Quantcast

Μόσιαλος: Τι μπορεί να προκαλεί τη σοβαρή ηπατίτιδα στα παιδιά

Οι συστάσεις του καθηγητή προς τους γονείς - Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ασθένειας - «Οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι αβάσιμοι»

Έντονο προβληματισμό και πλούσια σεναριολογία έχουν προκαλέσει οι αυξανόμενες περιπτώσεις της σοβαρής ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) σε μικρά παιδιά. Σύμφωνα με το ECDC, έχουν ήδη εντοπιστεί κρούσματα σε Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ ορισμένοι φορείς της νόσου παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών. Αναλύοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, δηλώνει ότι μία από τις πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλεί την ασθένεια και βρίσκεται υπό διερεύνηση είναι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί.

«Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, έμετο και διάρροια. Συνήθως δεν προσβάλουν το συκώτι (ώστε να προκαλέσουν ηπατίτιδα), αλλά και αυτό έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή του ιού» γράφει, ειδικότερα, ο καθηγητής σε νέα ανάρτησή του στο Facebook.

«Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των αδενοϊών είναι τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, και το να προσέχουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρότερα παιδιά χρειάζεται και η εκμάθηση και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών» προσθέτει.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο κ.Μόσιαλος ξεκαθαρίζει το εξής: «Οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι αβάσιμοι».

Εν μέσω ανησυχίας για την προέλευση και την πορεία της ασθένειας, ο καθηγητής προχωρά στις ακόλουθες συστάσεις: «Οι χρονικές και γεωγραφικές πληροφορίες των περιπτώσεων, καθώς και οι επαφές τους θα πρέπει να εξετάζονται. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν θετικές για SARS-CoV-2 ή/και αδενοϊό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γενετικός χαρακτηρισμός των ιών για τον προσδιορισμό τυχόν πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να εντοπίζουν, να ερευνούν και να αναφέρουν πιθανές περιπτώσεις που τα συμπτώματα ταιριάζουν με την ηπατίτιδα. Ταυτόχρονα οι γονείς ας είναι προσεκτικοί για ιδιότυπες αντιδράσεις – συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου. Εάν διαπιστώσουν περίεργα συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσουν με το παιδίατρο των παιδιών τους».