Παράταση του lockdown δείχνουν ορισμένα στοιχεία

Συζητείται η μερική άρση και το click away

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων.

 

Προ δύσκολων και κρίσιμων αποφάσεων βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες καθώς σε κάτι λιγότερο από 10 ημέρες το αυστηρό lockdown στην Αττική -θεωρητικά- λήγει, τα δεδομένα ωστόσο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

 

 

Παρά την επιθυμία της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, τα στοιχεία σχετικά με την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και η εκπεφρασμένη άποψη αρκετών επιστημόνων πως δεν τελειώνουμε στις 28 Φεβρουαρίου, φέρνουν την παράταση του lockdown να είναι για τα καλά στο τραπέζι.

 

 

Σήμερα συνεδριάζουν οι επιστήμονες οι οποίοι και θα κάνουν την πρώτη εισήγησή τους στην κυβέρνηση για την πορεία του lockdown μέχρι στιγμής, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες για τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό, γιατί οι λοιμωξιολόγοι θέλουν να έχουν όλα τα δεδομένα στα χέρια τους: την πορεία των ημερησίων κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τις αντοχές του ΕΣΥ και τις πιθανές επιπτώσεις της οποιασδήποτε χαλάρωσης στην επιδημιολογική εικόνα.

 

 

Το σενάριο που θέλει παράταση μιλάει για επέκταση των περιοριστικών μέτρων για μία με δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου προκειμένου σε κάθε περίπτωση να δοθεί χρόνος έτσι ώστε όπως έχουν τονίσει αρκετοί επιστήμονες, να διασφαλίσουμε ότι με την σταδιακή άρση του μπαίνουμε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή προς την κανονικότητα. Από την άλλη, υπάρχει η -δικαιολογημένη- επιθυμία της κυβέρνησης να άρει -έστω κάποια- μέτρα προκειμένου να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα.

 

 

Αυτή η «μάχη» που περιέγραφε από χθες το protothema.gr αποτυπώθηκε τόσο στα λόγια του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «αν τα δεδομένα που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Υγείας συνεχίσουν να είναι θετικά, τότε δεν θα υπάρξει παράταση του lockdown καθώς υπάρχει μία σταθεροποίηση στο ΕΣΥ». «Όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας, οι πρώτες ενδείξεις από το lockdown είναι θετικές. Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες. Υπάρχει μία σταθεροποίηση και ελπίζουμε τα δεδομένα με ένα τέτοιο lockdown να οδηγήσουν σε μία καλυτέρευση των αποτελεσμάτων , γεγονός που δεν θα οδηγήσει και σε παράταση του lockdown», τόνισε.

 

 

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη στο protothema.gr ένα θετικό στοιχείο το οποίο δεν έχει προσμετρηθεί ακόμη είναι ο εγκλεισμός των πολιτών από την κακοκαιρία ο οποίος λειτούργησε σαν ένα «επιπρόσθετο lockdown». «Σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε δεδομένα από τώρα, αλλά ο κόσμος έμεινε στα σπίτια του και εκμηδενίστηκε η κινητικότητα κάτι που πιθανό είναι να έχει θετικό αποτύπωμα», σημειώνει κυβερνητική πηγή.

 

 

Η παραπάνω τοποθέτηση βάζει στο κάδρο και μία πιθανή μέση λύση που από την μία δεν θα αφορά σε παράταση και από την άλλη θα επαναφέρει κάποιες από τις δραστηριότητες πάντα με γνώμονα την τήρηση των μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η κατακόρυφη αύξηση της κινητικότητας των πολιτών. Εάν ένα τέτοιο σενάριο τεθεί σε εφαρμογή, τότε θα μπορούσαμε να δούμε το λιανεμπόριο να επαναλειτουργεί από την 1η Μαρτίου, μόνο με click away προκειμένου να «κινηθεί» η αγορά.

 

 

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως, πως κυβέρνηση και επιστήμονες θα μελετούν τα στοιχεία καθημερινά τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί λύση. Άλλωστε ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν την Πέμπτη, σε συνδυασμό με τον μέτριο σχετικά αριθμό ελέγχων που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο, η κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού αλλά και οι 320 διασωληνωμένοι που συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό θέτουν τους πάντες σε επιφυλακή. Χαρακτηριστικό είναι ότι μία εβδομάδα πριν, στις 11 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν παρόμοιος με τον σημερινό (1.327), ωστόσο οι διασωληνωμένοι ήταν 281, σχεδόν 40 λιγότεροι από ό,τι χθες. Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο έγιναν 181 νέες εισαγωγές ασθενών, ενώ τη ζωή τους από την λοίμωξη COVID-19 έχασαν 27 συνάνθρωποί μας.