Κορωνοϊός: Εκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Γιατί δεν αποδίδει το lockdown

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου:

 

Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.

Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.

Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Αναζητούν λύσεις μέσα από «έξυπνα» μέτρα

 

Λύση μέσα από «έξυπνα» μέτρα αναζητούν οι ειδικοί, αλλά και η κυβέρνηση προκειμένου να αποφασιστεί η λήξη του lockdown και η κοινωνία και η αγορά να επιστρέψουν ξανά σε μια κανονικότητα.

 

Επισήμως το lockdown και τα αυστηρά μέτρα θα ισχύουν έως και τις 8 Μαρτίου, ωστόσο, όπως ακούγεται από κυβέρνηση και ειδικούς, θα πάρει παράταση έως τις 16 του μήνα (αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα), καθώς τόσο το ιικό φορτίο όσο και τα νέα κρούσματα βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των ειδικών

 

Αύριο το πρωί θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

 

 

Μητσοτάκης: Εξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες το στίγμα για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έξυπνες λύσεις». «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια, η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη στο χθεσινό briefing. «Προφανώς αναζητούνται και έξυπνες λύσεις όταν και εφόσον μπορούμε να ανοίξουμε το Λιανεμπόριο», πρόσθεσε στη συνέχεια».

 

Γκίκας: Έξυπνα» μέτρα στη διαχείριση της πανδημίας

 

Το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αχιλλέας Γκίκας επιβεβαιώνει τη συζήτηση γύρω από την εύρεση έξυπνων λύσεων που θα είναι περισσότερο αποδοτικές και λιγότερο κουραστικές για τον κόσμο. «Έχει οριστεί μια ομάδα από εμάς που έχει αναλάβει αυτό το έργο. Το συζητάει και ψάχνει να βρει τις λεπτομέρειες. Εστιάζει σε συγκεκριμένα μέτρα και σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία. Δε θα ήθελα να προκαταβάλω το έργο των συναδέλφων», αναφέρει ο κ. Γκίκας.

 

 

Η πρόταση Δερμιτζάκη για έξυπνα μέτρα

 

Η συζήτηση για τη λήψη και εφαρμογή έξυπνων μέτρων είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με τον καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη να προτείνει την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. Ενδεικτικά είχε αναφέρει «αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω». Παράλληλα είχε προτείνει το άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού, δηλαδή click in shop.

 

 

Γώγος: Εξυπνο άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

 

Αισιόδοξος για βελτίωση της κατάστασης και είσοδο σε μια κανονικότητα μέσα και από τη βοήθεια «έξυπνων μέτρων», μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, εμφανίστηκε και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ενώ αναφέρθηκε στο λιανεμπόριο και τα σχολεία.
Στη συνέχεια, σχολίασε πως «φαντάζομαι ότι με την σωστή τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, εκεί που έχουμε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί έξω, το να υπάρχει και με συγκεκριμένο αριθμό και με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στα μαγαζιά, ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων νομίζω δεν θα προσθέσει τίποτα ιδιαίτερο».

 

 

Με έξυπνη διαχείριση το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Γώγος δήλωσε πως «εφόσον τα πράγματα πάνε καλά και πέσουν τα κρούσματα θα μπορούμε να δούμε και μια έξυπνη διαχείριση του ανοίγματος του με πολλά τεστ, συχνή επιτήρηση των κρουσμάτων με έγκυρη διάγνωση θετικών ασθενών αλλά και με εμβολιασμό φοιτητών στα ΑΕΙ».

 

 

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν αύριο προκειμένου να αποφασίσουν την εισήγηση που θα κάνουν στην κυβέρνηση για τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν. Οπως όλα δείχνουν το lockdown θα πάρει παράταση έως και την Καθαρά Δευτέρα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα.