Κορωνοϊός: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για lockdown στις πλατείες

ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ

Ποιο είναι το προβλεπόμενο σχέδιο.

 

 

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να φτάνουν στα «ύψη» στην Αττική το προηγούμενο 24ωρο, η τήρηση των μέτρων γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

 

 

Με τα νέα μέτρα που αποτελούν ουσιαστικά ένα «μίνι lockdown» όπως τονίζουν και οι ειδικοί, ελπίζουν πως αυτά θα φέρουν αποτελέσματα και θα μειωθεί σημαντικά η εξάπλωση της πανδημίας. Ωστόσο, χθες τα 174 κρούσματα στην Αττική (από τα 453 συνολικά, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα) φέρνουν «κόκκινο» συναγερμό και προτού φτάσουμε στο άκρο με ένα οριζόντιο lockdown, γίνεται αναγκαίο να τηρηθούν τα μέτρα στο έπακρο, όπως τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι. Γι’ αυτό και η ΕΛ.ΑΣ βγαίνει στους δρόμους ιδιαίτερα τη νύχτα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού μετά το κλείσιμο των μπαρ και κλαμπ.

 

 

Το πλάνο της ΕΛ.ΑΣ για τις συναθροίσεις σε πλατείες

 

Η Αστυνομία θα ελέγχει αν οι πολίτες τηρούν τα μέτρα σε πλατείες και άλλους ανοιχτούς χώρους, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις, όπως γίνονταν στο πρώτο lockdown την περασμένη άνοιξη.

 

Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές στην Αττική με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και περιοχές όπου κόσμος συγκεντρώνεται και κάθετε μετά τα μεσάνυχτα και πίνει τα ποτά του, όταν κλείνουν τα μπαρ. Περιοχές όπως στο κέντρο της Αθήνας, η παραλιακή, η Νέα Σμύρνη, το Περιστέρι ή η Αγία Παρασκευή και τα βόρεια προάστια, είναι στην λίστα των περιοχών που θα εποπτεύονται, καθώς συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος στα μαγαζιά. Την άνοιξη εξάλλου ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλατεία της Αγίας Παρασκευής όπου υπήρξε ένταση και επεισόδια μεταξύ θαμώνων και αστυνομίας.

 

 

Οι αστυνομικοί θα αναλάβουν κι αυτή τη φορά με ηχητικά μηνύματα να ενημερώνουν τον κόσμο για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και θα τους ζητούν να κρατούν αποστάσεις και να μην συγκεντρώνονται πάνω από 9 άτομα σε παρέες και σε στέκια όπου υπάρχουν παγκάκια, ή σκαλοπάτια. Αν κρίνεται αναγκαίο θα κλείνουν αυτά τα σημεία, ενώ σε περίπτωση που απειθαρχούν οι παραβάτες, τότε θα γίνεται υποχρεωτική απομάκρυνση.

 

 

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:

 

 

  • «Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.
  • Ομάδες έκτακτου απο-συγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφθάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
  • Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
  • Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.
  • Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
  • Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζόδρομους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια, ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
  • Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά σε πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην πωλούν πολλά οινοπνευματώδη ποτά.

 

Κορωνοϊός: 174 κρούσματα στην Αττική

 

Για να φανούν αποτελέσματα από τα τελευταία μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, θα χρειαστούν μερικές ημέρες. Τα κρούσματα ωστόσο στην Αττική ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Τα 174 κρούσματα που ανακοινώθηκαν είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους κρούσματα στην κοινότητα, καθώς μόλις 4 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 είναι αυτά που αφορούν ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

 

 

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων στην χώρα με 453 νέα κρούσματα, από τα οποία ωστόσο τα 184 αφορούν το ΚΥΤ Καρά Τεπέ στην Λέσβο). Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα έχει φτάσει τα 15.595.