Κοροναϊός στην Ελλάδα: Ύποπτα κρούσματα σε «Σωτηρία» και «Αττικόν»

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ

Συναγερμός έχει σημάνει στο «Σωτηρία» όπου ένας άνδρας, ναυτικός στο επάγγελμα, νοσηλεύεται με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού. Ίδιος συναγερμός έχει στυπήσει και στο «Αττικόν».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο ΣΚΑΪ, ο άνδρας νοσηλεύεται σε συνθήκες απομόνωσης στο νοσοκομείο, ενώ δείγμα του ασθενούς έχει σταλεί για έλεγχο με τα αποτελέσματα να αναμένονται μετά τις 7 το απόγευμα.

Πάντως, η περίπτωση προς το παρόν κρίνεται χαμηλής επικινδυνότητας. Σημειώνεται ότι το Σωτηρία είναι ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν άνδρα να μεταφέρεται από το σπίτι του στον Πειραιά στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν».

Συνάντηση με αντικείμενο το νέο κορωνοϊό είχε νωρίτερα στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία για τις εξελίξεις αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του νέου κορωνοϊού, όπως διαμορφώνονται και στη γειτονική μας Ιταλία, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει αναφορικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος της χώρας. Κοινός τόπος ήταν πως «πρέπει να ακούμε και να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες» και πως «χρειάζεται ψυχραιμία και υπεύθυνη ενημέρωση».

Βάσει της εκτενέστερης μέχρι στιγμής ανάλυσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Μετάδοσης Ασθενειών της Κίνας προκύπτει ότι μολονότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν μολυνθεί σε περίπου ίδιους αριθμούς, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών ήταν σημαντικά υψηλότερο (2,8%) έναντι των γυναικών (1,7%). Που οφείλεται αυτό;

Απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα επιχείρησαν να δώσουν οι New York Times. Για τους περισσότερους από εμάς το εύρημα αυτό προκαλεί έκπληξη, όχι όμως και στους ειδικούς. «Έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο σε πολλές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού», είπε η ερευνήτρια Σάμπρα Κλάιν, που μελετά μεταξύ άλλων τις διαφορετικές αντιδράσεις των φύλων στις λοιμώξεις από ιούς.

Οι γυναίκες είναι καλύτερα εξοπλισμένες για την αντιμετώπιση των ιών, λέει. Ακόμη και η απάντηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος μετά από εμβολιασμούς είναι πιο ενισχυμένη σε σύγκριση με τους άνδρες. Και το ίδιο ισχύει και για τη λεγόμενη «μνήμη του ανοσοποιητικού», που προστατεύει το σώμα, όταν έχει ξεπεράσει μια λοίμωξη, από μια νέα μόλυνση από τον ίδιο ιό.