Quantcast

Πρόγραμμα ”Ελευθερία”: Πώς θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Επισπεύδευται ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιών

Σπάζοντας το φράγμα των 2.000.000 εμβολιασμών, προχωράμε στους δύο επόμενους σημαντικούς μήνες.

 

Ο μήνας που διανύουμε είναι γνωστό ότι είναι καθοριστικός για την πορεία προς την ”Ελευθερία” του πληθυσμού. Με την αύξηση των εμβολιασμένων και ταυτόχρονα το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, αφήνουμε σιγά-σιγά πίσω το lockdown.

 

Σύμφωνα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε ότι μετά το Πάσχα εκτιμά ότι θα ανοίξει και η εστίαση, όλα δείχνουν ότι τον Μάιο θα υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Επισπεύδευται ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιών

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για τον υπόλοιπο ενήλικο πληθυσμό, για όσους δηλάδή ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες μέχρι 59 ετών, η εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου.

Ήδη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε προαναγγείλει την έναρξη του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού στα τέλη Μαΐου, με προτεραιοποίηση στους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως όσοι θέλουν να εμβολιαστούν και κυρίως οι πιο μεγάλοι σε ηλικία, οι ευπαθείς και οι μάχιμοι σε θέσεις ευθύνης.

 

 

Ποιο το μέλλον του εμβολίου της AstraZeneca στη χώρα μας 

 

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς μετά και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου ότι ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για ανεπιθύμητες παρενέργειες, όσες χώρες δεν έχουν τροποποιήσει τον σχεδιαδσμό βρίσκονται λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα.

 

Ανάμεσα τους και η χώρα μας, που μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναμένεται να αποφασίσει αν θα γίνουν αλλαγές ή όχι στον μέχρι τώρα προγραμματισμό.

 

Τα πιθανά σενάρια είναι:

Η μία πρόταση που υπάρχει στο “τραπέζι” είναι να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Μια άλλη σκέψη είναι τα εμβόλια που δεν θα χορηγηθούν, να μπορούν να τα κάνουν εθελοντικά άτομα νεαρότερης ηλικίας.

Πάντως, την ίδια στιγμή, υπάρχουν και μέλη της επιτροπής που υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αλλαγές.