Φαρμακοποιοί για τα self tests: Πολλά τα ερωτηματα

Ζητούν άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Ανακοίνωση του Φαρμακευτικού συλλόγου.

 

Άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το θέμα των rapid test, που θα μπορεί να παίρνει κάθε πολίτης μία φορά την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ του, ζητούν οι φαρμακοποιοί.

 

 

Δείτε την ανακοίνωση:

 

 

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος και αποφάσισε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον υπουργό Υγείας. Οι χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης αφορούν τη δωρεάν διάθεση, μέσω των φαρμακείων, rapid test που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες. Η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ, αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους».

 

 

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κωνσταντίνου Λουράντου, πρόεδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αποφάσισε να κοστολογηθεί η υπηρεσία της πραγματοποίησης των τεστ από τους φαρμακοποιούς στα 15 ευρώ ανά περίπτωση.

 

Αντίστοιχα, σε δελτίο Τύπου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) αναφέρει πως δημιουργούνται πολλά ερωτήματα, αναφορικά με το πώς θα γίνει η διαδικασία προμήθειας και χορήγησης των rapid test μέσω των φαρμακείων.

 

 

«Δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με όλες αυτές τις εξαγγελίες, όπως το πως θα γίνει η διαδικασία προμήθειας και χορήγησης μέσω των φαρμακείων των rapid τεστ. Από που θα τα προμηθεύονται τα φαρμακεία; μέσω φαρμακαποθηκών; μέσω του ΙΦΕΤ; Θα συνταγογραφούνται από γιατρούς; Θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Θα δίνονται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας; Θα χορηγούνται με επίκληση ΑΜΚΑ», αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου.

 

 

Προσθέτει δε ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και με την κατάσταση των νοσοκομείων να βρίσκεται στο κόκκινο, θα περίμενε κανείς ότι τέτοια μέτρα όπως η ίδια διενέργεια δωρεάν μαζικών τεστ, που ως μέτρο καταρχάς είναι σωστό, θα έπρεπε να γίνεται με μια στοιχειώδη πρόβλεψη και οργάνωση και όχι να εξαγγέλλονται ως πυροτεχνήματα.

 

 

«Υπάρχουν όμως και επί πλέον κρίσιμα ερωτήματα: Τα αποτελέσματα των τεστ που θα γίνονται στο σπίτι πως θα ελέγχονται; Πως θα κοινοποιούνται στην πολιτεία ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την εικόνα της πανδημίας; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη δυστυχώς. Οι φαρμακοποιοί της Αττικής Είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες», καταλήγει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.