Quantcast

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 11.000

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Για ποιο λόγο είναι σημαντικό να περιοριστεί η διασπορά.

 

 

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ξεπέρασαν τα 11.000 σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Παρασκευής.

 

 

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 11.200, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή, αναφέρθηκε αρχικά στα 202 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Παράλληλα σημείωσε πως 19,5% από τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, που σήμερα έφτασαν τα 11.200, σχετίζεται με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 43,8% σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

 

«Να περιορίσουμε τη διασπορά τώρα, γιατί έρχεται η φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα»

 

«Αν με ρωτήστε τη γνώμη μου σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την κατάσταση κρίσιμη.  Κρίσιμη όχι υγειονομικά, υγειονομικά θα έλεγα ότι είναι απλώς δυσάρεστη γιατί έχουμε έναν αριθμό κρουσμάτων, αυξάνονται λίγο οι διασωληνωμένοι, αλλά το σύστημα Υγείας είναι σε απόλυτη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει. Υπάρχει σχετική αύξηση αλλά όχι σε βαθμό που να τον χαρακτηρίζουμε κρίσιμο» τόνισε αρχικά ο κος Γώγος.

 

 

«Είναι κρίσιμο όμως, ως προς την περίοδο που εμφανίζεται αυτό και είναι νομίζω η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε, για να περιορίσουμε αυτή τη διασπορά σε αυτή τη φάση, γιατί έρχεται η γνωστή φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα», συνέχισε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για περιορισμό όλου αυτού του προβλήματος.

 

 

Πώς θα περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα

 

Σύμφωνα με τον κο Γώγο, αυτό θα γίνει με την κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων και με το κατάλληλο testing «το οποίο βλέπετε πόσο έχει αυξηθεί τελευταία», τόνισε.

 

 

«Έχουμε φτάσει να κάνουμε 14.000 με 17.000 τεστ την ημέρα, τα οποία βοηθούν πολύ στην ανεύρεση των κρουσμάτων, στην έγκαιρη αντιμετώπιση και τη σωστή νοσηλεία στα Νοσοκομεία μας, πράγμα το οποίο γίνεται πολύ οργανωμένα πια με κατάλληλους αλγόριθμους, έχουμε τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα, έχουν βελτιωθεί πολύ τα θεραπευτικά μέτρα και αυτό δίνει μια άνεση στη διαχείριση των ασθενών αυτών. Και βέβαια, την καλή ιχνηλάτηση των επαφών ούτως ώστε να περιορίζονται και να ελαττώσουμε έτσι τη διασπορά τους», συνέχισε ο καθηγητής.

 

Παράλληλα «πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό, πρέπει να προσέξουμε τα Νοσοκομεία» και «χρειάζεται μια σωστή συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο για τα μέτρα προστασίας».

 

 

«Χρειάζονται εμβολιασμοί για το χειμώνα. Είναι δύσκολη περίοδος αυτή, είναι η γρίπη, είναι οι υπόλοιπες ιώσεις, θα πρέπει λοιπόν να έχουμε το νου μας. Έχω όμως την αίσθηση αισιοδοξίας ότι παίρνοντας τα μέτρα για τον κορονοϊό, παράλληλα θα εμποδίσουμε και την διασπορά των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και τη γρίπη, σε καλύτερο βαθμό από ότι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια», κατέληξε.