Μητσοτάκης: Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα

Μεταρρυθμίσεις για ένα νέο σύστημα υγείας

Σε συνέδριο για το ΕΣΥ κατά την Πανδημία μίλησαν ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας.

 

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή», που διοργανώνεται από το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό site ygeiamou.gr, ως πρώτης τάξης ευκαιρία για να γίνει αποτίμηση των επιδόσεων του συστήματος υγείας και να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση, βάση για το νέο σύστημα υγείας.

 

 

«Η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ που βγήκε από τη δεκαετή κρίση με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

 

Και πρόσθεσε: «Οι εντατικολόγοι μας εδώ και χρόνια διαπίστωναν ότι οι αντοχές του συστήματος δεν επαρκούσαν. Προχωρήσαμε σε ενίσχυση του συστήματος με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ψηφιακό άλμα. Η ταχύτητα στους εμβολιασμούς δείχνει ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει πολύπλοκους μηχανισμούς».

 

 

Πιο ειδικά όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η επιχείρηση Ελευθερία αγκαλιάστηκε από τόσο μεγάλη θέρμη και από τους πολίτες και εκείνους που τη στελεχώνουν. Αποδείξαμε ότι μπορούμε ως κράτος να σχεδιάσουμε και να φέρουμε εις πέρας αυτόν τον σχεδιασμό».

 

 

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην κρίση του covid αναδείχθηκαν και παθογένειες του ΕΣΥ που έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε».

 

 

«Τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης μέρας και το σύστημα πρωτοβάθμιας πρέπει να χτισθεί. Τα μεγάλα προβλήματα τα είχαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία» αναγνώρισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Χρειαζόμαστε έναν νέο χάρτη στην περίθαλψη, να ξέρουμε τις δυνατότητες κάθε νοσοκομείου. Είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρή απόσταση και να αποδεικνύεται ότι και τα δύο είναι προβληματικά».

 

 

Κικίλιας: Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο

 

 

Ως αντικείμενο συζήτησης το «Αποδοτικό και βιώσιμο σύστημα Υγείας: Οι προτεινόμενες λύσεις»  του ygeiamou είχαν o υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η Agata Jakoncic πρόεδρος της PhRMA innovation Forum Greeece, ο Θεόδωρος Τρύφων πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας και ο κ. Γιάννης Βάλβης, consulting partner & Life Sciences & Healthcare Leader Deloitte Ελλάδας.

 

 

Τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με αντικείμενο της ομιλίας του τις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. «Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής» είπε. «Προσυπογράφω τα όσα είπε ο πρωθυπουργός και το όραμά του για την υγεία. Δεν θα υπήρχε δυνατότητα να γίνει αυτό το συνέδριο αν δικαιώνονταν όσοι έλεγαν ότι το ΕΣΥ θα κατέρρεε. Είχαν βάση αυτά που λέγανε; Ναι, Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στο ύψος των περιστάσεων, είναι φτιαγμένο να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και κυρίως εκείνους που δεν μπορούν ή δεν έχουν. Το ΕΣΥ άντεξε με 10.000 υγειονομικούς που προστέθηκαν στο σύστημα αυτούς τους μήνες, έγιναν υποδομές, η προσπάθεια είχε ξεκινήσει και από το να έχουμε μάσκες, που άλλοι δεν το κατάφεραν, να έχουμε τον εξοπλισμό καίτοι όχι η πιο ισχυρή και πλούσια χώρα στον κόσμο. Φτιάξαμε νέες ΜΕΘ με προσωπικό, εξοπλισμό και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που έφτασε να εφημερεύει μαζί μας, όταν πάλι κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα τα καταφέρναμε. Κουλτούρα συνεργασίας έγινε, που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας νέου υγειονομικού χάρτη στη χώρα».

 

«Ο στόχος του μέλλοντος είναι να γίνουν οργανισμοί όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ποιος θα είναι ο χάρτης της υγείας στο μέλλον; Είναι η περίθαλψη το πρώτο στο μυαλό μας. Το πρώτο βήμα είναι η δημόσια υγεία, κάναμε ρεμπράντινγκ στον ΕΟΔΥ, κοστολογήσαμε το πρόγραμμα Δοξιάδης για όλους, σε κάθε ηλικιακή ομάδα: Παράδειγμα, μαστογραφία στις γυναίκες, PSA για τους άνδρες, 1 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια εξασφαλισμένα, για τις εξετάσεις πρόληψης».

 

«Δεύτερο βήμα: μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν. Προχωράμε σε διασύνδεση των υφιστάμενων δομών και υποδομών, διασύνδεση των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΠΥΥ. Ο χάρτης υγείας πρέπει να αναδιοργανωθεί, υπάρχουν εργαλεία από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Χρόνος δεν υπάρχουν, πρέπει να τρέξουμε μπροστά στον χρόνο. Είναι διαφορετικές οι ιδιαιτερότητες κάθε υγειονομικής περιφέρειας, άλλες ανάγκες των νησιών, άλλες π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα. Για μας είναι ζητούμενο όταν ο πληθυσμός μας γηράσκει, είναι σημαντικό το κομμάτι της ανακουφιστικής φροντίδας, αφού οι Ελληνες ζούν τα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής τους με υποκείμενα νοσήματα. Μιλάμε για κέντρα ημερήσιας νοσηλείας, κέντρα φροντίδας ανάμεσα στο νοσοκομείο και το σπίτι, για παροχώ φροντίδας τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους. Μιλάμε για ασθένειες όπως κακοήθειες, αλλά και καρδιαγγειακά και άνοιες, αλτσχάιμερ κλπ».

 

«Μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίζουμε και τις συνέπειες στην ψυχολογία των ασθενών. Για παράδειγμα να μην είναι μαζί στον Αγιο Σάββα μια νέα κοπέλα με καρκίνο στο στήθος με έναν ασθενή τελικού σταδίου. Αναγνωρίζω τις καλές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν. Για παράδειγμα η εθνική επιτροπή εμβολιασμών, ο διευθυντής της ΥΦΕΤ για τον έλεγχο δαπανών που διόρισε ο κ. Ξανθός. Πιστεύουμε στην ομαδική προσπάθεια, δουλέψαμε με πίεση, αυταπάρνηση και βάλαμε πάνω απ΄ όλα τον ασθενή» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.