Κορωνοϊός: Εντείνεται η αγωνία μετά τα 36 νέα εισαγόμενα κρούσματα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Ανησυχία για την ανοδική πορεία των κρουσμάτων υπάρχει στην ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα.

 

Τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα παρουσίασαν αυξητικές τάσεις τα τελευταία 24ωρα.

Με το άνοιγμα των συνόρων, οι επιστήμονες περίμεναν πως θα υπάρξει μία αύξηση κρουσμάτων με την άφιξη ταξιδιωτών στη χώρα μας, ωστόσο τα πολλά κρούσματα που εντοπίζονται κυρίως στα χερσαία σύνορα, έχουν προκαλέσει μία ανησυχία. Από την 1η Ιουλίου, όταν και έγινε το τελευταίο βήμα ανοίγματος των συνόρων, έχουν καταγραφεί 85 εισαγόμενα κρούσματα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας.

«Γέμισε» κρούσματα ο Προμαχώνας, τα μισά από την Σερβία
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες από τα 43 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 36 είναι «εισαγόμενα» και εντοπίστηκαν κατά τη διενέργεια ελέγχων στον Προμαχώνα. Τα περισσότερα από αυτά (20 στον αριθμό) προέρχονται από την Σερβία, για την οποία η κυβέρνηση ένα 24ωρο πριν είχε αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα στους πολίτες της, λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων που παρουσιάζει.
Ανοίγουν τα σύνορα με την Βρετανία στις 15 Ιουλίου

Την ώρα που η Σερβία έχει αποκλειστεί από την είσοδο πολιτών της στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωνε πως η χώρα από τις 15 Ιουλίου θα επιτρέπει τις απευθείας πτήσεις από και προς Βρετανία. Η Βρετανία ήταν εκτός λίστας λόγω των υψηλών επιπέδων σε κρούσματα και θανάτους, ωστόσο η κυβέρνηση επανεξετάζει καθημερινά την κατάσταση και έδωσε το «ΟΚ» για να γίνονται πτήσεις από την Βρετανία, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά και τον τομέα του τουρισμού. Ηδη η Βρετανία έχει ανακοινώσει πως από τις 10 Ιουλίου δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα οι Ελληνες πολίτες που θα ταξιδεύουν εκεί.

Αντίθετα, προς το παρόν η Σουηδία παραμένει αποκλεισμένη από την Ελλάδα και, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, θα «παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα προβούμε στις σχετικές ανακοινώσεις, ανάλογα με την εξέλιξή τους».

Ανησυχία για τις εικόνες στα πανηγύρια
Εν τω μεταξύ, εκτός των εισαγόμενων κρουσμάτων, έντονη ανησυχία επικρατεί στους επιστήμονες για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε πανηγύρια σε Αλίαρτο και Γουδή. Στην Αλίαρτο, πάνω από 2.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και βουλευτές, ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο δίχως να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στο Αλσος Στρατού στο Γουδή. Τα πρόστιμα βέβαια είναι το λιγότερο, καθώς ο κόσμος χόρευε ο ένας δίπλα στον άλλο και οι εικόνες που διέρρευσαν, προκάλεσαν ανησυχία στους ειδικούς.

Βατόπουλος: Πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στο OPEN ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο κ. Βατόπουλος, τόνισε πως επειδή ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, ο κίνδυνος υπερμετάδοσης στα πανηγύρια όπου ο κόσμος έρχεται σε επαφή, είναι μεγάλος.

«Έστω αν υπάρχει ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος, που σημείωσε πως πανηγύρια όπως αυτά σε Αλίαρτο και Γουδή, μπορούν να «αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού» και έθεσε θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια.

Κορωνοϊός: 43 κρούσματα, τα επτά εγχώρια
Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από τα 43 κρούσματα, τα 36 ήταν εισαγόμενα χθες και μόλις επτά εγχώρια. Τα εγχώρια κρούσματα προέρχονται από την Ξάνθη (4), την Κάρπαθο (2) και ένα την Ανατολική Αττική (1). Παράλληλα, ανακοινώθηκε και ο θάνατος μίας 83χρονης γυναίκας στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με τον οποίο τα θύματα του κορωνοϊού στη χώρα μας έφτασαν τα 193. Παράλληλα, είναι και το πρώτο θύμα κατά τον μήνα Ιούλιο.