Μαγιορκίνης: Μαζικά τεστ κορωνοϊού στη Μόρια

ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Τι δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην τηλεοπτική ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

 

 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό, τοποθετήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει εκτενέστερη έκρηξη κρουσμάτων στη Μόρια.

 

 

Συγκεκριμένα, π επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ρωτήθηκε το αν η Μόρια προβλέπεται να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα καθώς μετά την βεβαίωση κρουσμάτων κορωνοϊού στις τάξεις των προσφύγων, δημιουργήθηκαν αναταραχές, ενώ καταστράφηκε ολοσχερών και το ΚΥΤ Μόριας.

 

 

«Ηδη στη Μόρια γίνονται μαζικά τεστ και σε όσους διέμεναν στη δομή αλλά και σε κατοίκους του νησιού. Δεν μου αρέσει ο όρος «υγειονομική βόμβα» αλλά θεωρώ ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο θα περιοριστεί πολύ γρήγορα», υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφορικά με την κατάσταση στην Λέσβο.

 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τους αρνητές των μέτρων

 

Αναφερόμενος στους αρνητές των μέτρων προφύλαξης και κυρίως, όσους είναι κατά της χρήσης μάσκας για τον κορωνοϊό και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο της άρνησης εμβολιασμού για το ιό είπε: «δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αυξητική των αρνητών, είναι ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο».

 

Ο καθηγητής έκανε λόγο για «σκοταδισμό» την ώρα που υπάρχει σωρεία επιστημονικών στοιχείων υπέρ του εμβολιασμού γενικότερα αλλά και για την αποτελεσματικότητα της μάσκας. «Το θέμα είναι κατά πόσο δέχεσαι τα επιστημονικά δεδομένα. Εγώ δεν είμαι υπέρ της τιμωρίας εκείνων…»

 

 

Μαγιορκίνης: «Προκαλεί ανησυχία η αύξηση των διασωληνωμένων»

 

Από την έναρξη της καθιερωμένης ενημέρωσης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας ο Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος ανέφερε ότι σε «πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα» . Μάλιστα τόνισε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι σήμερα ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, έφτασε τους 52.

 

 

Ο κος Μαγιορκίνης επισήμανε ότι πλέον έχουμε πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα και εξήγησε ότι «ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν μεταδίδει τον ιό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό το μεταδίδει κανονικά και σε μεγάλο βαθμό». Αυτού του είδους οι κορονοϊού κινούνται ανομοιόμορφα κατέληξε. Αναφερόμενος στους εργοστασιακούς χώρους είπε ότι αυτό συνέβη και σε άλλες χώρες όπως όπως η Γερμανία και εξήγησε ότι «όταν υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους, η ιχνηλάτηση γίνεται με ευκολότερο τρόπο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει εφησυχασμό».

 

 

Μαγιορκίνης: «Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο»

 

Μιλώντας για την διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca είπε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική εξέλιξη και πρόσθεσε ότι ένας ασθενής εμφάνισε παρενέργειες και συνεχίζει να παρακολουθείται. «Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στις κλινικές δοκιμές, αλλά όχι στην ευρύτερη έρευνα. Η μελέτη συνεχίζεται κανονικά προς το παρόν, θα σταματήσει εκτός αν υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες σε περισσότερους ασθενείς» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται η κλινική δοκιμή για το εμβόλιο αυτό.