Quantcast

Rapid test: Ουρές και ταλαιπωρία σε όλη την Ελλάδα – Πώς το self test μπορεί να δώσει λύση

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών που αναγκάζονται να περιμένουν για ώρες σε μια ουρά για να κάνουν ένα rapid ή pcr test

Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Λάρισα και άλλες περιοχές της χώρας ζουν στον ρυθμό της Όμικρον, καθώς χιλιάδες είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν τεστ για να διαπιστώσουν εάν είναι θετικοί μετά και το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Οι ουρές είναι καθημερινό φαινόμενο έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα ενώ το ίδιο ισχύει και για τα σημεία που κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν δωρεάν rapid test.

Σε σημεία δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες όπως στη Νέα Σμύρνη η αστυνομία ενημέρωσε τον κόσμο ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δεν συνεχίσει να κάνει άλλα τεστ. Όσοι περίμεναν στην ουρά διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν εξηγήσεις γιατί δεν παρατάθηκε η παραμονή του κλιμακίου.

Πολλοί από όσους περιμένουν στις σειρές ιδίως για ένα pcr test είτε έχουν συμπτώματα είτε ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το rapid test δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα και αναγκάζονται να περιμένουν για τον μοριακό έλεγχο.

Ουρές στο Ηράκλειο

Ίδια η εικόνα στη Λάρισα, την Κρήτη, τη Λέσβο που είναι στο «βαθύ κόκκινο» για δύο και πλέον μήνες. Στη Λάρισα έξω από το δημαρχείο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενεργούσε ελέγχους με το ποσοστό των θετικών τεστ να φτάνει το 10%.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ρωτήθηκε για το θέμα με την ταλαιπωρία που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα διαγνωστικά κέντρα και υποστήριξε ότι το self test μπορεί να μας δώσει σωστά αποτελέσματα. Όπως διευκρίνισε «το self τεστ γίνεται rapid αν βάλουμε βαθιά το στυλό στη μύτη μας και κάνουμε καλή δειγματοληψία».

«Δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος να περιμένουν οι πολίτες 2 – 3 ώρες σε μια ουρά… Το PCR να αφήνεται σε αυτούς που έχουν συμπτώματα, και παρότι έχουν συμπτώματα, βγαίνουν αρνητικά τα rapid» δήλωσε. Ωστόσο επεσήμανε πως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και έχουν νοσήσει χρειάζεται να πιστοποιήσουν το θετικό αποτέλεσμα του rapid test με pcr, γεγονός που αυξάνει τις ουρές έξω από τις δημόσιες δομές υγείας που ο έλεγχος γίνεται δωρεάν.