτή που κερδίζει έδαφος θέλει τους πολίτες που θα φεύγουν από την πόλη να πρέπει να έχουν διενεργήσει self test εντός 24ώρου το οποίο και θα πρέπει να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Στο ίδιο πλαίσιο και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που τους έχει χορηγηθεί μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου.