Quantcast

Κορωνοϊός: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη Θεία Κοινωνία ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης

ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ

Να δοθούν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας διότι οι πολίτες βρίσκονται σε σύγχυση, ζητάει η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα.

H ίδια δέχθηκε, όπως λέει, καταγγελίες από πολίτες, ότι ιερείς κοινωνούν ασθενείς σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και παιδιά, θέτοντάς τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

«Δεν φταίει ο ιερέας, δεν φταίει αυτός που τον καλεί για να κοινωνήσει. Ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσουν υπεύθυνη στάση και να δώσουν σαφείς οδηγίες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού, δεν υπάρχουν εμβόλια. Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είμαστε απέναντι στη θρησκεία. Έχουμε επιστημονικά δεδομένα για την μετάδοση του κορωνοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας και με βάση αυτά μιλάμε. Οι παπάδες ασχολούνται με τη σωτηρία της ψυχής, εμείς οι γιατροί με τη σωτηρία του σώματος», δήλωσε η κ. Κατσίμπα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε νοσοκομεία όπως το Θεαγένειο, το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο, παρά την απαγόρευση του επισκεπτηρίου, ιερείς κοινωνούν τους ασθενείς θέτοντάς τους σε κίνδυνο, όπως τόνισε, επισημαίνοντας πως για όποιον θέλει να κοινωνήσει υπάρχουν λύσεις, όπως π.χ. να χρησιμοποιείται κουταλάκι μιας χρήσης ή να πηγαίνει ο ιερέας στο σπίτι όταν κληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με ανακοίνωσή της στις 6 Μαρτίου, έχει τονίσει ότι τα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού «δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς».

Νωρίτερα σήμερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού για τις δύο επόμενες εβδομάδες, από τις 11 έως και τις 29 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, αναστέλλεται η λειτουργία κατηχητικών, σχολών, δραστηριοτήτων και διαφόρων εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες για το εν λόγω διάστημα. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι επιβεβαιώνει την απόφασή της για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των ιερών ακολουθιών.

Η ταχέως εξελισσόμενη επιδημία λοιμώξεων COVID-19, επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και την αυστηρή τήρηση σε ατομικό επίπεδο κανόνων υγιεινής. Με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε σπίτι, τονίζουν οι επιστήμονες, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του νέου κοροναϊού στην κοινότητα.

Προσοχή συνιστούν οι επιστήμονες και δίνουν οδηγίες για απομόνωση ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κοροναϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας).

Ως «επαφή» κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα και είχε ή ενδέχεται να είχε ιστορικό επαφής με κρούσμα λοίμωξης COVID-19. Οι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, με θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα, από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.

Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

  • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
  • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
  • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
  • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
  • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
  • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
  • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
  • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ στο 1135, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να λάβει οδηγίες.