Κως άσκηση Tsunami Last Mile

Δοκιμαστική εφαρμογή του Tsunami Last Mile που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί της Κω, παρουσία του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Το έργο προοιδοποίησης του πληθυσμού για ενδεχόμενο Τσουνάμι έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαική Ένωση και πήραν μέρος οι μαθητές του 3ου Δημοτικού και του Ιπποκράτειου Λυκείου Κω.

Το σενάριο προέβλεπε σεισμό και στην συνέχεια προειδοποίηση για τσουνάμι, μέσω των πινακίδων έγκαιρης προειδοποίησης που τοποθετήθηκαν πρόσφατα.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης καταγράφηκαν ορισμένα προβλήματα και θα γίνει έρευνα και προσπάθεια επίλυσης τους.

O Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς, σχολιάζοντας τα προβλήματα δήλωσε ότι γι’ αυτό το λόγο γίνονται αυτές οι ασκήσεις, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα, αλλά και για να μην υπάρχει φόβος στους κατοίκους και στα παιδιά, που πρέπει να είναι ενημερωμένα και να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

To έργο είχε αντιμετωπιστεί αρχικά με προβληματισμό από διάφορους φορείς του νησιού και οι πινακίδες είχαν προκαλέσει αντιδράσεις καθώς επιχειρηματίες του τουρισμού που υποστήριζαν ότι το σύστημα καταγραφής και προειδοποίησης δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις στους τουρίστες και στους επισκέπτες του νησιού.

Ο δήμαρχος Κω απάντησε ότι οι υπόδομές της Κως θα είναι Εφάμιλες των Ευρωπαικών χωρών και δε θα θυμίζει τριτοκοσμική χώρα υπενθυμίζοντας ότι η Κως είχε χτυπηθεί το 2017 από σεισμό με αποτέλεσμα δύο νεκρούς.