Μαζικός εμβολιασμός παιδιών-εφήβων στη Μόρια

ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΥΤ

O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, θα προχωρήσει σε μαζικό εμβολιασμό παιδιών και εφήβων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου με τα εμβόλια MMR κατά της ερυθράς, ιλαράς και παρωτίτιδας και PCV κατά του πνευμονιόκοκκου από την Τρίτη έως και το Σάββατο.

Ο εμβολιασμός, που θα γίνει από κοινά κλιμάκια του ΕΟΔΥ και των Γιατρών του Κόσμου με την υποστήριξη του Ελληνικού Στρατού, εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό των ευαίσθητων ομάδων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών. Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου μαζικού εμβολιασμού, που είναι ο μεγαλύτερος που έχει υλοποιηθεί σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, θα έχει εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ της Μόριας.

Στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει θέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στα ΚΥΤ και στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών, πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 30 Νοεμβρίου έως και 4 Δεκεμβρίου εμβολιασμοί στα ΚΥΤ της Λέσβου (εμβολιασμός 600 παιδιών με MMR) και της Χίου (εμβολιασμός 450 παιδιών MMR και 200 με PCV).

Επίσης, ο ΕΟΔΥ παραχώρησε δωρεάν 2.000 εμβόλια MMR στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ανταποκρινόμενος στο αίτημά τους, προκειμένου να προβούν σε εμβολιασμό παιδιών στη Μόρια.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο εμβολιασμός αποτελεί αποδεδειγμένα μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού σχεδόν 3 εκατομμύρια θάνατοι ανά την υφήλιο, ενώ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία.