Κορωνοϊός: Οι δωρεές που έγιναν στο ΕΣΥ ήταν συνολικά πάνω από 89 εκατ. ευρώ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τις δωρεές που έχουν γίνει από φορείς, οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, παρουσίασε ο υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Οινόη Βοιωτίας, στις αποθήκες όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το υλικό των δωρεών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, οι δωρεές αφορούν 865 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες, που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς καθώς και κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το σύνολο των δωρεών αυτών ξεπερνά τα 89 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, 40 εκατ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά αφορούν:

– 1.228 Monitors ΜΕΘ
– 1.051 αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες
– 595 Κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ακόμη 24,2 εκατ. ευρώ αφορούν Μέσα Ατομικής Προστασίας. Ενδεικτικά: 20.252.348 μάσκες, 330.199 χειρουργικές στολές, 160.397 ολόσωμες προστατευτικές στολές, 134.774 ποδονάρια. Επιπλέον, 12,5 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών. Ακόμη , όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, υπάρχουν 226 Φορείς, Οργανισμοί, Ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκατ. ευρώ, για τις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες.

«Είμαστε εδώ, πιστοί στις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Είμαστε εδώ, σε αυτήν την ειδική εκδήλωση, για να ευχαριστήσουμε τους ιδιώτες δωρητές που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, που εξελίχθηκε σε πανδημία και στη μεγαλύτερη κρίση Δημόσιας Υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Είμαστε ευγνώμονες για όλους όσοι γενναιόδωρα ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, για την αγορά εξοπλισμού, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, τη δωρεά χρηματικών ποσών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε: «Η πρωτοφανής αυτή πανδημία, κατέρριψε δεδομένα και συνήθειες χρόνων, επανατοποθετώντας με βίαιο τρόπο, μέσα από τις παγκόσμιες απώλειες, την αξία της ανθρώπινης ζωής», ενώ πρόσθεσε ότι «ένα από τα βασικότερα δεδομένα που άλλαξαν, είναι οι δυνατότητες και ο τρόπος πρόσβασης της κάθε χώρας σε προμήθειες ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών υλικών». Επιπλέον ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι ακόμα και τώρα διεξάγεται μια τεράστια διπλωματική και εμπορική μάχη, για τις προμήθειες που κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει για τους πολίτες της.

«Η πραγματικότητα είναι ότι, ακόμα και για κραταιά υγειονομικά συστήματα χωρών με τεράστια οικονομική ισχύ, υπήρξε ζητούμενο η απλή χειρουργική μάσκα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές», τόνισε. Όπως δήλωσε ο υπουργός, «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε την τεράστια αυτή πρόκληση με μεγάλη επιτυχία», ενώ συμπλήρωσε ότι «όλοι μαζί οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας». Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε «στη συντονισμένη δουλειά» που έγινε, «εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά, αλλά κυρίως με διαφάνεια», υπογράμμισε.

Οσον αφορά την οργάνωση και αποδοχή των δωρεών, ο υπουργός ευχαρίστησε την ελεγκτική εταιρεία Deloitte «για τον επαγγελματισμό και τη σημαντική τεχνική βοήθεια που τους παρέχει». Το υπουργείο Υγείας έχει συστήσει για τον έλεγχο διαφάνειας, τριμελή επιτροπή ελέγχου, λογοδοσίας και αξιοποίησης των δωρεών, με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζο και μέλη τον πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Ιατρικής, Χρήστο Κίττα και τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντά.

«Με αίσθημα ευθύνης ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν εμπράκτως, ηθικά και οικονομικά, το εν λόγω εγχείρημα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να αφήσουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το μέλλον», σημείωσε ο υπουργός ενώ πρόσθεσε ότι αυτό «περιλαμβάνει και το σχεδιασμό ενός λειτουργικού back up συστήματος ασφαλείας που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις».

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τους δωρητές για μια ακόμη φορά για την αρωγή τους, ενώ ευχαρίστησε ξεχωριστά την προεδρία της κυβέρνησης για τον συντονισμό. Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, Γρηγόρη Δημητριάδη, το υπ. Εξωτερικών για την σημαντική συνεισφορά του, τον γ.γ της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη καθώς επίσης και το έμψυχο δυναμικό του υπουργείου Υγείας «για τις πολύτιμες υπηρεσίες και την αγαστή συνεργασία».

Ακόμη εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, στον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΙΦΕΤ Α.Ε., Δημήτρη Πανταζή.

«Σε συνθήκες πανδημίας και μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης αλλά και ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου για την εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία, η Ελλάδα κατάφερε και να συντονίσει τις υπηρεσίες της με τη βοήθεια πολλών εμπλεκόμενων υπουργείων αλλά κυρίως κατάφερε με τη βοήθεια δωρητών, ιδιωτών δωρητών που και σε άλλες στιγμές της πατρίδας βρέθηκαν ως ευεργέτες, να εξασφαλίσει την οικονομική στήριξη για την προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας και του ιατρικού εξοπλισμού αλλά και μερικές φορές τη βοήθεια και στην πρόσβαση σε αυτά τα υλικά», επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Προσέθεσε δε ότι «χάρη στις δωρεές αυτές συγκεντρώνουμε μια ικανή ποσότητα και μέσων ατομικής προστασίας αλλά και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία μας και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.